Plecați într-o călătorie? Ce puteți și ce nu puteți lua cu voi la bordul avionului?

calatorii cu avionul

Călătoriile cu avionul implică o serie de măsuri de siguranță, inclusiv ce puteți sau nu puteți lua cu voi la bordul avionului în bagajul de mână. Știți care sunt?

 

Regulile de siguranță sunt diferite. Acestea variază nu numai în funcție de companiile individuale, ci și de țară. În principiu, în fiecare din ele există mai multe grupuri de articole pe care nu le veți putea lua la bord sau le puteți lua dar cu anumite limitări. Regulile se aplică bagajelor de mână.

 

 

1. Obiecte ascuțite și arme
 

Sunt interzise obiecte ascuțite, care ar putea fi folosite drept arme - adică obiecte cu muchii ascuțite. Acest grup de articole include, de exemplu, cuțite, foarfece, mașini de ras, lame de ras, dar și seringi și altele. Totuși, sunt permise aparatele de bărbierit de unică folosință și unghierele. În bagajul de mână  este interzis să transporți arme sau substanțe chimice.
 

 

2. Lichide
 

Bagajul de mână poate conține maxim 1 litru de lichide și pot fi transportate în ambalaje până la 100 ml. Aceasta se aplică nu numai băuturilor, ci și cosmeticelor. În astfel de ambalaje mici, ar trebui să aveți împachetate și șamponul, gelul de duș sau apa de gură. Dacă doriți să luați ceva de băut cu voi în avion, cel mai bine ar fi, dacă ați cumpăra ceva de băut după ce ați făcut check-in-ul în zona duty free. Aici puteți cumpăra și alcool. Dar înainte de a-l cumpăra, asigurați-vă că importul de alcool nu este interzis de reglementările vamale ale țării în care călătoriți și că respectați limitele premise pentru transport.  
 

 

3. Alimente 


 Puteți să luați cu voi în avion și un pachețel cu gustare Cu toate acestea, înainte de toate, asigurați-vă că țara de destinație nu interzice importul unuia dintre alimente pe care le aveți în geantă. Unele țări interzic în special importul de alimente proaspete și neprelucrate. Dacă călătoriți cu un copil, puteți lua cu voi pireu pentru bebeluși în cantitatea necesară pe timpul zborului. O astfel de mâncare pentru bebeluși puteți lua cu voi și sub formă lichidă într-o cantitate nelimitată, dar la unele aeroporturi se poate solicita degustarea ei.

 

 

4. Medicamente și dispozitive medicale
 

Dacă în timpul călătoriei trebuie să utilizați medicamente sau un anumit dispozitiv medical (cum ar fi cârje, manometre sau glucometre), le puteți lua cu voi la bord. De asemenea, puteți lua cu voi medicamente lichide cu prescripție de la medic într-o canitate mai mare de 100 ml, dar trebuie să  raportați acest lucru în timpul controlului de siguranță. Medicamentele trebuie transportate în ambalajul original împreună cu prescripția medicului.
 

5. Echipamente electrice
 

Puteți lua la bord cu voi un laptop, un telefon mobil, un aparat de fotografiat, o camera video, un music player, dar și un uscător de păr, un depilator, un aparat de bărbierit electric. Unele companii aeriene vă vor permite chiar să luați cu voi o geantă pentru laptop ca și bagaj suplimentar.
 

6. Echipamente sportive


 Nu pot fi transportate în avion majoritatea echipamentelor sportive, cum ar fi schiurile, snowboard-urile, bicicletele sau echipamentul pentru scufundări. Aceste echipamente sunt transportate în bagajul de cală al aeronavei.
 

7. Instrumente muzicale


 În bagajul de mână vă încape doar o muzicuță sau un alt instrument mic. Instrumente muzicale mai mari precum este vioara, ghitara le puteți lua cu voi la bordul avionului dacă ați achitat un scaun extra contra cost. Instrumente muzicale mari precum este basul sau harpa trebuiesc predate la cală.  
 

În cazul în care nu doriți ca la punctul de control de la aeroport să vă fie reținute anumite lucruri, gândiți-vă din timp dacă într-adevăr aveți nevoie de ele în bagajul de mână sau mai bine le lăsați în bagajul de cală. În schimb, banii, bijuteriile și alte obiecte valoroase întodeauna să le purtați în bagajul de mână. Compania aeriană nu este responsabilă în cazul pierderii acestora pe timpul transportului în bagajul de cală, 


S-ar putea să vă intereseze și:
Ce drepturi aveți la anularea sau întârzierea unui zbor?
Unde putem petrece un weekend prelungit în Europa? Vă oferim 5 idei