Condiții credit ipotecar - care este cel mai rentabil?

19.05.2022 Vlasta Ipotecă Partajare

Decizia de a vă lua un credit ipotecar este, fără îndoială, una dintre cele mai importante din viață. Va avea impact asupra vieții voastre pentru o perioadă lungă de timp. Cum să găsiți banca potrivită unde vă așteaptă cea mai avantajoasă ipotecă?

Pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina afectează întreaga lume. Chiar și imobiliarele. Cererea de locuințe noi depășește oferta. Prețurile imobiliarelor sunt în continuă creștere și, odată cu acestea, ratele dobânzilor ipotecare. În fiecare săptămână ce trece este din ce în ce mai greu de-a obține un împrumut. Oamenii refinanțează în mare măsură și fixează ratele dobânzilor în efortul de a recondiționa cât mai puțin posibil. Cum să găsiți printe oferte acel credit ipotecar potrivit pentru dumneavoastră?

 

Nu este o ipotecă ca alta

 

Aveti nevoie să finanțați un apartament sau o casă sau aveți nevoie de un credit ipotecar fără un scop anume? Puteți alege dintre mai multe variante de credite ipotecare.

1. Ipotecă pentru cumpărarea de bunuri imobiliare – adică pentru cumpărarea, construirea sau reconstrucția unei case sau apartament sau pentru cumpărarea unui teren.

2. Ipotecă pentru refinanțare – folosită pentru rambursarea anticipată a unui alt credit, care este mai puțin avantajos. Citiți mai multe informații în articolul Refinanțare ipotecară.

3. Ipotecă pentru tineri - un credit ipotecar destinat finantarii locuintei tinerilor care indeplinesc conditii specifice => mai multe in articolul Comparatie credite ipotecare pentru tineri.

4. Ipoteca fără un scop anume – denumită adesea ipotecă americană, este un tip de credit ipotecar în care nu este nevoie să se dovedească utilizarea fondurilor furnizate. Le puteți folosi pentru orice, dar trebuie să garantați că proprietatea se află în România.

semnare credit ipotecar

Banca vă va solicita mai căteva cerințe înainte de a aproba ipoteca pentru casa de vis. Stii care sunt? Îndeplinești condițiile de bază pentru obținerea unui credit ipotecar?

Acordarea creditelor ipotecare - care sunt condițiile?

 

1. Venitul solicitantului. Venitul dumneavoastră trebuie să fie unul regulat și valoarea acestuia suficientă. De obicei, trebuie să fiți angajat de cel puțin timp 3 - 6 luni. În cazul persoanelor care desfășoară activități independente, condițiile sunt ceva mai stricte. Băncile cer ca activitățile de afaceri să fie de min. 6 luni până la 2 ani. Depinde de banca pe care o alegeți.

2. Alte obligații. Banca verifică dacă veți avea suficiente fonduri pentru a rambursa ipoteca. Costurile minime de trai și rambursările altor împrumuturi sunt deduse din venituri. În prezent, suma totală a rambursării creditului dumneavoastră, după deducerea minimului pentru existență, poate ajunge la 60% din venitul dumneavoastră.

3. Valoarea proprietății. Un alt parametru important este valoarea imobilului asupra căruia banca va avea drept de garanție. Nu se ia însă în calcul prețul de cumpărare al imobilului, ci valoarea din opinia expertului.

 

Cu toate acestea, nu contați pe obținerea unui credit ipotecar de 100% din valoarea proprietății. Cel mai frecvent este un credit ipotecar de până la 80% din valoarea proprietății.

Condițiile specifice pentru obținerea unui credit ipotecar se modifică în timp, deci verificați întotdeauna cerințele actuale de pe site-ul Băncii Naționale a României.

Căutați consiliere cu privire la finanțele dvs., asigurări sau credit ipotecar? Ați crezut că trebuie să plătiți întreaga sumă pentru aceste servicii? Deloc! Ar fi bine să profitați de una dintre ofertele noastre grozave de pe site-ul nostru.

