Mașini electrice - avantaje, dezavantaje, mituri și subvenții

06.06.2022 Vlasta Auto Partajare
masini electrice

Prețurile carburanților au crescut foarte mult în ultimul timp. Vă gândiți la o alternativă mai economică, cum ar fi mașinile electrice?

Cu toate acestea, înainte de a cumpăra o mașină electrică, veți fi cu siguranță interesat de câteva informații de bază. De aceea vă aducem răspunsuri la cele mai frecvente intrebări despre mașinile electrice. Veți afla care sunt avantajele și dezavantajele lor. Aflați dacă statul oferă subvenții pentru cumpărarea lor. Și vom dezvălui și cele mai comune mituri despre mașinile electrice.

În acest articol, vă oferim răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre mașinile electrice. Și cine știe, poate vă vor convinge că este o investiție care dă roade cu adevărat. Fie din motive financiare sau de mediu.

Intenționați să vă încărcați mașina din confortul locuinței dvs.? În acest caz, nu ar trebui să vă lipsească o stație de încărcare acasă. Profiați de oferta exclusivă Ihunt și economisiți cât mai mult posibil la funcționarea mașinii tale electrice.

Vehicul electric vs hibrid plug-in

 

Mașinile hibride își au un locul în discuțile despre mașinile electrice. Care este diferența dintre un model de mașină electric și unul hibrid?

În timp ce vehiculele complet electrice funcționează exclusiv cu energie electrică, hibrid plug-in combină electricitatea și un motor cu ardere internă. Electricitatea este folosită pentru a conduce motorul electric. Motorul cu ardere internă este o alternativă excelentă în caz de autonomie redusă sau putere crescută.

barbat incarca masina electrica

Avantajele mașinior electrice

 

Revoluția mașinilor electrice a adus multe beneficii industriei transporturilor. Principalele sunt că nu produc poluare fonică, nu ard combustibili și nu produc emisii locale. Dimpotriva.

Au mai puține piese mecanice, deci sunt mai eficiente și necesită mai puțină întreținere. Cu toate acestea, cel mai mare avantaj al lor este că obțin energie din electricitate, care poate fi generată din surse regenerabile.

 

Întreținerea lor este mai ieftină

 

Acest tip de mașină este prietenos pentru fiecare portofel. Este adevărat că costul de intrare al achiziției unei mașini electrice noi sau second-hand este puțin mai mare. Cu toate acestea, veți economisi cu siguranță la funcționarea acestuia. Dar cel mai important, economisiți combustibil.

Puteți încărca gratuit nu numai acasă, este și un beneficiu frecvent al angajatorilor. Și la prețuri minime, îți poți încărca mașina electrică la stațiile clasice. Acestea se găsesc cel mai des la benzinării (aflați unde).

În prezent, nu mai este cazul că ar exista puține stații de încărcare în România. Puteți găsi o hartă cuprinzătoare a acestor locuri din România pe Gps-online.ro

De asemenea, puteți economisi o mulțime de bani pe service. Gata cu verificarea uleiului, bujiilor, cablajului sau a trecerii la controlul emisiilor. Pur și simplu nu ai nimic în neregulă cu o mașină electrică.

Știați că o mașină electrică frânează de obicei prin recuperare, adică un motor electric? Drept urmare, reîncarcă lanterna la frânare. Uzura frânei este incomparabil mai lentă decât la o mașină cu motor cu ardere internă.

incarcare masina electrica

 

Mai ecologice decât mașinile cu motoare cu ardere internă

 

Poate cel mai controversat parametru al mașinilor electrice este aspectul lor ecologic. Transportul este unul dintre cei mai importanți poluanți ai aerului. Se creează smogul de fum negru pe care îl „suportă” majoritatea metropolelor lumii. De aceea, în unele dintre aceste locuri poți ajunge doar cu mașina electrică. Mașinile cu motor clasic cu ardere internă sunt strict interzise în centru.

Datorită mașinilor electrice, acestea nu aduc niciun fel de emisii în oraș. Cu cât este mai mare ponderea mașinilor electrice în oraș, cu atât aerul va fi mult mai curat.

Este adevărat că electricitatea este produsă în principal din combustibili fosili. Cu toate acestea, din punct de vedere al producției, acestea produc cu până la 90% mai puțin decât atunci când operează o mașină cu motor cu ardere internă. În plus, producerea de energie electrică este în continuă evoluție. În fiecare an, cota de așa-numita electricitate curată din surse regenerabile.

masina electrica alba

Care este cel mai mare avantaj al unei stații de încărcare pentru mașini electrice acasă? Nu trebuie să te stresezi niciodată dacă ai suficientă energie pentru a conduce, pentru că mereu îți vei încărca mașina acasă! Alege din oferta de încărcătoare în magazinul online Itgalaxy.ro

Siguranța este pe primul loc

 

Că mașinile electrice nu sunt sigure este poate cel mai mare mit. Mașinile electrice, precum și mașinile cu motoare cu ardere internă, trebuie să treacă și ele teste de siguranță. Altfel, nu ar ieși în stradă. Calitatea lor este evidențiată și de rezultatele excelente la testele de siguranță.

