Sortarea deșeurilor cum procedăm?

26.05.2022 Vlasta Partajare

Încercați să abordați în mod responsabil tema sortării deșeurilor? Pentru anumite tipuri de deșeuri, pur și simplu nu putem oferi sfaturi. Cu toate acestea, acest ghid vă va ajuta.

Reciclarea obișnuia să arate complet diferit. Să recunoaștem, chiar înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, legislația noastră privind deșeurile era mult mai binevoitoare. Astăzi, însă, chiar și omul obișnuit încearcă să sorteze deșeurile mult mai responsabil. Acest efort și rezultatele sale se îmbunătățesc de la an la an.

Cum să recunoaștem culorile individuale ale fiecărui tomberon? Ce aparține și ce nu în ele? Puteți afla despre principiile naționale ale sortării deșeurilor publice în acest articol. Instrucțiunile pe care le puteți lipi pe frigider pot fi găsite la sfârșitul acestui articol.

sortare deseuri

Căutați o selecție largă de coșuri de gunoi moderne pentru fiecare gospodărie? Alegeți dintr-o gamă largă de coșuri de gunoi pentru sortarea deșeurilor în magaiznul online 4home.

Sortarea deșeurilor depinde de fiecare localitate

 

Fiecare municipalitate are propriile cerințe pentru sortarea deșeurilor. Sortarea deșeurilor în apartament este ceva mai ușoară, pentru că puteți fi siguri că veți avea pur și simplu containerele în fața blocului.

Nu este cazul satelor și orașelor mai mici. În timp ce unele municipalități au containere de sortare a deșeurilor, altele au optat pentru o alternativă ceva mai ecologică. Si anume saci pentru deseuri sortate sau alte containere de colectare. Desigur, o astfel de întreținere prin reciclare este ceva mai dificilă. Trebuie să creați un loc pentru depozitarea deșeurilor separate.

 

Știți ce firmă de eliminare a deșeurilor operează în localitatea dumneavoastră? Deoarece condițiile de reciclare a deșeurilor variază de la companie la alta, vă rugăm să le citiți direct la operatorul dvs.:

REBU separare deșeuri

Salubris separare deșeuri

stiati ca

 

Cum ne-am descurcat cu deșeurile în 2021?

 

Probleme precum stilul de viață consumerist, criza climatică și protecția mediului devin din ce în ce mai frecvente în societate. Așa că ideal ar fi dacă am ajunge în punctul în care producem mai puține deșeuri.

Cu toate acestea, acesta nu este chiar așa. Nu am îndeplinit obiectivele aderării la UE. Cele mai recente date din Eurostat indică faptul că nici în 2020 nu ne-am abătut de la tendința negativă pe termen lung. În medie, fiecare dintre noi a produs mai multe deșeuri decât în ​​anul precedent.

 

Dacă încă nu ați reciclat în mod responsabil. Este mai bine să începi acum decât niciodată. Un motiv bun pot fi și coșurile de gunoi pentru sortarea deșeurilor de pe VidaXL la prețuri reduse.

Problema țării noastre este dependența mare de gropile de gunoi. Sortarea eficientă a deșeurilor, precum și compostarea pot ajuta cu siguranță. Dar cum să sortăm cât mai eficient posibil? Trebuie să cunoaștem legile de sortare și să evităm greșelile nedorite la reciclare.

reciclare deseuri

Negru pentru deșeurile comunale

 

Ați putea spune că toată lumea știe ce aparține de deșeurile amestecate. Nu este chiar așa. Chiar și astăzi, oamenii încă nu știu ce se află în acest recipient și ce nu. Cea mai frecventă greșeală, desigur, este aceea că oamenii aruncă gunoiul care pot fi reciclate cu ușurință în containere negre .

O altă problemă sunt deșeurile periculoase. Recipientele conțin adesea ulei de gătit pe care nu l-am dus la benzinării sau la alte puncte de colectare. Acolo putem gasi si deseuri din materiale de constructii sau mobilier apartinand centrului de colectare. Lanternele, medicamentele și bonurile de la casele de marcat nu fac excepție.

deseuri comunale

Galben pe materiale plastice

 

Prin separarea materialelor plastice, economisim resurse primare, cum ar fi petrolul, gazele naturale și energia asociată cu mineritul. Cu toate acestea, reciclarea plasticului este departe de a fi perfectă. Deși plasticul poate fi zdrobit în fășii mici, nu este posibil să se facă din el o sticlă PET din nou.

Fășiile sunt excelente pentru a crea practic aproape orice ținută, chiar și mobilier. În acest caz, însă, este deja combinat cu un alt material (ingredient) și nu poate fi reciclat. Singura modalitate de a elimina aceste deșeuri este printr-o groapă de gunoi.

