Astenia de primăvară 10 modalități cum putem scăpat de ea

19.04.2022 Vlasta Sănătate Partajare

Nici voi nu prea aveți chef de nimic în ultima vreme? Vă simțiți obosiți și nu știți cum să scăpați de ea? Este posibil să suferiți de o problemă de sănătate care nu poate fi diagnosticată, numită astenia de primăvară.

Ce este astenia de primăvară?

 

Astenia de primăvară apare ca o reacție a corpului la schimbări - durata luminii solare, fluctuațiile de temperatură și presiune, precum și schimbările în stilul de viață. După lunile de iarnă mai pasive, nu are loc doar o ajustare a dietei, ci și o creștere a activității fizice.

oboseala primavara

 

Astenia de primavara simptome și grupuri de risc

 

Un organism tânăr și sănătos se adaptează de obicei cu ușurință la aceste schimbări. Puțin mai greu se adaptează persoanele de vârstă mijlocie și vârstnice. Odată cu debutul primăverii, cei mai sensibili încep să manifeste oboseală și epuizare. Acestea sunt mai frecvente, mai ales în cazul persoanelor meteosensibile, persoanelor cu tensiune arterială scăzută sau vârstnicilor.

 

Simptomul nu este doar oboseala


Fenomenul însoțitor al acestei „boli” este o stare complexă de epuizare a întregului organism. Deoarece nu este o boală de organ, nu poate fi clasificată ca o boală. Acesta este și motivul pentru care există puține studii științifice care scriu despre apariția acesteia.

 

Cele mai frecvente simptome ale sale includ:

- lipsa energiei

- senzația de oboseală

- somnolență (chiar și după trezire)

- somn obositor

- durere de cap

- stare de rău

- lipsă de concentrare

- iritabilitate

- susceptibilitate la infecţii

femeie somn

 

Cât timp durează?

 

Dacă suferi de oboseală și epuizare la începutul anului sau în timpul primăverii, nu ești singur. Un studiu din Journal of Clinical Sleep Medicine afirmă că epuizarea poate dura pe tot parcursul săptămânii după ora de vară.

 

Din fericire, oboseala este doar temporară. Simptomele neplăcute dispar de obicei imediat ce organismul se adaptează la schimbările externe. În general, epuizarea durează aproximativ 1 până la 3 săptămâni.

 

Durează puțin mai mult simptomele voastre? În acest caz, este posibil să fie în realitate o manifestare a bolii și ar trebui să consultați medicul.


10 sfaturi despre cum să-i faceți față

 

Pe măsură ce oboseala și epuizarea dispar în timp, nu este nevoie să să luptați cu ea. Cu toate acestea, puteți lua câțiva pași extrem de eficienți pentru a o atenua. Cine știe, cu următorul sfat, s-ar putea să nu fi observat că ați trecut prin asta.

trucuri astenie primavara

__check

Setați-vă rutinele zilnice și săptămânale

Activitatea structurată și stereotipă vă ajută corpul să se adapteze la multe schimbări. Dacă este posibil, evitați să vă depășiți limitele. Orice schimbări bruște în această perioadă pot fi traduse ca factori de stres pentru corpul vostru. Totuși, activitatea reglementată minimizează stresul și construiește puterea de care veți avea cu siguranță nevoie în următoarele luni de vară.

rutina zilnica

__check

Ascultați-vă corpul

Când doriți să lucrați eficient și să depuneți efort fizic, trebuie să aveți o stare de bine și la nivel mental. Nu vă stresați inutil. În timpul muncii, faceți-vă loc pentru pauze regulate și odihnă. Dedicați-vă mai mult timp activităților plăcute și evitați-le pe cele obositoare.

__check

Apa este baza corpului uman

Apa elimină toxinele din corpul uman și accelerează metabolismul. Deshidratarea poate provoca dureri de cap și oboseală. Apa de băut poate fi, de asemenea, cea mai simplă și mai eficientă soluție pentru oboseală. Prin urmare, asigurați-vă că aveți multe lichide, cum ar fi apă plată, apă minerală și ceaiuri neîndulcite.

__check

Mâncați des cantități mici de alimente hrănitoare

Asigurați-vă că cel puțin o treime din meniu conține legume și fructe proaspete. Veți obține un aport suficient de vitamina C. Obțineți suficientă vitamina B1 pentru ca sistemul vostru nervos și de circulator să funcționeze corect. O puteți obține consumând fasole, nuci, semințe, pește, carne de porc, spanac, sparanghel și cereale. Un aport ridicat de legume și fructe îmbunătățește apărarea organismului, întărește sistemul imunitar și protejează împotriva asteniei de primăvară.

alimentatie sanatoasa

__check

Vitamina D gratis

Organizația Mondială a Sănătății WHO susține că, chiar și 5 până la 15 minute la soare de 2 până la 3 ori pe săptămână vă pot îmbunătăți sănătatea. Nu numai că veți primi suficientă vitamina D, dar dacă stați la soare vă veți îmbunătăți foarte mult starea de spirit.

helpnet  dr max  vegis

__check

Ieșiți la aer și faceți mișcare

Exercițiile fizice și vitamina D conferă forță și cresc nivelul de energie. Faceți exerciții aerobice ușoare. Nu ați crede că o plimbare de 30 de minute sau jogging vă vor ridica moralul. Mișcarea conștientă este o modalitate excelentă de a crește energia interioară și de a vă calma mintea pentru câteva minute.

__check

Meditația și efectele sale relaxante

Nu există nicio îndoială că meditația are o serie de efecte benefice asupra corpului uman. Nici măcar nu trebuie să fie budism clasic. Meditația poate lua multe forme. Câteva minute de duș rece cu efect revigorant, o baie cu sare Epsom sau o vizită la saună vor fi suficiente. Sau pur și simplu timp de 15 minute citiți cartea voastră preferată. Cu toate acestea, cel mai simplu mod de a obține stabilitate emoțională este prin meditația conștientă. Acest lucru asigură un aport suficient de oxigen. Nu știți cum să exersați? Începeți prin 10 respirații și expirații adânci și profunde de 3 ori pe zi. Veți vedea că rezultatul va apărea imediat și vă veți simți mai bine în doar câteva minute.

exercitii yoga

__check

Somnul este prietenul vostru cel mai bun

Aveți tot timpul remușcări atunci când vă simți obosit la prânz? Cu siguranță nu ar trebui să aveți aceste sentimente. Studiile arată că chiar și un pui de somn scurt este mai eficient decât o ceașcă de cafea. Pentru un somn liniștit și netulburat, păstrați-vă mediul confortabil și consistent. Un alt sfat este legat de asta.

__check

Temperatura și umiditatea adecvată

Știți care este umiditatea ideală în spațiul în care locuiți? Este ceva între 40 și 60%. Nu în ultimul rând, ar trebui să mențineți o temperatură și umiditate constantă în casa sau biroul vostru.

__check

Pontul nostru de primăvară:

Leurda sau Allium ursinum, conține multe substanțe și vitamine importante. Este o prevenire suplimentară gustoasă nu numai împotriva gripei și răcelii, ci și împotriva oboselii și epuizării.

Vreți să aflați mai multe despre efectele leurdei? Citiți următorul nostru articol, care include sfaturi despre rețete grozave: