Albastru pentru hârtie
Hârtia este o materie primă foarte reciclabilă. Cu toate acestea, cu fiecare proces de reciclare, fibrele sale sunt scurtate. Numărul maxim de reciclări de hârtie este de opt. Pe partea pozitivă, însă, prin reciclarea hârtiei, contribuim la salvarea pădurilor. Și nu numai atât! Reducem cantitatea incredibilă de substanțe chimice care sunt eliberate în aer în timpul producerii acestuia.
Verde pentru sticlă
Sticla este unul dintre cele mai vechi materiale din lume. A fost folosit încă din Egiptul antic și datează din 3000 î.Hr. Dar știi cum se face? Prin topirea din nisip de siliciu, așa-numitul de sticlă. Avantajul sticlei este numărul nelimitat de reciclări, în timpul în care produceți întotdeauna un produs aproape identic.
Cioburile înlocuiesc până la ¼ de nisip de sticlă pentru producția de sticlă, reduc energia pentru topirea acestuia cu 25% și aparțin containeului galben.
Roșu pentru metale
Containerele roșii pentru metale nu sunt comune în condițiile noastre. Daca il aveți în zona voastră, este un mare plus. Ambalajele metalice pot fi reciclate eficient și sunt cel mai adesea două tipuri de metal. Cel mai obișnuit este aluminiul cu denumirea ALU, din care se fac dozele de băutură. Al doilea tip este fierul cu denumirea FE sub formă de conserve.
Și aici există câteva excepții. În unele cazuri, puteți arunca cutiile metalice clasice în deșeuri mixte. Este similar cu materialul metalic mic. În incinerator, acestea sunt apoi separate de magneți. Cutiile apartin insa exclusiv materialelor plastice, adica recipientului galben.
Maro pentru deșeuri menajere
Deșeurile menajere sunt deșeuri biodegradabile din surse naturale care pot fi valorificate în continuare sub altă formă. Cum ne putem imagina deșeurile menajere în gospodării? Toate acestea sunt alimente inutile sau nefolosite, legume, fructe, alimente neconsumate, resturi de cafea sau ceai, coji de ouă și nuci, hârtie simplă, deșeuri de plante de interior și multe altele. Acest deșeu aparțin de recipientul maro.
Tipuri specifice de deșeuri
La sfârșit în cadrul deșeurilor aruncăm și lucruri care nu aparțin cu adevărat niciunui tip de container. Este vorba despre diverse tipuri de materiale de construcție, mobilier, polistiren sau deșeuri electrice și alte lucruri în mare parte supradimensionate, care pot fi prelucrate doar în centrele de colectare.
De asemenea, trebuie să duceți bateriile uzate, nefolosite și nefuncționale la un punct de colectare desemnat pentru eliminare. Ca și medicamentele, pentru că ar trebui să le returnați la farmacie din motive de siguranță.
Cele mai frecvente greșeli și erori
Recipientele de la medicamentele neutilizate trebuie returnate la farmacie.
Oglinda aparține deșeurilor mixte (doar în cantități mici) sau unui centru de colectare. Contine piese metalice si un strat reflectorizant. Cuptoarele nu pot manipula ceramică sau porțelan.
Conform celor mai recente informații de la Naturpack, puteți arunca rolele de la hârtia igienică și cutii cu ouă într-un container albastru.
Cutia de pizza aparține deșeurilor amestecate sau compostului. Este hârtie foarte murdară cu grăsime. Recipientul ar putea mucegăi și strica totul în jurul lui. Puteți arunca capacul în recipientul de hârtie când este curat.
Recipientul termic pentru alimente aparține recipientului din plastic galben. Cu toate acestea, numai dacă nu este murdar. Altfel la deșeuri amestecate.
Polistirenul aparține recipientului galben pentru plastic (cantitate mică) sau pentru centrului de colectare.
Puteți arunca paharul de la cafea resp. capacul de plastic în recipientul galben, dar paharul în sine în deșeurile amestecate. Hârtia este acoperită cu un strat subțire de plastic pentru a o face impermeabilă.
Uleiul de gătit uzat este un deșeu periculos și aparține centrului de colectare, anumitor benzinării, unor magazine. De asemenea, puteți preda uleiul la piețele obișnuite.
Prosoapele de hârtie folosite, prosoapele de bucătărie și șervețelele sunt murdare. Prin urmare, ele aparțin deșeurilor mixte sau compostului. Sunt nereciclabile.
Lanternele aparțin de punctele de colectare din magazinele de electricitate sau supermarketuri.
Bateriile și acumulatorii sunt deșeuri periculoase și aparțin exclusiv centrului de colectare.
Deșeurile electrice și aparatele electrice mici, inclusiv telefoanele mobile, cablurile și încărcătoarele, pot fi predate la magazinele de electrocasnice. Dacă aveți electrocasnice mai mari, le puteți înlocui cu altele noi ca parte a achiziției.
Tonerul de imprimantă este un deșeu periculos. Îl puteți returna în anumite magazine.
Puteți returna becurile arse la magazinele de electro, magazinele de iluminat sau la un centru de colectare. Conțin substanțe chimice periculoase.
Deșeurile provenite din chimicalele menajere aparțin centrului de colectare deoarece sunt deșeuri periculoase.
Medicamentele, chiar și cele începute, trebuie duse la o farmacie, unde vor fi eliminate în mod responsabil. Desigur, fără cutii și pliante. La depozitul de gunoi ar exista riscul ca substanțe periculoase să scape în mediu.
Lemn, mobila se poate preda la centru de colectare.
Anvelopele aparțin unui service de anvelope sau unui centru de colectare.
Materialele textile și pantofii cel mai bine vândute, schimbate, donate sau reciclate (cârpe). Desigur, doar dacă pot fi încă purtate. Toate hainele pentru donație trebuie să fie curate și depozitate în pungi sau saci de plastic. Legați întotdeauna pantofii cu snur în perechi.
Bonurile de la casa de marcat sunt realizate din hârtie termică. Pe care îl vei recunoaște încercând să scrii pe unghie și pe ea va apărea o linie vizibilă. Prin urmare, nu este potrivit pentru reciclare. Conține materiale de umplutură și o varietate de substanțe chimice periculoase. Prin urmare, aparțin deșeurilor mixte. În prezent, totuși, bonurile ar trebui să fie deja făcute din hârtie simplă și ar trebui să fie separabile într-un recipient de hârtie albastră.
Ați acumulat mult prea multe informații într-un timp foarte scurt? Cunoșteați deja aceste reguli de separare a deșeurilor? Poate ați descoperit că încă nu ați știut multe din aceste lucruri și le-ați făcut până acum total greșit. Acum este momentul potrivit pentru a remedia situația. Descărcați instrucțiunile noastre și separați deșeurile fără greșeli inutile.
Potrivit estimării specialiștilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. Aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajung anual la pubelă. Cu toate acestea, datorită sfaturilor noastre, veți economisi în continuare la alimente!