În plus, absența unui ambreiaj și a transmisiei manuale oferă o gamă mai largă de funcții. Nu numai că sunt silențioase și energice, dar sunt și extrem de ușor de utilizat. Desigur, nu există doar sisteme de asistență, ci și deconectare automată a bateriei în cazul unui accident.

Dar cum rămâne cu pietonii? Sunt mașinile electrice sigure pentru ei, chiar dacă sunt extrem de silențioase? Ele prezintă un risc crescut pentru pietoni. Acesta este și motivul pentru care legislația europeană insistă asupra unor linii directoare pentru ca mașinile electrice de până la 20-30 km/h să emită un anumit sunet specific. Și mai ales la mersul înapoi.

 

Sunt scumpe

 

Cumpărarea unei mașini electrice este încă relativ scumpă pentru un român cu salariu mediu. Pentru multe mărci, plătiți adesea de două ori mai mult decât atunci când cumpărați același model cu motor cu ardere internă. Pentru mai mult de 20.000 de euro, mulți cumpărători preferă să cumpere o „mașină potrivită” decât o mașină electrică de oraș mic.

Cu toate acestea, prețul ridicat vă poate plăti înapoi costurile de operare. Depinde de mulți factori - cât de des vă încărcați cu încărcătoare rapide, care uzează semnificativ bateriile, câți kilometri parcurgeți și așa mai departe.

femeia incarca masina electrica

Încărcare de lungă durată și laborioasă

 

Cu o mașină electrică, cu siguranță trebuie să-ți perfecționezi gestionarea personală a timpului. Deși încărcarea este rapidă și ușoară în zilele noastre, aceasta devine o problemă pentru mulți. Îți va lua mai mult timp să traversezi același traseu, pentru că mai trebuie să-ți reîncarci mașina. Cu toate acestea, mașina electrică medie va parcurge aproximativ 150-200 km pe autostradă per încărcare.

Majoritatea proprietarilor își încarcă mașinile acasă pentru a prelungi durata de viață a bateriei. În wallbox-ul de acasă, puteți încărca mașina la 80% din capacitate în aproximativ 4 ore și 15 minute. Cu toate acestea, puteți reduce semnificativ acest timp cu un încărcător rapid. Încărcarea poate dura doar 40 de minute incredibile!

 

Îngreunzează situația schimbările climatice

 

Mașinile electrice nu produc emisii în aer în timpul funcționării. Problema lor cea mai mare sunt bateriile. Avem nevoie de metale prețioase pentru a le face. Mai ales litiu sau cobalt. Deși cobaltul este foarte greu utilizat pentru producerea bateriilor electrice, este încă o problemă actuală în cazul litiului.

Unele dintre baterii pot fi reciclate. Cu toate acestea, majoritatea ajung îngropate în mormanele de gunoi pentru deșeuri periculoase. Acest lucru face ca depozitarea lor să fie cea mai periculoasă fără ca toxine periculoase să intre în sol.

Nu știți unde să reciclați bateriile vechi de mașină? Aruncă o privire pe ghidul nostru complet de sortare a deșeurilor și aflați!

masina electrica alba

 

Subvenții pentru mașini electrice

 

Statul acordă ecotichete de 45.000 de lei pentru maşinile full electrice. Ecobonusul rămâne de 20.000 lei pentru mașinile hibride de tip plug-in hybrid (PHEV). Subvenția se aplică unui vehicul electric nou sau hibrid plug-in

Puteți solicita o subvenție de stat pentru următoarele tipuri de vehicule:

Tipul de vehicul

Suma subvenției

Vehicul electric cu baterie M1

45 000 lei

Vehicul electric cu baterie N1

45 000 lei

Vehicul hibrid plug-in M1

20 000 lei

Vehicul hibrid plug-in

20 000 lei

 

* Un vehicul M1 are cel puțin patru roți și este conceput pentru a transporta persoane și bagajele acestora. Pe lângă scaunul șoferului, vehiculul are maxim 8 alte locuri.

* Vehiculul din categoria N1 este conceput pentru a transporta marfa cu o greutate totala maxima de pana la 3,5 tone.

Îngrijirea unei mașini electrice nu necesită prea mult. Cu toate acestea, echipamentul opțional este binevenit întodeauna. Cu atât mai mult dacă este oferit la prețuri reduse în cadrul magazinului online eMAG.ro

Dar cum este cu mașinile electrice în România?

 

Românii în general, nu cred în noile tehnologii. Și această tendință se estompează încet. Ca urmare a prețurilor mari la combustibil, ei încep să se gândească din ce în ce mai mult la o mașină electrică mai ecologică.

În România cel mai vândut model electric este Renault Zoe. Dar la mare căutare este și modelul producătorului slovak ŠKODA ENYAQ IV.

masini electrice

Mașinile electrice nu mai sunt o noutate. În fiecare an devin o formă de mobilitate mai populară. Nu există nicio îndoială că au propriile lor particularități. Cu toate acestea, mersul lor poate fi la fel de practic și distractiv ca și cu un motor clasic cu ardere internă. Dar mai ales mai ieftin.

V-a plăcut acest acest articol? Vreți să citiți mai multe despre când este timpul să schimbați anvelopele de vară cu cele de iarnă? Cum să le depozitați iarna? Sau de unde puteți plăti taxa pentru autostradă? Puteți găsi mai multe informații pe blogul nostru în categoria Auto.