Pâine cu maia pentru începători și beneficiile acesteia pentru sănătate

paine cu maia

Ați mai fermentat? Sau nu v-a interesat încă acest tip de coacere? Poate veți începe chiar acum.

Dopsirea nu este doar o tendință actuală la care multe gospodării apelează. Istoria sa datează din Egiptul antic. Această tradiție a fost transferată în bucătăriile străvechilor noștri părinți, unde a fost transmisă din generație în generație. Treptat, însă, a fost înlocuită cu o modalitate mai rapidă de a procura pâine și produse de patiserie - cumpărarea din alimentare. Cu toate acestea, în timpul pandemiei, fermentarea a devenit din nou foarte populară.

Care este motivul principal pentru care ne întoarcem la dospire? Dorință fără echivoc pentru produse autohtone de calitate. Cultivatorii de acasă știu că nu este nimic mai bun decât să-ți culegi propriile fructe și legume din grădină.

Gustul și calitatea lor sunt incomparabile cu cele achiziționate din magazin. La fel este și cu coacerea. Cine a copt pâinea cu maia o dată, o va face din nou. În plus, veți economisi prin coacerea acasă pe termen lung, deoarece nu veți lipsi niciodată drojdia cu îngrijirea corespunzătoare.

paine cu maia

__bulb
Cum să economisiți la mâncare fără a cheltui un întreg salariu?

Cum să vă răsfățați cu mâncare de calitate, dar în același timp cu bani puțini? Iată 7 sfaturi pentru a economisi și a mânca bine!

Ce este maiaua?

 

Un organism viu ce conține câteva sute până la milioane de bacterii. Acestea se găsesc în mod natural în boabe, dar în făină sunt „adormite”. Când turnați apă pe făină, aceasta o hidratează și trezește bacteriile. Acest proces trebuie repetat timp de 14 zile, timp in care bacteriile se vor inmulti suficient pentru a produce o drojdie bună și puternică.
 

Prepararea drojdiei constă în mai multe etape. Le-am scris în detaliu pentru dvs. în articolul Coaceți-vă propria pâine de casă.

paine de maia

Deși există doar două materii prime pentru producția de drojdie - făina și apa, calitatea și prelucrarea acestora sunt cu atât mai importante. Cea mai importantă materie primă este, fără îndoială, făina. Experții în drojdie sunt de acord că nu contează cu adevărat ce făină folosiți. Este important ca acesta să fie de înaltă calitate și proaspătă. Cu toate acestea, experții consideră că făina integrală de secară este cea mai bună.

Ați început să fermentați? În acest caz, aluatul tău pentru pâine cu aluat de secară se va amesteca cel mai bine. Pâinea coaptă va fi pufoasă, cu conțiunut mai închisă la culoare. Puteți chiar să preparați drojdie din făină fără gluten.

 

Cât va rezista drojdia?

 

Daca aveți grijă de ea poate rezista pana la câțiva ani. Recomandarea noastra este sa o hrăniți cu apă și făină după fiecare utilizare. Pentru a pregăti pâinea luați din maia 1 lingură. Aceasta înseamnă că exact această canitate ar trebui returnată în pahar. Hrănim maiaua astfel:

- 1 lingură făină de secară,

- 1,5 lingură apă rece.

Se amestecă și se închide cu un capac. Cu toate acestea, nu strângeți complet capacul. Lăsați un pic de aer și să se odihnească aproximativ 6 ore. Apoi strângeți capacul și păstrați-l la frigider.
aluat paine

Rețeta de pâine cu maia pentru incepători

1

Drojdie

- drojdie de secară întreagă - 100 g faina integrala de secara - 100 ml apă

2

Aluat

- 150 g aluat - 150 g făina de hrișcă pentru pâine - 100 g făină de hrișcă integrală - 8 g sare - 2 g chimen - 1 linguriță de miere (sprijină procesul de fermentație) - 2 linguri de floarea soarelui sau nucă - 160 ml apă

3

Mod de preparare:

1. Amestecați ingredientele și lăsați-le să se odihnească într-un bol aproximativ 1 oră și jumătate. 2. În acest timp, mutăm aluatul dintr-o parte în alta de 2-3 ori. Aluatul trebuie să se desprindă și să fie elastic. 3. Aluatul îl transferăm pe o masă presărată cu făină și facem o pâine. 5. Rulăm pâinea într-un coș și o lăsăm acoperită 2-3 ore. 6. Stropiți suprafața cu apă, stropiți cu semințe sau chimen și tăiați pe lungime cu un cuțit ascuțit. 7. Se pune la cuptorul preîncălzit și se coacem timp de aproximativ 30 de minute (cuptor pe gaz sau electric: 190, cuptor cu aer cald: 170) 8. Scoateți pâinea din cuptor și lăsați-o să se răcească.

diferite paini

Aveți nevoie de ingrediente de cea mai înaltă calitate pentru a coace pâine cu maia de casă. Cumpărați-le astăzi din magazinul online Driedfruits la un preț redus.

 

Beneficii pentru sănătate

 

Compoziția drojdiei contribuie pozitiv la îmbunătățirea sănătății noastre. În diverse feluri:

__check

Digestia

drojdia descompune glutenul într-o formă mai simplă, care trece prin tubul digestiv fără să ne afecteze.

__check

Descompune acidul folic

acesta se găsește în coaja cerealelor și, prin urmare, în făinurile de cereale integrale. Drojdia o descompune eficient și permite absorbția mineralelor importante.

__check

Oxigenarea organismului

pâinea cu aluat va opri arsurile la stomac.

__check

Indicele glicemic scăzut

pentru a ne satură trebuie să mâncăm mai puțin decât pâinea obișnuită.

__check

Nu balonează

bacteriile conținute de drojdie sunt distruse în prima jumătate a coacerii.

__check

Atenuarea alergiilor, eczemelor și acneei

compoziția drojdiei reglează echilibrul în intestine, elimină organismul de toxine și reglează peristaltismul intestinal. Rezultatul este o piele mai sănătoasă.

__check

Suport imunitar

dacă funcția intestinală este afectată de alimentația necorespunzătoare, stresul pe termen lung sau lipsa somnului, suntem mai predispuși la boli. Deoarece drojdia nu ne încarcă intestinele, susține imunitatea.

__check

Fără chimicale

pentru prepararea pâinii cu aluat sunt necesare doar făină și apă. De aceea, este cea mai bună alegere pentru consum.

paine coapta

Fermentarea are dezavantaje?

 

Poate unul singur – timpul. Durează câteva ore, dacă nu chiar o zi, de la prepararea drojdiei până la coacerea propriu-zisă a pâinii. Dar nu vă descurajați. Activitățile individuale nu se desfășoară în același timp, ci sunt împărțite în mai multe faze. Prin urmare, pe lângă pregătire și coacere, vă veți gestiona sarcinile normale de serviciu și activitățile casnice. Recompensa va fi gustul și aroma inconfundabile ale pâinii cu aluat de casă.