Știți cum vă puteți securiza telefonul mobil în caz de furt?

telefon mobil

Telefoanele mobile cad deseori pradă hoților. Au o valoare relativ destul de mare și nu este atât de dificil să ajungă la ele. Cum să procedăm dacă ajungem într-o astfel de situație neplăcută? Și cum vă puteți asigura telefonul împotriva hoților?

 

Cum procedăm în cazul în care ne-a fost furat smartphone-ul?

În cazul în care ați pierdut sau vi s-a furat telefonul mobil, în primul rând ar trebui să vă contactați operatorul de telefonie mobile, care o să vă blocheze cartela SIM. După blocarea cartelei cel care și-a însuțit cu intenție telefonul nu v-a putea să efectueze apeluri sau să trimită SMS-uri, deci nu o să vă consume din credit, nici nu o să vă ruineze cu o factură ridicată.

Blocarea cartelei SIM o puteți face personal, în scris su cât mai repede prin intermediul apelului către Serviciul  Relații cu Clienții al fiecărui operator de telefonie mobilă: 

Telekom: Relații cu Clienții 1234 nr. tel. 021.404.1234

Orange: Relații cu Clienții 300 nr. tel. 0374300300

Vodafone: Relații cu Clienții *222 nr. tel. 0372.02.2222

Operatorul SIM v-a bloca cartela iar conform solicitării voastre vă poate emite o nouă cartelă cu același număr, unde vă transferă creditul rămas și serviciile activate. Fără a sta pe gânduri mergeți la poliție. În acest caz ar fi bine dacă ați cunoaște așa numitul nr. IMEI (International Mobile Equipment Identity), care vă servește la identificarea telefonului. Asta veți afla accesând *#06# pe tastatură. După primirea solicitări de la poliție operatorul pornește urmărirea.
 

Putem preveni?

Da. Există mai multe modalități prin care vă puteți asigura telefonul. În timp ce unele dintre ele nu vă protejează direct de furtul telefonului, dar vă vor ajuta să localizați telefonul mobil sau cel puțin să obțineți datele care altfel ar fi fost pierdute 


Pont 1: Purtați telefonul în siguranță

Primul lucru crucial. Nu le oferiți hoților șansa să fure. Dacă vă plimbați în mulțime, nu purtați geanta cu telefonul la spate sau liber peste umăr, dar păstrați-o aproape de corp. Nu lăsați telefonul mobil în locuri accesibile, acolo de unde este ușor de îndepărtat - cum ar fi în buzunarul de la geacă sau în buzunarul de la spate al pantalonilor. Hoți sunt tentați să acționeze și în cazul în care părăsiți mașina și lăsați telefonul într-un loc vizibil. Dacă urmați aceste sfaturi de bază, puteți evita ca telefonul să vă fie furat și celălate ponturi nici nu trebuie să le citiți :-)

 


Pont 2: Blocați ecranul și cartela SIM

În cazul în care se ajunge la furtul sau pierderea telefonului mobil, atunci de ce să nu-i faceți treaba cât mai complicată posibil hoțului. Deci, profitați de toate opțiunile pe care le oferă telefonul vostru smartphone pentru a preveni furtul. Blocați ecranul cu parolă, cod PIN sau model. Utilizați un model și un cod PIN mai complicat pentru ca hoțul să nu poată debloca atât de ușor telefonul. Dacă aveți un telefon mobil cu senzor de amprentă, utilizați-l. De asemenea, setați blocarea cartelei SIM prin cod PIN. Va trebui să îl introduceți de fiecare dată când reporniți telefonul mobil, dar în caz de furt nu va trebui să achitați o factură ridicată.

 

Pont 3: Instalați-vă aplicație anti-furt

Smartphone-urile de astăzi oferă aplicații datorită cărora le puteți căuta de la distanță. Cele mai bune aplicații anti-furt sunt spre exemplu Cerberus, care permite localizarea și controlarea telefonului vostru în caz de pierdere sau furt. Desigur, trebuie să instalați aplicația înainte de a vă pierde telefonul mobil. Cu toate acestea, această aplicație este numai pentru sistemul de operare Android, pentru telefoanele iPhone sau Windows din cauza limitărilor sistemului de operare, aceste instrumente nu funcționează. Cu toate acestea, pentru iPhone, puteți utiliza în continuare aplicați Find my iPhone.


 

Pont 4: Creați copii de siguranță

Pentru a evita pierderea datelor valoroase în cazul unui furt, creați copii de siguranță. Cu telefonul smartphone, puteți seta cu ușurință sincronizarea și copierea fotografiilor, contactelor sau calendarului.