Cum să alegi un laptop? Un ghid complet să alegi un laptop bun

26.04.2024 Cristina Cumpărături pe internet Partajare

Popularitatea calculatoarelor a scăzut și a fost înlocuită de laptopurile mai practice. Te întrebi cum să alegi un laptop bun? Te vom ajuta la achiziționare.

În prezent, există cel puțin un laptop în aproape fiecare casă. Este un înlocuitor complet al unui calculator de birou și este, de asemenea, mult mai practic, deoarece este ușor de transportat oriunde ai nevoie de el.

Dar cum să navighezi prin gama largă a magazinelor online și cum să alegi laptopul potrivit? Noi te vom ajuta să alegi oferta laptop cea mai bună.

Folosește filtrul de pe PCgarage pentru a alege un laptop care să se potrivească gamei de prețuri și preferințelor tale.

10 motive pentru a cumpăra un laptop


Deși cumpărarea unui laptop de calitate nu este o investiție mică, aceasta vine cu multe beneficii. Dacă te gândești să înlocuiești un model vechi cu unul nou sau vrei să cumperi primul tău laptop, iată câteva motive pentru a face acest lucru.

__check

Utilizare flexibilă oricând și oriunde.

__check

Utilizarea unui laptop în diverse scopuri.

__check

Imagine de calitate.

__check

Ușor de transportat.

__check

Baterie cu o durată lungă de viață.

__check

Compact.

__check

Performanță ridicată.

__check

Consum redus de energie.

__check

Investiții pe termen lung.

__check

Selecție largă de modele.

Pe site-ul nostru, vei găsi o serie de oferte pe care le poți folosi pentru a cumpăra un laptop și accesoriile necesare. Am selectat câteva dintre cele mai bune.

Cum să alegi un laptop?


Acum, să vorbim despre parametrii specifici care trebuie luați în considerare atunci când faci o achiziție. Cei mai importanți parametrii sunt datele de performanță, placa video, memoria, ecranul, conectivitatea, sistemul de operare și, nu în ultimul rând, prețul.



Utilizatorul  laptopului

 

Alegerea unui laptop în funcție de toți parametrii menționați mai sus este legată în primul rând de cine va fi utilizatorul laptopului. Un student are cerințe diferite pentru un laptop, un adult care lucrează are cerințe diferite, iar o persoană care caută un laptop pentru navigare ocazională pe internet și jocuri are cerințe diferite.


Un laptop pentru studenți ar trebui să fie în primul rând mai ușor pentru a fi ușor de transportat. O durată de viață mai lungă a bateriei și un design durabil sunt, de asemenea, importante. Pe de altă parte, performanța este mai puțin importantă, deoarece este utilizat în principal pentru luarea notițelor și proiectele școlare.

Un laptop de lucru ar trebui să aibă performanțe ridicate, o diagonală suficient de mare, spațiu de stocare și o durată de viață lungă a bateriei. Nu în ultimul rând, ar trebui să aibă un aspect prezentabil.

Dacă ești în căutarea unui laptop pentru petrecerea timpului liber și pentru jocuri, concentrează-te pe performanța plăcii video, cât și a procesorului. Capacitatea de memorie pentru stocarea jocurilor și o diagonală suficient de mare este, de asemenea, importantă.

Masa, scaun, laptop, agenda.

De Arina Krasnikova (Pexels)

Cum alegi cea mai bună tabletă sub 1000 de Lei? Iată care sunt ofertele de TOP

 

Cauți o tabletă accesibilă care să răspundă așteptărilor tale pentru funcționarea zilnică? Avem un articol perfect pentru tine. Ce tabletă vei alege?

Performanță


Procesorul este considerat una dintre cele mai importante componente ale unui laptop. De el depinde performanța dispozitivului în sine, nu numai atunci când vine vorba de lucrul în programe mai solicitante, ci afectează și lucrul în mai multe programe simultan. Printre mărcile de procesoare populare se numără Intel și AMD.

Vezi informații despre frecvența procesorului în lista de parametri a unui anumit produs? Aceasta este exprimată în GHz și se referă la numărul de instrucțiuni pe care procesorul le execută într-o secundă. Frecvențele de bază sunt cuprinse între 1,6 GHz și 3,3 GHz, dar procesoarele de înaltă performanță au frecvențe de până la 4 GHz.



