Ce este taxa de salubrizare

04.10.2022 Vlasta Casă și locuință Partajare

După locuință și combustibil, alte articole, cum ar fi taxele pentru deșeurile municipale, devin, de asemenea, mai scumpe. Cât plătim pentru eliminarea deșeurilor în unele orașe din România?

 

Deșeuri municipale și materiale de construcție mici

 

Deșeurile municipale sunt deșeuri mixte produse de gospodării. Include hârtie, carton, sticlă, metale, materiale plastice, lemn, textile, deșeuri biologice, dar și deșeuri din echipamente electrice și deșeuri de mobilier.

Deșeurile mici de construcții sunt deșeuri rezultate din lucrări normale legate de întreținerea casei.

Doriți să fiți responsabil în aruncarea și sortarea deșeurilor? Oferiți-vă casei suficiente containere de deșeuri de înaltă calitate. De asemenea, le puteți găsi online în diverse modele.

container reziduu

 

 

 Taxa salubritate si cine este obligat să-o plătească ?

 

Deșeurile municipale și deșeurile mici din construcții produse de gospodării sunt reglementate de anexa nr. 2- OUG 196/2005. privind taxele locale și taxa locală pentru deșeurile municipale și deșeurile mici din construcții, cu modificările ulterioare.

Contribuabilii care trebuie să plătească aceste taxe includ:

__check

 

persoană fizică – are domiciliul permanent sau temporar in municipiu sau este autorizata sa foloseasca bunuri imobiliare

__check

 

persoană juridică - dacă este autorizată să folosească sau să folosească bunuri imobile situate pe teritoriul municipiului în alt scop decât cel comercial

__check

 

antreprenor – are dreptul de a folosi sau de a folosi bunuri imobiliare pentru afaceri

femeia arunca deseuri

__fire
Sortarea deșeurilor cum procedăm?

Încercați să abordați în mod responsabil tema sortării deșeurilor? Pentru anumite tipuri de deșeuri, pur și simplu nu putem oferi sfaturi. Cu toate acestea, acest ghid vă va ajuta.

Taxe pentru deșeurile municipale

 

Taxele pentru deșeurile municipale și deșeurile mici din construcții sunt impuse contribuabililor de către oraș, municipiu sau unitatea teritorială superioară. Cuantumul, condițiile și modalitatea de colectare a taxei sunt determinate de fiecare oraș sau municipalitate cel mai adesea prin reglementările lor general obligatorii.

Municipalitatea poate percepe taxa în 2 moduri:

__check

 

abonament – se plătește pe persoană și pe an

__check

 

colectarea comună – în funcție de volumul de deșeuri produse într-un timp dat

Ce definește legea de mai sus privind taxele locale și taxa locală pentru deșeurile municipale? În special, criteriile după care se stabilește taxa de deșeuri. Și, de asemenea, valorile minime și maxime ale acestora.

Intervalul de tarif poate fi determinat pentru un litru, decimetru cub sau un kilogram de deșeuri municipale sau deșeuri mici de construcții. Municipalitatea este apoi obligată să informeze locuitorii cu privire la cuantumul taxei.

 

verdeata compost

Mai multe articole pentru locuință găsiți online accesând magazinul.

Taxele deșeurilor municipale în unele orașe

 

taxe deseuri bucuresti

Tarife pentru deșeurile municipale în București

Sursă: București  Sector 3

 

taxe deseuri brasov

Tarife pentru deșeurile municipale în Brașov

Sursa: Brașov 

 

taxe deseuri cluj

Tarife pentru deșeurile municipale în Cluj

Sursa: Primaria Dej 

 

taxe deseuri timisoara

Tarife pentru deșeurile municipale în Timisoara

Sursa: Retim Timis

 

Rambursarea și reducerea taxei pentru deșeurile municipale

 

Nu stați în locul dvs. de reședință permanentă mai mult de 90 de zile? Municipalitatea poate reduce sau chiar renunța la această taxă. Condițiile în care poate face acest lucru variază. Municipalitatea le emite în regulamentul său general obligatoriu.

Cine este scutit de taxa de salubritate (exceptii):

__check

 

mai în vârstă de 62 de ani

__check

 

nevoiase

__check

 

o persoană fizică cu handicap grav

__check

 

o persoană fizică cu handicap grav necesitând însoțitor

__check

 

o persoană în mare măsură sau complet inertă

Condițiile de scutire de la plata acestor taxe sunt redefinite de fiecare municipiu.

tomberon gunoi

O ultimă informație importantă. Este de datoria dumneavoastră ca contribuabil să raportați orice modificare legată de plata taxelor de deșeuri către municipalitate. Sunteți obligat să notificați încetarea, formarea sau modificarea în termen de 30 de zile de la producerea faptelor decisive.

Economisirea costurilor cu locuința este visul multor oameni. Aveți impresia că cheltuiți mult prea mult? Citiți sfaturile noastre despre cum să contribuiți la creșterea bugetul familiei și să economisiți.