Cât timp se fierbe orezul pentru cele mai bune rezultate? Plus 3 sfaturi pentru rețete rapide și ieftine

15.03.2023 Monica Mâncare și gătit Partajare

Gătitul orezului este o artă pentru unele gospodine, pentru altele este ceva banal. Vrei să știi cum să gătești orez rapid și ușor de fiecare dată? Consultați articolul pentru a afla o metodă testată și dovedită, cât timp se fierbe orezul.

Tradiția cultivării orezului a început pe continentul asiatic în jurul anului 5 000 î.Hr. Treptat, cultura s-a răspândit în întreaga lume. În zilele noastre, este o materie primă extrem de populară pentru prepararea mâncărurilor.

Este disponibil în mai multe soiuri și poate fi consumat în diferite moduri. Deși orezul este un produs de bază în fiecare bucătărie, este adesea dificil de preparat. Încearcați această metodă garantată, veți fi mereu mulțumit și îl  veți prepara fără griji.

Cum se fierbe orezul corect?

Accesorizați bucătăria dumneavoastră cu cele mai noi accesorii. în magazinul online Delimano veți cumpăra întotdeauna repede, ieftin și în siguranță

 

 Nu știi ce să gătești? Aceste feluri de mâncare ieftine pentru prânz sunt de încercat neapărat

De ce să consumați orez?

 

Orezul este sărac în colesterol și vă ajută să câștigați masă musculară. De aceea, este unul dintre alimentele preferate de sportivi. Care sunt beneficiile sale pozitive asupra sănătății noastre?

 

__check

sursă de vitaminele B și E

__check

sursă de minerale - fier, zinc, calciu

__check

întărește imunitatea

__check

îmbunătățește digestia

__check

scade tensiunea arterială

__check

ajută organismul să elimine apa

__check

eliberează organismul de substanțele nocive

farfurie-orez-mazare-lamai

 

Aveți nevoie de inspitație pentru rețete gustoase pentru întreaga familie? Încercați aceste prânzuri simple dar complete fără eforturi prea mari

5 reguli generale pentru gătitul orezului

 

Indiferent de tipul de orez pe care îl gătiți, trebuie să respectați aceste 5 reguli:

1

Înainte de a găti orezul, clătiți-l de 2-3 ori.  În acest fel îndepărtați excesul de amidon și eventuale impurități.

2

Gătiți-l întotdeauna sub un capac.

3

Nu ridicați capacul în timpul gătitului.

4

După ce a fiert, lăsați orezul sub capac timp de cel puțin 10 minute.

5

Gătit, amestecați-l, de preferință cu o furculiță, din centrul vasului spre margini

tigaie-orez-ceai-tocator

 

Cum să gătești cel mai bine orezul și cât timp se fierbe orezul

 

Probabil ați auzit că e bine să puneți apă cam 1 cm deasupra nivelului orezului? Așa îl gătesc mamele, bunicile noastre și multe gospodine. Un alt mod de a găti orezul este de a alege raportul exact dintre apă și orez folosind o cană.

Practic, acest lucru înseamnă să puneți 1 cană de orez cu bob rotund cu 1,5 căni de apă. Pentru orezul cu bob lung, raportul este puțin diferit. Pentru 1 cană vom avea nevoie de 2 căni de apă. Acest raport va garanta că orezul nu va fi ars sau prea fiert, ci moale și fraged.

Cât timp se fierbe orezul? Timpul de gătire poate varia în funcție de tipul de orez, dar aproximativ 20 - 25 de minute.

palma-orez-alb-orez-brun

 

Cum procedăm să gătim orez într-o oală?

 

Majoritatea gospodinelor gătesc orezul în oală, altele au fierbător de orez. Cum să fierbem orezul clasic, în oală?

Aveți nevoie de

__check

1 cană de orez

__check

1 și 1/2 cană de apă

__check

1 lingură de ulei

__check

1 - 1,5 linguriță de sare

Procedăm astfel

 

Pașii diferă doar în ceea ce privește cantitatea de apă și orez pe care o folosiți, în funcție de tipul de orez. Noi am adaptat această rețetă pentru gătitul orezului cu bob rotund într-o cratiță.

1

Pregătiți cantitatea necesară de orez și clătiți de mai multe ori pentru a elimina impuritățile

2

Puneți  1 lingură de ulei în cratiță și adăugați orezul. Amestecați pentru ca acesta să nu se ardă

3

Turnați cantitatea necesară de apă.

4

Adăugați sarea și amestecați.

5

Reduceți flacăra și acoperiți oala cu un capac.

6

Gătiți timp de aproximativ 20 de minute. În acest timp, nu ridicați capacul și nu amestecați orezul.

7

După acest timp, descoperiți orezul, amestecați-l și, dacă este suficient de moale, puteți opri focul.

