Cum să alegem bocanci de drumeție potriviți?

03.05.2022 Vlasta Hobby Partajare

După o iarnă lungă, ne putem bucura din nou de vremea excursiilor în natură. De asemenea, evocă posibilitatea de a ne bucura de pantele lungi ale dealurilor românești și cele ale lumii. Aveți deja toate cele necesare pentru drumețiile de vară?

Fără îndoială, bocancii de drumeție sunt printre cele mai necesare ajutoare pentru această activitate. Căutați cei mai buni de pe piață? Alegerea lor depinde de mulți factori. Este important să combinați forma, materialele și designul.

Așa că ar trebui să alegeți foarte atent bocanci de drumeție de calitate. Deoarece aceasta nu este cea mai mică investiție, ar trebui să vă concentrați în principal pe vechiul raport preț-calitate deja cunoscut. Deoarece este o știință adevărată, vă oferim o listă completă de sfaturi despre cum să o faceți.

 

Cinci principii de bază

 

 Înainte de a cumpăra bocancii, ar trebui să vă gândiți să răspundeți la câteva întrebări.

1. Pentru cine sunt? (femei/bărbați/copii)

2. La ce activități îi veți folosi? (purtare ocazională / drumeții ușoare / drumeții grele)

3. În ce condiții îi veți folosi? (soare / ploaie / anotimp)

4. Pe ce teren îi veți folosi? (drumuri asfaltate / stânci / gheață)

5. Care sunt cerințele dvs. de încălțăminte? (deformări ale piciorului / caracteristici atipice ale piciorului / altele)

 

Vă uitați și la prețul pantofilor pe lângă calitate? O ofertă avantajoasă cu bocanci de drumetie puteți găsi aici:

apa hike

 

Împărțirea bocancilor de drumeție

 

Pentru a vă facilita alegerea ghetelor de drumeție, aceștia se împărt în mai multe categorii:

1. În funcție de destinație

2. În funcție de înălțimea bombeului

3. În funcție de tipul activității

 

1. În funcție de destinație

Atunci când alegem practic orice pantof, urmărim câțiva parametri de bază. Nu doar dimensiunea, ci și croiala este importantă. Aceasta este principala diferență în selecție, deoarece este adaptată la diferențele anatomice în funcție de vârstă și sex. Aspectul și culoarea sunt, de asemenea, elemente cruciale.

În funcție de cui sunt destinați pantofii, îi împărțim:

- femei

- bărbați

- copii

 

2. În funcție de înălțimea bocancului

Când vine vorba de încălțămintea concepută pentru drumeții, înălțimeabocancului este crucială. Cu toate acestea, ghetele joase sunt mai ușoare, așa că sunt o alternativă bună dacă aveți o plimbare simplă și dinamică în plan.

 

În general, cu cât pantoful este mai înalt, cu atât drumeția ce vă așteaptă va fi mai dificilă. Înălțimea bocancului ar trebui să fie mai mare. Motivul este că un bocanc mai înalt vă va menține piciorul mai stabil și acționează ca o prevenire a entorselor.

În funcție de înălțimea bocancului diferențiem:

- înalt

- jos

 

urcare munti

 

3. În funcție de activitate

Ce activitate intenționați să desfășurați? De asemenea, ar trebui să puneți această întrebare atunci când alegeți pantofii de drumeție. Alegerea sa depinde și de complexitatea terenului. Conform acestui criteriu, clasificăm pantofii în mai multe grupuri:

- Ieșiri

- Trekking

- Urcare

- Munte

- Alpinism

 

Ieșiri 

Pantofii de exterior joase au talpa moale, sunt foarte usori si totodata comozi. Sunt ideali pentru utilizare pe terenuri nesolicitante și drumuri asfaltate. Le puteti folosi și în zilele obișnuite sau pentru ciclism.

Există și o versiune cu talpă puțin mai rigidă. Dar acești pantofi sunt de obicei puțin mai înalți. La fel ca pantofii anteriori jos, acestia sunt potriviti si pentru mersul pe drumuri asfaltate, dar ii poti folosi si pe dealuri mai mici. Iarna, sunt perfecti pentru a fi purtati in zilele obișnuite sau ca incaltaminte pentru drumetiile in oras.

 

Dacă plănuiești o vacanță acasă - în România, avem câteva sfaturi pentru dumneavoastră unde să mergeți și ce să vezi.

 

ghete drumetie

 

Trekking

Sunt mai înalți și mai fermi și au talpa mai rigidă. Sunt potrivite pentru mers pe drumuri neasfaltate. Le puteți folosi și pentru drumeții cu un rucsac mai greu pe teren ușor și mediu.

In oferta magazinelor de sport veti gasi si varianta lor mai stabilă - piele. De obicei, au un tiv înalt care protejează pantoful de deteriorarea mecanică.

 

Pantofi de urcare

Mergeți într-o excursie pe teren dificil? Ghetele de drumeție cu talpă intermediară rigidă sunt perfecte pentru dvs. Acești pantofi se caracterizează prin șireturi până la vârf. Aceasta servesc pentru a strânge mai bine piciorul.

Construcția tălpii în zona degetelor, așa-numita zona de catarare, asigura contactul sigur cu stanca sau cu elemente de otel via ferrata. Pentru alpiniștii care folosesc pantofi pentru a urca sub perete, aceștia sunt cei mai buni.

ghete drumetie

Ghete de munte

În mare parte, pantofii ușori sunt fabricați din materiale sintetice cu durabilitate ridicată. Standardul este de a avea o canelură discretă pe călcâi pentru a ține pisicile semi-automate. Sunt proiectate în primul rând pentru terenuri solicitante și abrupte. Ideal pentru escalada pe ghetari si mixuri.

