Dovleac sculptat-decor ieftin dar frumos, direct din grădină

11.10.2023 Monica Casă și locuință Partajare

Ai dovleci în grădină? Ar fi păcat să nu faci decorațiuni frumoase. La urma urmei, o activitate tradițională de toamnă implică măcar un dovleac sculptat. Sculptează dovlecii cu copii.

Dovleci sculptați, sculptați în diferite forme și luminați cu lumânări sunt o decorațiune clasică de toamnă. Este ușor să faci aceste decorațiuni originale și, dacă ai un dovleac în grădină, nu te va costa niciun ban. În plus, toți membrii familiei, mari șau mici, se vor distra la această activitate.

Cum să sculptezi mai ușor dovleacul și să obții un design perfect? Folosește tăietori și răzuitoare din magazinul 4Home.

dovleac-sculptat-femeie

Autor: Ivan Samkov (Pexels)

 

Istoria dovleacului sculptat

 

Când vine vorba de dovlec sculptat, probabil că te gândești imediat la Halloween, care este sărbătorit anual pe 31 octombrie. Denumirea completă este All Hallows' Evening, care se traduce prin ajunul tuturor sfinților. Hai să vorbim pe scurt despre istoria acestei sărbători.

Originile sale datează de la vechiul popor celtic din Irlanda. Aceștia credeau că, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, sufletele morților se întorceau pe pământ. O legendă binecunoscută spune că țăranul Jack a fost atât de rău încât diavolul l-a aruncat din iad, dar i-a dat un cărbune încins  pentru a-și lumina drumul. Jack l-a pus într-o sfeclă scobită și a căutat un loc de odihnă veșnică. Mai târziu, sfecla a fost înlocuită cu dovleac în America. Treptat, obiceiul s-a răspândit în toată Europa.

Halloween a ajuns la noi în 1989, după Revoluție. În rândul generației mai în vârstă, încă nu s-a bucurat de înțelegere. Dimpotrivă, cei mai tineri își decorează casele cu o temă înfricoșătoare și participă la petreceri de Halloween la sfârșitul lunii octombrie.

dovleci-lumanari

Autor: Konstantin Mishchenko (Pexels)

 

Decorarea caselor cu dovleci are o istorie și  în România. În țara nostră nu se foloseau dovlecii sculptați pentru a alunga spiritele rele cum se întâmplă în străinătate. Am preluat de la strămoșii noștri obiceiul de a ține slujbe, apoi se împart pachete cu mâncare și dulciuri celor săraci și se aprind lumânări. Se spun rugăciuni pentru ca sufletul celor morți să ajungă la judecata cea dreaptă.

 

dovleci-sculptati-lumanari

Autor: Yevgen Buzuk (Pexels)

 

Sculptare dovleac-procedură

 

Înainte de a începe creația propriu-zisă, trebuie să pregătești dovleacul și instrumentele necesare. Ce dovleac este potrivit pentru sculptură? Dovleacul mai mare, cunoscut sub numele de dovleac plăcintar, este cel mai ușor de sculptat. Datorită dimensiunii sale, vei avea mai mult spațiu pentru a sculpta forme mai interesante. 

Dovlecii Hokkaido, sau orice alt dovleac cu o coajă mai tare, sunt, de asemenea, potriviți. Dacă folosești diferite tipuri de dovleci, decorul final va arăta și mai spectaculos. Dovlecii nu sunt singurul decor drăguț, vezi mai multe idei de decorațiuni moderne de toamnă.

Pentru a sculpta un dovleac ai nevoie de:

__check

un tocător sau o placă rezistentă

__check

un cuțit

__check

o lingură

__check

un bol

__check

creion, marker

__check

lumânare

Procedură:

1

Curăță dovleacul de impurități.

2

Desenează cu marker un cerc pe partea superioară și decupează cu un cuțit.

3

Folosește o lingură, scobește pulpa dovleacului. Coaja cu pulpa nu trebuie să fie foarte groase pentru a facilita sculptarea.

4

Desenează un model pe dovleac. Nu trebuie să fie doar un model înfricoșător, ci poate lua forma unui felinar cu stele, de exemplu.

5

Netezește partea de jos pentru a fixa lumânarea. 

6

Folosește un cuțit pentru a sculpta cu grijă modelele pe care le-ai desenat.

 

feemie-dovleac-curte

Autor: ArtHouse Studio (Pexels)

 

Pictura pe dovleci

 

Cum să implici copiii în pregătirea dovlecilor ornamentali? Ei pot picta peste tot dovleceii mici.

De asemenea, pot decora dovleci mari fără a-i sculpta. Desenează diverse forme pe dovleac și lasă copii să folosească vopsele acrilice pentru a le picta singuri. Sau lasă pictura în seama imaginației copiilor. Ei vor aprecia această activitate creativă.

Combinația dintre dovleacul pictat și cel sculptat va arăta minunat la intrarea în casă. Poți completa cu alte decorațiuni, atât pentru interior, cât și pentru exterior, din magazinul electronic 4Home.

 

copii-pictura-portocale

Autor: Daisy Anderson(Pexels)

 

Cum poți prelungi durata de viață a unui dovleac sculptat?

 

Se subînțelege că dovleceii sculptați vor rezista mai mult la temperaturi mai scăzute. Aceasta este de obicei de 2 săptămâni în aer liber și de 4 zile până la 1 săptămână în interior. Dar există modalități prin care le poți prelungi durata de viață cu câteva zile.

Unele dintre cele încercate și adevărate includ vopsirea părților tăiate cu vaselină sau pulverizarea dovleacului cu oțet pe interior. Eficientă este de asemenea introducerea  dovleacului în apă amestecată cu bicarbonat de sodiu.

 

femeie-dovleac-sculptat

Autor: Monstera Production (Pexels)

 

Dovleacul este un fruct versatil. Îl puteți folosi nu numai ca ingredient pentru supă cremă sau plăcintă, ci și ca o frumoasă decorațiune de toamnă. Fii creativ astăzi.

__bulb
Uscarea hribilor rapid și ieftin. Știi cum se face corect?

Ciupercile proaspete sunt, bineînțeles, cele mai bune. Vrei să te bucuri de ele chiar și în timpul lunilor de iarnă? Hai să vedem împreună cum se face uscarea hribilor rapid și ieftin.