Compararea creditelor ipotecare în bănci

 

Cuantumul creditului ipotecar îl puteți afla în fiecare bancă separat. Din fericire, nu trebuie să mergeți personal în fiecare bancă. Aproape fiecare bancă are un calculator ipotecar pe site-ul său. De asemenea, puteți utiliza un calculator ipotecar pentru a compara creditele de refinanțare sau creditele ipotecare pentru tineri.

Dumneavoastră alegeți suma împrumutului, scadența ipotecii și perioada de fixare, iar pe pagină vă apare rata dobânzii și suma plății lunare. Așa se calculează, de exemplu, ipoteca BT.

calculator banca transilvania

Calcul ipotecă Banca Transilvania BT

Sursa: Bancatransilvania.ro din 18.05.2022

 

Cu toate acestea, luați aceste calculatoare doar ca ghid, pentru că și alți parametri intră într-un calcul mai precis. Condițiile ipotecare variază de la o bancă la alta. Prin urmare, este important să faceți o comparare a împrumuturilor ipotecare. O comparație de credit ipotecar bancar vă va arăta unde este cel mai bun credit ipotecar.

Cu toate acestea, atunci când comparați, luați în considerare nu numai rata dobânzii și suma plății lunare, ci și perioada de scadență și de fixare, comisioanele pentru procesarea creditului sau rambursarea anticipată.

familie casa noua

__check

Rata dobânzii

Dobânda exprimă cât plătiți băncii pentru a împrumuta fonduri. Pentru creditele ipotecare, este de obicei indicată ca rata anuală.

__check

Plata lunară

Acesta exprimă cât veți plăti băncii pe lună. Ratele lunare sunt de obicei stabilite ca anuitate, ceea ce înseamnă că plătiți la fel în fiecare lună, dar ponderea dobânzii scade treptat, iar ponderea principalului rambursat crește.

__check

Perioada de rambursare a creditului

Băncile oferă perioade standard de rambursare de la 4 la 45 de ani. Valoarea ratei depinde de acest timp. Cu cât perioada de rambursare este mai lungă, cu atât suma de rambursare este mai mică. În același timp, însă, suma totală pe care o plătiți în plus pentru dobândă va crește.

__check

Perioada de fixare

Sunteți de acord cu banca pentru o anumită perioadă, care se numește perioada de fixare. Este o perioadă în care tariful nu se modifică. Băncile actuale oferă băncilor de obicei o rată a dobânzii mai mică cu fixări mai scurte.

__check

Comision ipotecar

Este în sute de euro, dar unele bănci oferă comision zero sau preferințial în anumite condiții.

__check

Taxe pentru rambursări extraordinare

Dacă doriți să vă rambursați mai repede datoria, puteți plăti și rate extraordinare. Posibilitatea se aplică prin lege, dar unele bănci permit astfel de rambursări.

Unele bănci permit efectuarea gratuită a platii uneia sau două rate extraordinare în fiecare an ca procent din soldul principalului împrumutului. Este fie o rată legală, fie este un bonus suplimentar de la bancă. Unele bănci oferă, de asemenea, rambursări mai avantajoase ale creditelor ipotecare și rambursări extraordinare chiar și atunci când utilizați aplicațiile lor. Prin urmare, atunci când aplicați pentru un credit ipotecar, nu uitați să vă informați despre aceste rambursări extraordinare.

Doriți să aflați mai multe despre finanțele voastre? Urmăriți și alte articole din secțiunea finanțe.

Credite ipotecare - comparație

 

În momentul actual pentru un împrumut imobiliar de 300000 RON perioada de rambursare estimată este de 20 de ani, dobanda fixa pe 5 ani.

calcul banca

Comparare credit ipotecare persoane fizice

Sursă: Vreaucredit.ro din 19.05.2022

În orice caz, ar trebui să țineti cont că ar trebui să aveti o rezervă financiară înainte de a cumpăra orice proprietate. Dar cum să economisiți și să nu pierdeți plata completă la achiziții? Puteți citi în articolul nostru de blog.