8

Odată fiert, lăsați orezul acoperit încă 10 minute și apoi serviți.

Ingredientele precum apa sau uleiul pot fi înlocuite, de exemplu, cu supă de legume și unt. Orezul capătă un gust foarte plăcut. Nu vă fie teamă să îl asezonați cu ierburi pentru gust și aromă după ce îl gătiți. De asemenea, puteți obține o aromă deosebită dacă adăugați puțin vin în orez.

orez-borcane

 

 

3 rețete orez rapide și ieftine

 

După ce ai gătit orezul, preparați mâncăruri gustoase cu acesta. Acestea sunt sfaturile noastre pentru rețete ușoare.

Risotto

 

Nu aveți timp sau nu știți ce să gătiți? O mâncare de orez excelentă și rapidă este, de exemplu, risotto. Pregătiți o varietate de legume și apucați-vă de gătit.

Aveți nevoie de

__check

400 g de orez

__check

2 linguri de ulei

__check

1 ceapă

__check

4 căței de usturoi

__check

1 buc. ardei roșu

__check

1 buc dovlecel

__check

3 dl de vin alb

__check

1 l supă de legume

__check

100 g brânză rasă

__check

sare, piper negru măcinat

Procedură

1

Pregătiți o tigaie mai adâncă și prăjiți ceapa în ulei.

2

Adăugați orezul spălat, toate legumele tăiate mărunt și rumeniți-le scurt

3

Se toarnă vinul. Când acesta s-a evaporat, se pune cu lingura supa de legume fierbinte. De fiecare dată când orezul absoarbe supa, adăugați încă o lingură.

4

Se fierbe timp de aproximativ 20 de minute, până când orezul și legumele sunt moi.

5

Serviți risotto cu brânză rasă.

tigaie-rizoto-furculita

 

Cum să preparați mâncare de calitate dar să nu goliți portofelul? Vă sfătuim cum să alegeți corect alimentele

 

Chiftele de orez

 

Ați gustat chiftele de orez? Le puteți mânca ca atare sau ca garnitură la o masă principală.

Aveți nevoie de

 

__check

250 g de orez

__check

1 buc. de ceapă

__check

2 căței de usturoi

__check

1 lingură de unt

__check

500 ml de supă de legume

__check

1 ou

__check

4 linguri de brânză rasă

__check

1 lingură de făină

__check

sare, piper negru măcinat

__check

ulei pentru prăjit

Modul de preparare

1

Se fierbe orezul conform procedurii de mai sus.

2

Într-o tigaie, se prăjește în unt ceapa și usturoiul tocate mărunt

3

Adăugați ceapa și usturoiul prăjite în orezul răcit

4

Adăugați ouăle, brânza rasă, sarea și piperul. Se amestecă bine amestecul.

5

Folosiți mâinile pentru a modela amestecul în chiftele mai subțiri și prăjiți-le în ulei încins într-o tigaie.

farfurie-orez-tel

 

Budincă de orez

 

De asemenea, puteți prepara mâncăruri dulci din orez. Budinca de orez este una dintre ele. Depinde de dumneavoastră dacă o veți savurați ca desert după prânz sau ca fel principal.

Aveți nevoie de

 

 

 

__check

400 g de piersici din compot (sau orice alt fruct)

__check

250 g de orez

__check

50 g miere

__check

5 ouă

__check

coajă de lămâie

__check

½ linguriță de sare

__check

80 g zahăr

Modul de preparare

1

Se spală orezul și se fierbe în lapte. Se amestecă în timpul fierberii pentru a nu se prinde.

2

Se bat 2 albușuri cu un praf de sare și se încorporează în amestecul de orez.

3

Puneți jumătate din acest amestec într-o formă de copt unsă cu unt și tapetată cu făină. Așezați piersicile și adăugați restul de orez.

4

Coaceți la 180 °C timp de aproximativ 20 de minute.

5

Bateți albușurile rămase cu zahărul până când se bat în fiert.

6

Puneți bezeaua peste compoziția coaptă și introduceți-o în cuptor pentru încă 10 minute la 200 °C.

7

Serviți budinca cu sucul de la piersici.

farfurii-mâncare-prosop-bucatarie

 

Sperăm ca, datorită ponturilor noastre, gătitul orezului va fi de acum o activitate plăcută pentru dumneavoastră. Și nimic nu vă va împiedica să încercați noi rețete și să descoperiți noi gusturi. La urma urmei, orezul este o materie primă versatilă pentru prepararea unei varietăți mari de feluri de mâncare.

 

 

Nu aveți timp să gătiți și vă întrebați ce să mâncați la cină? O soluție excelentă este livrarea de mâncare. Profitați de reduceri și economisiți bani. Cum să procedați?