 

Încălțăminte pentru alpinism

Pantofii de alpinism sau de expediție sunt fabricați fie din materiale sintetice, fie acești pantofi sunt din piele. Canelurile pentru pisici automate sunt situate nu numai pe călcâi, ci și pe vârf.

Obișnuesc să fie termo, dar nu sunt confortabil pentru drumeții pe teren asfaltat. Sunt ideali pentru teren vertical - pentru escaladarea ghețarilor și mixurilor. Este deja o versiune de ghete de drumeție pentru iarnă și în cele mai solicitante condiții.

cort apus de soare

 

Materialul este important

 

Materialul pantofilor de calitate conceput pentru domeniu poate fi sintetic, piele sau combinat. Fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele sale.

Materialul textil are o greutate mai mica, se adapteaza mai usor la picior, se usuca mai repede si este mai accesibil. Pielea, la rândul ei, este puțin mai grea, mai puțin respirabilă și mai scumpă, dar are o rezistență mai mare la deteriorare și umiditate.

Majoritatea turiștilor sunt încă interesați de ghetele de drumeție impermeabile. În acest scop majoritatea pantofilor au o membrană de calitate. Cel mai faimos din lume este Gore-Tex. Desigur, există mai multe alternative disponibile, dar raportul dintre impermeabilitate, respirabilitate și durabilitate ar trebui să fie pe primul loc într-o astfel de investiție.

Din ce material ar trebui să fie făcută talpa? Vibram este o companie recunoscută care produce unele dintre tălpile de cea mai înaltă calitate. Cu toate acestea, există o serie de producători de tălpi de calitate pe piață, de ex. Michelin sau Continental.

 

Sfatul nostru:
 

Dacă aveți nevoie de pantofi pentru teren dificil, alegeți o variantă a limbii prinsă ferm de partea superioară a pantofului. Excursia dumneavoastră necesită traversarea apei sau a altor zone umede? Va fi ideal dacă alegeți pantofi cu șanț de cauciuc. Puteți utiliza această ofertă în următoarele scopuri:

incaltaminte barbati

 

Înainte de a încerca pantofii

 

Acest lucru poate suna extrem de ciudat, dar ar trebui să vă încercați pantofii după-amiaza sau seara. Vă întrebați de ce? Motivul este simplu!

În timpul zilei, picioarele noastre suferă. Sunt expuși presiunii din mers și șezut și astfel se umflă în mod natural. Acest lucru se va întâmpla și în cazul unei excursii mai lungi.

Ar trebui să aduceți și șosetele pe care intenționați să purtați. Cele mai bune șosete sunt din merinos sau fibre artificiale. Aceste materiale nu sunt doar confortabile, ci și elimină transpirația și elimină mirosurile.
 

hiking munte

 

Nu vă fie teamă să le încercați corect

 

Știți ce poate fi mai rău decât să nu cumpărați nicio pereche de pantofi? Să cumpărați cei care nu vi se potrivesc. De aceea ar trebui să testați ghetele de drumeție în cel mai bun mod posibil. Mergeți, săriți, întindeți-vă și mergeți cu pantofi extremi în poziții extreme.

Primul pas este o legare fermă. Leagă-le la fel de meticulos ca înainte de drumeție/plimbare. Ar trebui să existe posibilitatea de a încerca pantofii pe mai multe suprafețe în orice magazin de turism calificat.

Ar trebui să existe și un plan înclinat, aici puteți testa dacă pantoful stă cu adevărat la urcare și coborâre. Când mergi în deal, călcâiul nu trebuie să se miște. Totuși, nu împingeți pentru a nu avea vânătăi neplăcute pe picioare.

Dimpotrivă, atunci când mergeți în vale, piciorul trebuie să aibă suficient spațiu pentru ca degetele de la picioare să nu atingă vârful pantofului.

nature hiking

 

Cum să alegem mărimea potrivită

 

Atunci când alegeți bocancii de drumeție, nu vă bazați pe vechea regulă că ghetele vor ceda în cele din urmă. Alegerea mărimii potrivite este extrem de importantă în acest caz. Dar cine ar cine se pricepe când sunt atât de multe dimensiuni și atât de diferite?

În primul rând, este necesar să rețineți că niciun tabel de mărimi nu este unul universal. Producătorii folosesc o varietate de tabele și indicii. În timp ce unii calculează deja automat „diferența turistică” și este deja luată în considerare în dimensiuni, alții o omit și se bazează pe clienții înșiși.

În general, bocancii de drumeție ar trebui să fie cu aproximativ 1 cm mai mari decât dimensiunea standard. Și aceștia sunt pantofi cu membrană, ar trebui să adauge un plus de 0,5 cm la această dimensiune.

Daca marimea nu ti se potriveste pana la urma, solutia o reprezinta brantul pentru bocanci de drumetie. Desigur, numai dacă o dimensiune mică și cea mai apropiată de ea din nou puțin mai mare. În cazul unei dimensiuni mai mici, singura modalitate de a remedia acest lucru este înlocuirea acesteia.

Cum să călătorești mai mult pentru mai puțin? De unde să găsești zboruri ieftine? Și ce zici de un weekend de neuitat în capitala europeană? Nu numai atât, dar veți afla mult mai multe în articolele din secțiunea noastră de călătorii.

Sfatul nostru la încheiere:

 

Înainte de o drumeție lungă sau de urcare, mai întâi testați bine de tot pantofii, astfel încât să fie buni. Nu uitați să înlocuiți șosetele dacă picioarele sunt prea transpirate. De asemenea, o să aveți nevoie și de un leucoplast dacă vă simțiți accidentat cu bătături pe picior în timp ce mergeți. Acest lucru va preveni o problemă enervantă.