Placă video


Rolul plăcii video este de a afișa imagini pe ecranul laptopului. Performanța plăcii video este legată în primul rând de jocuri, dar și de lucrul în programe grafice.

Îți reamintim că placa video este amplasată direct în laptop și nu poate fi îmbunătățită în niciun fel de-a lungul timpului. Și din acest motiv, merită să plătești în plus pentru un laptop care să îți fie de folos la maximum pentru tot ceea ce aștepți de la el.

Există 3 tipuri de plăci video, și anume:

__check

Integrată - este situată în carcasa procesorului și funcționează împreună cu memoria de operare. Deși este puternică, este deosebit de potrivită pentru laptopurile de birou.

__check

Dedicată - aceasta este o placă video separată care are propria memorie grafică. Este utilizată la laptopurile de jocuri, puternice pentru editare video sau atunci când se lucrează în programe grafice.

__check

Gaming - special concepută pentru jocuri și este o placă video de sine stătătoare.

Zeci de laptopuri de la mărci populare pot fi găsite în magazinul online IT Galaxy. Nu rata prețurile avantajoase și alege în funcție de preferințele tale.

Memorie


Memoria laptopului se referă la memoria de operare și la hard disk.

Memoria de operare este specificată în GB și este utilizată pentru a menține buna funcționare a sistemului de operare. Acest lucru înseamnă că, cu cât este mai puternic, cu atât mai multe programe poți rula în același timp fără probleme. De asemenea, aceasta stochează temporar datele în curs. 4 GB sunt baza, dar 8 GB vor face ca laptopul să fie cu adevărat confortabil de utilizat.

Hard disk-ul stochează fișierele media, programele instalate, documentele create și toate celelalte date. Există mai multe tipuri, dar SSD-ul este cel mai recomandat, deoarece este rapid și rezistent la șocuri. Cu toate acestea, dezavantajul este capacitatea mai mică.

Barbatul lucra pe laptop.

De Buro Millennial (Pexels)

Ecranul 


În ceea ce privește ecranul, trebuie să acorzi atenție diagonalei și rezoluției. Dar, de asemenea, acordă atenție și finisajului suprafeței ecranului.

Dimensiunea diagonalei afectează direct dimensiunile laptopului și greutatea acestuia. În funcție de dimensiunea diagonalei, putem împărți laptopurile în două categorii. Prima include laptopurile cu o diagonală de la 11 la 13 inci. Acestea sunt compacte, ușoare și ideale pentru a fi transportate frecvent.
Laptopurile de la 14 la 17 inci îți vor oferi mai mult confort în utilizare. Sunt ideale pentru muncă, jocuri și vizionarea de filme.

Rezoluția ecranului este dată în pixeli. Pur și simplu, cu cât sunt mai mulți pixeli, cu atât imaginea este mai clară. Rezoluția Full HD este deja considerată standardul, care poate fi de 1920 x 1080 px sau mai mult.

În ceea ce privește ecranul în sine, ai de ales între laptopuri cu finisaje lucioase, mate sau anti-reflexie. În timp ce luciul scoate în evidență culori foarte vibrante, cu acesta nu vei putea vedea nimic în lumina soarelui. Atunci când este folosit în interior, însă, imaginea este foarte vizibilă și saturată.

Finisajul mat, pe de altă parte, este o alegere excelentă dacă lucrezi mult în aer liber. Saturația culorilor este ușor mai scăzută, dar nu este nimic care să îți afecteze munca cu laptopul. Cel de-al treilea, anti-reflexie, este un fel de combinație fericită între lucios și mat. Acesta minimizează eficient strălucirea, având în același timp o calitate bună a imaginii.

Cea mai bună periuță de dinți sonică - cum să o alegi, unde o poți găsi?

 

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos și sănătos. Ce faci pentru zâmbetul tău? Cea mai bună periuță de dinți sonică te poate ajuta să ai grijă de dinții tăi.

Conectivitate


Laptopurile au, de obicei, capacitatea de a comunica și de a face schimb de date cu alte dispozitive prin USB, HDMI, LAN, WiFi, Bluetooth și un cititor de carduri de memorie.

