Cum puteți economisi bani pe apă menajeră

economisim apa

Aprovizionarea cu apă potabilă pe Pământ scade în fiecare an, nu numai din cauza poluării excesive, ci și a deșeurilor. Ar trebui să luăm în considerare economisirea apei și din motive economice, dar mai ales ecologice.

 

Unde puteți economisi cu adevărat?


1. Chiuvetă

În loc de o baterie obișnuită folosiți o baterie de robinet din crom prevăzută cu racorduri pentru apă rece și apă caldă. Acest lucru vă permite să reglați mai ușor temperatura apei, economisind litri de apă pe care le-ați fi pierdut în timpul reglării. Dar cel mai avantajos este un robinet termostatic care stabilește temperatura dorită.

Vă pot fi de folos și  aeratoarele de apă ajustabile. Apa în amestec cu aerul reducând astfel debitul apei. Nu lăsați apa să curgă complet este suficient un flux mai slab. Există baterii cu limitator care funcționează în principiu cu 2 poziții. Atenție la robinetele care picură. Într-o singură zi puteți pierde mulți litri de apă.

Și prin modul în care spălați puteți economisi. În timp ce vă barbieriți lăsați apa în chiuvetă doar cât aveți nevoie și doar la final pentru clătirea feței folosiți apă de la robinet. De asemenea atunci când va spălați dinți opriți apa, și o reporniți doar la clătirea finală a gurii.

 

2. Baie și duș

Când faceți baie umpleți cada doar pe jumătate. Veți economisi jumătate din cantitatea de apă și, de asemenea, costul suplimentar de încălzire a apei. La duș folosiți baterii monocomande sau termostatice. Sunt și dușuri care sunt echipate cu un aerator pentru a reduce debitul apei.

Faceți duș în mod corect? În primul rând vă spălați  bine după care opriți apa, în timp ce apa este oprită aplicați săpunul  și șamponul  și doar la final îndepărtați spuma sub jetul de apă.

 

3. WC

Când folosiți toaleta și acolo poate fi economistă apa. În locul unui rezervor WC  clasic folosiți cel cu două butoane prin care folosiți 3 sau 6 litri de apă. Dacă nu doriți să schimbați rezervorul se poate monta WC stop, și folosiți doar cantitatea necesară de apă.

O altă variantă de economisire este colectarea apei reziduale (de duș, chiuvetă sau mașină de spălat) sau a unui sistem care utilizează apă de ploaie sau apă din propria fântână. Totuși, acest aspect trebuie luat în considerare atunci când construiți casa și amplasați conductele necesare.

 

4. Prepararea mâncării

Atunci când gătiți, folosiți un capac, care împiedică evaporarea apei în timpul fierberii așa nu va fi nevoie să mai complectați apă. De asemenea și vara se poate economisi, în loc să așteptați să curgă apă rece de la robinet pentru a bea, mai bine umpleți o sticlă cu apă și puneți-o la rece în frigider sau congelator. Astfel veți avea apă rece în orice moment. Apa rămasă dintr-un ulcior, ceainic sau chiar apa rămasă după fierberea pastelor se poate folosi la udatul florilor.

 

5. Spălarea vaselor

Cea mai bună variantă este mașina de spălat vase. Cu condiția să nu o porniți pe jumătate goală și de asemenea folosiți programul pentru spălare selectat  în mod corect. De asemenea, urmați etichetele energetice pentru a vă informa despre consumul de apă pe ciclu de spălare și despre energia electrică necesară pentru încălzirea și funcționarea mașinii de spălat vase.

Atunci când spălați manual vasele, este ideal să umpleți chiuveta cu apă, să pulverizați detergentul, să înmuiați vasele, spălați-le și apoi clătiți-le cu apă curgătoare. Și aici vă poate fi de folos aeratorul sau robinetele termostatice. Spălați vasele într-un timp cât mai scurt de la murdărire, înlăturarea rezidiurilor uscate consumă mai mult timp și apă.

 

6. Spălare și curățenie

Mașinile de spălat noi consumă mai puțină apă, detergent și electricitate decât cele vechi. Unele chiar și  cântăresc rufele și dispensează în mod corespunzător apa și detergentul. Puteți economisi apa selectând programul de spălare corect și spălați numai dacă mașină de spălat este complet încărcată.

 

7. Exterior

Colectați apa de ploaie sau forați-vă propia fântâna. Puteți utiliza această apă pentru a uda grădina, curăța suprafețele exterioare (pardoseli, pervazuri), pentru scăldat sau apă pentru animale de companie, pentru spălarea autoturismului sau a uneltelor pentru grădină.

Prin reducerea consumului de apă, protejați nu numai banii dumneavoastră, ci și mediul. Rezervele de apă curată din lume sunt limitate. Procesul de tratare a apelor reziduale este dificil din punct de vedere energetic și chiar și așa apa nu mai are o calitate de 100%, cum a fost înainte.