De ceva timp tot stați pe gânduri să vă coaceți propria pâine de casă, dar încă nu ați prins curaj? Iată câteva rețete simple și rapide. La urma urmei, pâinea făcută în cuptorul de acasă miroase mult mai bine decât cea pe care o cumpărați din magazin, nu-i așa?
Pâinea sau produsele de patiserie sunt cu siguranță unul dintre cele mai căutate alimente care apar zilnic pe mesele noastre. Le consumăm numai la micul dejun, dar sunt, de asemenea, preferate ca și gustare sau la cină. Ați încercat să coaceți pâine acasă? Nu vă faceți griji, nu este atât de greu pe cât pare. În plus, dacă dețineți un aparat de făcut pâine de casă, atunci succesul este garantat. Vă oferim o selecție de rețete de top din care cu siguranța fiecare își va alege.
Pâine cu plămădeală
Pâinea cu plămădeală este una din preferate. Rețeta pe care am ales-o pentru voi este una mai complexa ca si durată, dar rezultatul este unul pe măsură.
Ingrediente:
Pentru plămădeală:
→ 2 linguri
→ 50 g apă
→ 50 g făină de chimen
Aluat:
→ 700 g făină de grâu
→ 450 g apă
→ 1 linguriță de chimen
→ 1 linguriță sare
Cum procedăm:
Primul pas este să pregătim plămădeala. Amestecați 2 linguri de plămădeală din chimen cu 50 de g de făină de chimen și apă. Faceți un fel de pastă pe care o puneți peste noapte undeva la căldură. Ideal ar fi în cuptorul cu microunde. Dimineața plămădeala va fi uscată deja și puteți începe să pregătiți pâinea. Într-un bol mai mare amestecați ingredientele pentru aluat, adăugați plămădeala uscată și mixați până când aluatul devine fraged și se desprinde. Mai apoi faceți din el o bilă pe care o dați prin făină pe toate părțile, acoperiți cu un șervete și o puneți din nou în cuptorul cu microunde pentru alte 30 de minute. Mai apoi scoateți aluatul îl presărați cu sare amestecați foarte bine și îl puneți din nou în bol și cuptorul cu microunde. Această procedură o veți repeta la fiecare 20 de minute aproximativ 2 ore. Apoi după expirarea timpului luați aluatul din nou și îl amestecați foarte bine, din nou îl acoperiți cu un șervete și lăsați să se odihnească tot în cuptorul cu microunde aproximativ 3 ore. Lăsați cuptorul la încălzit la 250°C. Dedesubt puneți o tavă mai mică umplută cu apă și mai sus o tavă unde veți pune pâinea. Pâine o stropiți cu apă rece și tăiați în cruce. Pâinea o coaceți cam 15 minute apoi scădeți temperatura la 200°C, din nou o stropiți cu apă rece și coaceți alte 45 de minute. După coacere scoateți pâinea din cuptor stropiți-o cu un pic de apă rece și acoperiți-o cu un șervete umed până când aceasta se răcește.
Pâine graham
Pâinea graham nu doar că este sănătoasă ci și gustoasă și acestei rețete pot face față până și începători.
Ingrdiente necesare:
→ 1 linguriță de drojde uscată
→ 1 lingura de zahăr
→ 3 cești de apă fierbinte
→ 5,5 cești făină din cereale integrale
→ 1 lingura oțet
→ 1 linguriță sare
→ 1 lingură de ulei de măsline
→ semințe de floarea soarelui sau de dovleac
Cum procedăm:
Într-un bol adăugăm apă caldă, adăugăm 1 lingură de zahăr + drojdie și lăsăm aluatul 10 min. la odihnit. În momentul în care încep pe suprafață să se formeze bule știm că drojdia a început să lucreze și noi putem continua. În bol adăugăm 2 cești de făină și amestecăm bine. Mai apoi adăugăm două cești de făină, oțet, ulei și sare și amestecăm din nou. La final adăugăm și restul de făină, semințele și amestecăm foarte bine, aluatul îl acoperim și lăsăm la dospit într-un loc cald (microundele sau cuptor) aproximativ o oră. Aluatul dospit îl împărțim în două forme care au fost în prealabil unse cu ulei și îl lăsăm alte 30 de minute la dospit. La final presărăm semințe peste cel două pâini și le punem la cuptor preîncălzit în (180°C) și coacem cca. 35-40 de minute.
Pâine cu banane
Ați pregătit deja pâine cu banane? Nu? Atunci ce așteptați. Pâinea cu banane este excelentă nu doar la micul dejun, dar și pentru cină și pentru toți cei care adoră dulciurile.
Ingrediente:
→ 3 sau 4 banane coapte
→ 3/4 cești zahăr brun
→ 1,5 cești făină
→ 1 linguriță bicarbonat de sodiu
→ 1 ou
→ 50 g unt
→ 100 g nuci mărunțite
Cum procedăm:
Bananele le pisăm cu furculița, adăugăm zahărul și oul și amestecăm bine. În aluat adăugăm făina și bicarbonatul de sodiu, untul topit și răcit + nucile mărunțite. Amestecăm aluatul foarte bine și îl punem în formă unde am pus hârtie de copt și coacem la temperatura de 175 °C în jur de o oră.