Unele primării colectează numai materiale plastice, altele plastice amestecate. În al doilea caz, containerul galben include și tetrapack-uri, cutii de aluminiu și metale. După îndepărtare, plasticele sunt separate și mai mutate pe o linie de sortare și spălate pe linii de reciclare.

separare  plastic

 

Sfaturile noastre pentru separarea plasticului:

Degresați materialele plastice (ulei, reziduuri)

Cumpărați în sticlă (uleiuri și altele)

Păstrați sticlele de plastic și returnați-le în magazin

Presați sticla dacă o aruncați în recipient pentru a economisi spațiu

Nu este necesar să scoateți fereastra de plastic din plicurile de scrisori (va fi îndepărtată în timpul reciclării)

Nu trebuie să spălați ambalajele din plastic de la cosmetice și produse de curățare

 

Pentru o reciclare mai ușoară și mai eficientă în casa dvs., cumpărați-vă propriul container de plastic.

 

Portocaliu pentru TetraPak

 

Sortarea TetraPak sau PurePak este, ca și în cazul materialelor plastice, ceva mai complicată. Ne referim la ele ca materiale combinate multistrat cu denumirea C / PAP. C indică faptul că este un material combinat și marca de după bară oblică este utilizată pentru a identifica materialul cu cea mai mare proporție.

După cum sugerează și numele, TetraPak-urile sunt materiale compuse din mai multe straturi - hârtie la exterior, folie și aluminiu la interior. Reciclându-le, nu dorim să obținem materia primă originală. Sunt valorificate doar pentru a putea produce de ex. material de construcții.

 

Cum să le reciclăm?

Când reciclați deșeuri formate din mai multe straturi, este necesar să monitorizați cu adevărat modul în care este colectat de către compania de export de deșeuri din municipalitatea dvs.

- în recipiente de plastic galben (în mare parte)

- în recipiente portocalii direct pentru TetraPaks

- în recipiente albastre pentru hârtie

Sfatul nostru: operatorii au o descriere exactă a ceea ce aparține fiecărui container și a ceea ce nu ar trebui să aruncați în el. Pe site-ul Hartareciclarii.ro puteți verifica unde sunt colectate tetrapacks în localitatea dvs.

Albastru pentru hârtie

 

Hârtia este o materie primă foarte reciclabilă. Cu toate acestea, cu fiecare proces de reciclare, fibrele sale sunt scurtate. Numărul maxim de reciclări de hârtie este de opt. Pe partea pozitivă, însă, prin reciclarea hârtiei, contribuim la salvarea pădurilor. Și nu numai atât! Reducem cantitatea incredibilă de substanțe chimice care sunt eliberate în aer în timpul producerii acestuia.

reciclare hartie

 

Verde pentru sticlă

 

Sticla este unul dintre cele mai vechi materiale din lume. A fost folosit încă din Egiptul antic și datează din 3000 î.Hr. Dar știi cum se face? Prin topirea din nisip de siliciu, așa-numitul de sticlă. Avantajul sticlei este numărul nelimitat de reciclări, în timpul în care  produceți întotdeauna un produs aproape identic.

Cioburile înlocuiesc până la ¼ de nisip de sticlă pentru producția de sticlă, reduc energia pentru topirea acestuia cu 25% și aparțin containeului galben.

reciclare sticla

 

Roșu pentru metale

 

Containerele roșii pentru metale nu sunt comune în condițiile noastre. Daca il aveți în zona voastră, este un mare plus. Ambalajele metalice pot fi reciclate eficient și sunt cel mai adesea două tipuri de metal. Cel mai obișnuit este aluminiul cu denumirea ALU, din care se fac dozele de băutură. Al doilea tip este fierul cu denumirea FE sub formă de conserve.

Și aici există câteva excepții. În unele cazuri, puteți arunca cutiile metalice clasice în deșeuri mixte. Este similar cu materialul metalic mic. În incinerator, acestea sunt apoi separate de magneți. Cutiile apartin insa exclusiv materialelor plastice, adica recipientului galben.

reciclare metale

 

Maro pentru deșeuri menajere

 

Deșeurile menajere sunt deșeuri biodegradabile din surse naturale care pot fi valorificate în continuare sub altă formă. Cum ne putem imagina deșeurile menajere în gospodării? Toate acestea sunt alimente inutile sau nefolosite, legume, fructe, alimente neconsumate, resturi de cafea sau ceai, coji de ouă și nuci, hârtie simplă, deșeuri de plante de interior și multe altele. Acest deșeu aparțin de recipientul maro.

deseuri menajere

 

Tipuri specifice de deșeuri

 

La sfârșit în cadrul deșeurilor aruncăm și lucruri care nu aparțin cu adevărat niciunui tip de container. Este vorba despre diverse tipuri de materiale de construcție, mobilier, polistiren sau deșeuri electrice și alte lucruri în mare parte supradimensionate, care pot fi prelucrate doar în centrele de colectare.

