Cum să facem cea mai bună pască de Paște?

11.04.2022 Vlasta Partajare

Cea mai mare și importantă sărbătoare creștină se apropie cu pași repezi. Pregătirile sunt în toi, iar rafturile magazinelor sunt pline cu iepurași și ouă de ciocolată. Voi ați pregătit deja proviziile pentru Paște?

Pregătirea bucatelor este o parte integrantă a sărbătorilor Pascale. Fără prăjituri și mâncăruri tradiționale variate, probabil că nici nu am simți sărbătorile. Totuși ar trebui să primim musafirii în  mod corespunzător, nu-i așa?

Unul dintre cele mai tipice produse ale acestor sărbători este Pasca de Paște. Dar oare cum să-o pregătim cât mai bine?

pregatire pasca de paste

 

Pască tradițională ca la bunica

 

Dacă tănjiți după o pască perfectă, care să fie pe gustul tuturor, atunci vă oferim câteva ponturi pentru cele mai bune rețete pască de Paște.

 

1

Pentru pregătire aluatului veți avea nevoie:

400 gr faina alba 80 gr zahar 1/2 lingurița sare 1 pliculeț drojdie uscată (8 gr) 1 plic zahar vanilat 2 oua (la temperatura camerei) 60 gr unt topit 80 ml lapte (călduț) 60 ml apa (călduță)

2

Pentru umplutură:

100 gr brânza de vaci cremoasa 30 gr zahar 50 ml lapte 1/2 baton vanilie sau 1 plic zahar vanilat 1/2 lingura faina alba 50 ml smântâna pentru frișcă 1 ou mare

3

Pentru decor:

1 ou

4

Mod de preparare:

Se amesteca faina cu zaharul si sarea. Se bat ouăle si se amesteca cu laptele, apa si untul topit. Într-un bol de mixare se pune amestecul de oua peste care se presară drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se așeză amestecul de faina. Se frământa bine aluatul, apoi se lasă la crescut la loc călduț timp de 1 ora. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se frământa ușor. Se împarte in doua bucăți. Cu mâinile se întinde o bucata foaie rotunda de 26 cm. Se așază într-o tava rotunda detașabila de 26 cm diametru, cu hârtie de copt pe fund. Restul aluatului se împarte in 2 sau 3 bucăți. Se întind rulouri subțirele si lungi din aceste bucăți. (cca 70 cm lungime). Se împletesc rulourile (daca ați făcut 3) sau se răsucesc (daca ați făcut 2). Se așază împletitura pe marginea tavii Se introduce tava într-o punga si se lasă la crescut, la loc călduț, timp de 1 ora. Pentru umplutura se freacă brânza cremoasă cu zaharul, vanilia, laptele si faina. Se adaugă gălbenușul si se omogenizează. Se incorporează cu un tel frișca bătuta. Se incorporează la final albușul bătut spuma, dar nu chiar așa tare încât sa stea pe tel. Se pune umplutura in centrul cozonacului crescut. Se unge pasca cu ou bătut cu lapte. Se coace pasca, la 170 grade pentru 35-40 minute, pana este rumen deasupra. Se Se amesteca faina cu zaharul si sarea. Se bat ouăle si se amesteca cu laptele, apa si untul topit. Într-un bol de mixare se pune amestecul de oua peste care se presară drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se așează amestecul de faina. Se frământa bine aluatul, apoi se lasă la crescut la loc călduț timp de 1 ora. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se frământa ușor. Se împarte in doua bucăți. Cu mâinile se întinde o bucata foaie rotunda de 26 cm. Se așază într-o tava rotunda detașabila de 26 cm diametru, cu hârtie de copt pe fund. Restul aluatului se imparte in 2 sau 3 bucati. Se intind rulouri subtirele si lungi din aceste bucati. (cca 70 cm lungime). Se impletesc rulourile (daca ati facut 3) sau se rasucesc (daca ati facut 2). Se aseaza impletitura pe marginea tavii Se introduce tava intr-o punga si se lasa la crescut, la loc caldut, timp de 1 ora. Pentru umplutura se freaca branza cremoasa cu zaharul, vanilia, laptele si faina. Se adauga galbenusul si se omogenizeaza. Se incorporeaza cu un tel frisca batuta. Se incorporeaza la final albusul batut spuma, dar nu chiar asa tare incat sa stea pe tel. Se pune umplutura in centrul cozonacului crescut. Se unge pasca cu ou bătut cu lapte. Se coace pasca, la 170 grade pentru 35-40 minute, pana este rumen deasupra. Se lasă la răcit complet si abia apoi se poate felia. Pentru un plus de savoare se poate pudra cu foarte puțin zahăr vanilat. la răcit complet si abia apoi se poate felia. Pentru un plus de savoare se poate pudra cu foarte puțin zahăr vanilat.

framantare pasca paste

 

Pască marmorată cu ciocolată

 

Tânjiți după o rețetă mai modernă? Avem o rețetă simplă pentru dvs. iar rezultatul va fi apreciat nu numai de copii, ci și de adulți.

 

1

Pentru acest deliciu dulce veți avea nevoie de:

140 g unt 180 g faina 30 g cacao 1/2 lingurita praf de copt 1/2 lingurita sare 225 g ciocolata neagra 115 g crema de branza 290 g zahar 4 oua

2

Mod de preparare:

Faina se amesteca bine cu praful de copt, cacao si sarea. 115 g de unt si ciocolata se topesc la bain-marie si, odată topite, se scot si se pun peste 240 g zahar. Se amesteca, se adaugă 3 oua amestecând mereu, apoi se pune faina. Pentru crema, se combina brânza cu untul rămas (25 g), se adaugă zaharul rămas, un ou si doua linguri de faina. Cele doua preparate se toarnă alternative într-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina. Se amesteca cu vârful unei furculiței si se coace 50 de minute. Se lasă 30 de minute in tava înainte de a o scoate.

Vă lipsește vreunul dintre ajutoarele practice pentru coacere? Pe cele mai bune le găsești pe Delimano.ro

Doriți să decorați această prăjitură gustoasă după coacere?  Puteți folosi cacao pudră sau decorațiuni colorate și vesele. Poftă bună!