Cum să economisiți la mâncare fără a cheltui un întreg salariu?

09.06.2022 Vlasta Mâncare și gătit Partajare

Cum să vă răsfățați cu mâncare de calitate, dar în același timp cu bani puțini? Iată 7 sfaturi pentru a economisi și a mânca bine!

Creșterea pe scară largă a prețurilor la alimente și energie și creșterea constantă a inflației ne obligă să economisim și mai mult decât în ​​anii precedenți. Chiar și într-o perioadă în care termenul „food porn” devine un trend. Mâncarea de calitate în România nu mai este o chestiune ieftină.

Doriți să cumpărați mai mult cu mai puțin? Pentru achiziții și mai ieftine, folosiți de exemplu voucher Kfea pentru o cafea savuroasă acum mai ieftin.

 

Gătiți din resturi

 

Resturile de mâncare nu intră neapărat la coșul de gunoi. Multe nici măcar nu sunt alterate și totuși le aruncăm. Ori nu știm să le consumăm mai departe, ori le avem prea mult timp depozitate la frigider. Nu depozitați alimente în frigider. Încearcă să gătiți ceva din ele de fiecare dată.

femeia gateste

Dacă v-a mai rămas ceva de la prânz, gândiți-vă ce puteți găti a doua zi. Și cum rămâne cu resturile de mâncare nemâncate? Reciclați-le. Ghidul nostru de sortare a deșeurilor cuprinzător vă va ajuta în acest sens!

__fire
Sortarea deșeurilor cum procedăm?

Încercați să abordați în mod responsabil tema sortării deșeurilor? Pentru anumite tipuri de deșeuri, pur și simplu nu putem oferi sfaturi. Cu toate acestea, acest ghid vă va ajuta.

Renunțați la ceva

 

Fiecare dintre noi se va răsfăța din când în când cu ceva nesănătos. Cu toate acestea, fast-food-ul nu ne va sătura suficient în cele din urmă. În plus, este puțin mai scump decât o dietă sănătoasă. Pe de altă parte, aduce plăcere pe termen scurt, pe care o știm cu toții bine.

Sondajele arată că de obicei avem suficientă mâncare acasă. Motivul este că în timpul achiziției ne-am obișnuit cumva să adăugăm automat alimente în coșurile de cumpărături. Chiar și cele inutile. Multe dintre ele sunt doar dulciuri și gustări sărate pe care nici nu ar trebui să mâncăm.

farfurie cu cartofi prajiti

Căutați în magazine mai mici

 

Credeți că un magazin alimentar mai mic nu are o ofertă suficient de largă? Opusul este adevărul. La fel de bine, puteți cumpăra toate alimentele necesare în alimentare mai mici. În plus, într-un magazin mai mic, cumpărătorii tind să stea mai puțin timp decât în ​​mall-urile uriașe.

De ce este așa? Nu trebuie să piardă timpul uitându-se la bunuri inutile de pe rafturi.

 

Crește-ți propriile culturi

 

Nu toată lumea are o grădină în care să cultive tot ce are nevoie. Cu toate acestea, puteți crește și lucruri mai mici în apartament. Un balcon sau o bucătărie mică sunt suficiente pentru a crește culturi nepretențioase.

Busuiocul este o plantă simplă și nepretențioasă. Poate face față mai multe zile fără apă, fără probleme. Va înmiresma întreaga grădină sau gospodărie, va adăuga savoare mâncărurilor și vă va împrospăta bucătăria în ceea ce privește designul. De asemenea, îi puteți usca frunzele, astfel veți economisi și mai mult.

La fel este și cu menta. Dacă sunteți fan al plantelor exotice, cu siguranță începe să experimentați cu muguri. Fasolea Mung, rucola sau broccoli cu siguranță vă vor aduce satfisfacție.

barbat cu bol cu rosii

Ați plantat deja usturoiul? Citiți despre când să-l plantați și să-l strângeți și cum să-l îngrijiți? Vă aducem toate informațiile în acest articol.

Cumpărați alimente de sezon și regionale

 

Oferta din supermarketuri și centrele comerciale ne-a răsfățat puțin. Suntem mulțumiți de disponibilitatea pe tot parcursul anului a căpșunilor și cireșelor, dar prețul acestora este mult mai mare. Să recunoaștem, nici măcar acel gust nu este complet natural.

 

Cumpărarea alimentelor de sezon este mai obișnuită pentru noi. În plus, la cumpărarea acestor alimente veți economisi și mai mult. De asemenea, este important de unde cumpărați astfel de alimente. Dacă vreți să fiți siguri că, cumpărați cu adevărat fructe românești, mergeți la piață și cumpărați de la cultivatorii locali.

piata cu legume

Gătiți acasă extra

 

V-ați obișnuit să mâncați în restaurante? Cu siguranță ați observat deja că prețurile la alimente cresc treptat. Încercați să recalculați cât ați plăti pentru aceste ingrediente dacă ați găti acasă. Nu este un secret pentru nimeni că, gătitul acasă este mult mai avantajos. Mai ales dacă pregătiți mâncare pentru cel puțin două zile. Și dacă veți fi departe de casă mai mult timp, luați mâncarea cu voi.

Cum să preparați o cină sănătoasă și gustoasă pentru întreaga familie? Aflați în articolul nostru despre rețetele delicioase cu avocado.

peste cu legume grill

Porții mai mici

 

Știți un truc simplu care să vă indice cât de mare ar trebui să fie porția dvs. de mâncare? Pur și simplu estimați cam câtă mâncare ar încăpea în palma dvs.

Puneți-vă în farfurie doar atâta mâncare câtă reușiți să mănâncați cu adevărat. Sau chiar mai puțin decât puteți mânca. Acest lucru vă va împiedica să aruncați porții neconsumate în mod inutil. Cantitatea de mâncare pe care o economisiți înainte de a fi aruncată va fi lăsată pentru a doua zi sau o puteți pune la congelator.

Există mai multe modalități simple de a economisi. Încercați să luați în calcul unele dintre ele și  veți vedea ce impact vor avea asupra portofelului dvs.

Căutați și alte modalități de a economisi la alimente? Veți găsi sfaturile noastrecum vă puteți pregăti spre exemplu propria pâine acasă.