De asemenea, trebuie să duceți bateriile uzate, nefolosite și nefuncționale la un punct de colectare desemnat pentru eliminare. Ca și medicamentele, pentru că ar trebui să le returnați la farmacie din motive de siguranță.

 

Cele mai frecvente greșeli și erori

 

Recipientele de la medicamentele neutilizate trebuie returnate la farmacie.

Oglinda aparține deșeurilor mixte (doar în cantități mici) sau unui centru de colectare. Contine piese metalice si un strat reflectorizant. Cuptoarele nu pot manipula ceramică sau porțelan.

Conform celor mai recente informații de la Naturpack, puteți arunca rolele de la hârtia igienică și cutii cu ouă într-un container albastru.

Cutia de pizza aparține deșeurilor amestecate sau compostului. Este hârtie foarte murdară cu grăsime. Recipientul ar putea mucegăi și strica totul în jurul lui. Puteți arunca capacul în recipientul de hârtie când este curat.

Recipientul termic pentru alimente aparține recipientului din plastic galben. Cu toate acestea, numai dacă nu este murdar. Altfel la deșeuri amestecate.

Polistirenul aparține recipientului galben pentru plastic (cantitate mică) sau pentru centrului de colectare.

Puteți arunca paharul de la cafea resp. capacul de plastic în recipientul galben, dar paharul în sine în deșeurile amestecate. Hârtia este acoperită cu un strat subțire de plastic pentru a o face impermeabilă.

Uleiul de gătit uzat este un deșeu periculos și aparține centrului de colectare, anumitor benzinării, unor magazine. De asemenea, puteți preda uleiul la piețele obișnuite.

Prosoapele de hârtie folosite, prosoapele de bucătărie și șervețelele sunt murdare. Prin urmare, ele aparțin deșeurilor mixte sau compostului. Sunt nereciclabile.

Lanternele aparțin de punctele de colectare din magazinele de electricitate sau supermarketuri.

centru de colectare deseuri

 

Bateriile și acumulatorii sunt deșeuri periculoase și aparțin exclusiv centrului de colectare.

Deșeurile electrice și aparatele electrice mici, inclusiv telefoanele mobile, cablurile și încărcătoarele, pot fi predate la magazinele de electrocasnice. Dacă aveți electrocasnice mai mari, le puteți înlocui cu altele noi ca parte a achiziției.

Tonerul de imprimantă este un deșeu periculos. Îl puteți returna în anumite magazine.

Puteți returna becurile arse la magazinele de electro, magazinele de iluminat sau la un centru de colectare. Conțin substanțe chimice periculoase.

Deșeurile provenite din chimicalele menajere aparțin centrului de colectare deoarece sunt deșeuri periculoase.

Medicamentele, chiar și cele începute, trebuie duse la o farmacie, unde vor fi eliminate în mod responsabil. Desigur, fără cutii și pliante. La depozitul de gunoi ar exista riscul ca substanțe periculoase să scape în mediu.

Lemn, mobila se poate preda la centru de colectare.

Anvelopele aparțin unui service de anvelope sau unui centru de colectare.

Materialele textile și pantofii cel mai bine vândute, schimbate, donate sau reciclate (cârpe). Desigur, doar dacă pot fi încă purtate. Toate hainele pentru donație trebuie să fie curate și depozitate în pungi sau saci de plastic. Legați întotdeauna pantofii cu snur în perechi.

Bonurile de la casa de marcat sunt realizate din hârtie termică. Pe care îl vei recunoaște încercând să scrii pe unghie și pe ea va apărea o linie vizibilă. Prin urmare, nu este potrivit pentru reciclare. Conține materiale de umplutură și o varietate de substanțe chimice periculoase. Prin urmare, aparțin deșeurilor mixte. În prezent, totuși, bonurile ar trebui să fie deja făcute din hârtie simplă și ar trebui să fie separabile într-un recipient de hârtie albastră.

 

Ați acumulat mult prea multe informații într-un timp foarte scurt? Cunoșteați deja aceste reguli de separare a deșeurilor? Poate ați descoperit că încă nu ați știut multe din aceste lucruri și le-ați făcut până acum total greșit. Acum este momentul potrivit pentru a remedia situația. Descărcați instrucțiunile noastre și separați deșeurile fără greșeli inutile.

separare deseuri

Potrivit estimării specialiștilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. Aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajung anual la pubelă.  Cu toate acestea, datorită sfaturilor noastre, veți economisi în continuare la alimente!

Important este să nu uităm că reciclarea nu este răspunsul la imensa problemă a deșeurilor din lume. Singurul răspuns este reducerea cantității de deșeuri pe care le producem, inclusiv cele reciclate.