Vrei să cumperi un laptop de lucru? Vezi dacă are un conector digital numit DisplayPort, de exemplu. Acesta este conceput pentru a transmite conținut audio și video la rezoluție înaltă.

Ai văzut oferta magazinului Vexio? Folosește filtrul și găsește rapid dispozitivul dorit.

Sistem de operare


Cel mai utilizat sistem de operare este, fără îndoială, sistemul de operare Windows OS de la Microsoft, urmat de MacOS de la Apple și, de asemenea, vei găsi în mod obișnuit Linux și Chrome OS. Alegerea unuia anume depinde în întregime de preferințele tale.

 Care sunt diferențele dintre ele? Sistemul de operare Windows este disponibil în prezent în versiunea 11, care a fost lansată în 2021. A fost conceput pentru a fi și mai ușor de utilizat de către utilizatori, cu funcții care să ajute la productivitate, puternic pentru creație, iar jucătorii sunt și ei mulțumiți de el.


Primul loc în ceea ce privește viteza ar fi cu siguranță ocupat de macOS. De exemplu, este excelent pentru persoanele care lucrează în birouri și care trebuie să lucreze cu dispozitive puternice. Este exact ceea ce face cel mai bine un laptop cu sistemul de operare de la Apple.

 În ceea ce privește sistemul de operare Linux, acesta este un sistem de operare gratuit. Dar, înainte de a opta pentru el, asigurați-vă că este compatibil cu laptopul ales. Dar adevărul este că, pentru modelele mai noi de laptopuri, sistemul Linux este bun.

În cele din urmă, există sistemul de operare Chrome, care este orientat în primul rând spre lucrul cu internetul. Un laptop care are instalat acest sistem de operare se numește Chromebook. Pentru a profita la maximum de el, trebuie să aveți o conexiune activă la internet, dar unele aplicații de birou pot fi folosite și offline. 

 

Preț


Prețul final al unui laptop depinde de mai mulți factori - pentru ce vrei să utilizezi în primul rând laptopul, ce specificații trebuie să îndeplinească și dacă ai o marcă preferată.

De exemplu, poți cumpăra un laptop pentru o utilizare normală de la 900 de Lei, dar prețul unui laptop de lucru de înaltă performanță începe de la aproximativ 2000 de Lei în sus.

Nu vrei să cheltuiești mulți bani? Îți recomandăm să stabilești o limită financiară în avans și să scrii exact ce așteptări ai de la laptopul dorit. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi doar pe dispozitivele care îndeplinesc cerințele tale și să filtrezi imediat laptopurile pe care nu le-ai folosi cu adevărat.

Îngrijirea laptopului


Deoarece un laptop nu este o investiție mică, trebuie acordată atenție nu numai alegerii sale, ci și întreținerii ulterioare pentru a-i prelungi durata de viață.

Vom începe prin curățarea internă a laptopului. Efectuarea de actualizări regulate, ștergerea aplicațiilor nefolosite și a datelor care nu mai sunt necesare, reprezintă baza îngrijirii. De asemenea, acestea pun presiune asupra dispozitivului și îi reduc performanța.

 

Și acum este timpul să întreținem laptopul din exterior. Ce ar trebui să includă curățarea exterioară? Curățarea monitorului, a tastaturii și a mouse-ului în mod regulat, să zicem o dată la două săptămâni. Folosește o perie moale pentru a îndepărta praful de pe tastatură și mouse. Dar, înainte de asta, poți întoarce tastatura pentru a îndepărta murdăria mai mare. Apoi, aplică pe cârpă un produs de curățare conceput pentru componentele din plastic ale calculatorului și șterge-le. De asemenea, curăță monitorul cu o cârpă umezită cu un detergent special pentru ecrane și șterge-l ușor.
 

Economisiți bani atunci când faceți cumpărături online? Cu extensia KUPLIO nu mai este nicio problemă. Descarcă-o astăzi și bucură-te de economisirea banilor.

Extensia Kuplio

În prezent, laptopul este lider de piață în tehnologia informatică, datorită versatilității și ușurinței de utilizare și portabilității sale, oriunde și oricând. Suntem siguri că îi vei vedea beneficiile după prima utilizare și vei ajunge rapid să îl îndrăgești.