Cele mai bune magazine online

TOP branduri

Cele mai bune magazine online

Cele mai bune magazine online

Cum să alegi o hotă și procedura de montare hotă

15.05.2024 Cristina Cumpărături pe internet Partajare

Hotele au devenit un accesoriu util și indispensabil pentru bucătărie. Vrei să știi cum să alegi o hota bună și care e procedura de montare hota? Citește articolul.

În timp ce bucătăria poate fi inima casei tale, mirosurile și grăsimile nu ar trebui să fie. O hotă de bucătărie eficientă poate face minuni pentru a menține aerul proaspăt și curat în spațiul de gătit.

Dar cu o varietate atât de mare de modele disponibile, cum poți alege hota potrivită pentru tine?

Ai nevoie de ajutor în alegerea unei hote de bucătărie? Am pregătit un ghid de cumpărare pentru a te îndruma pas cu pas.

Cum să alegeți o mașina de spălat vase la un preț decent?

 

O bucătărie completă pur și simplu nu se poate lipsi de o mașină de spălat vase. Informațiile din articolul nostru vă vor ajuta să alegeți una.

Vei găsi o gamă largă de hote în magazinul online Flanco. Indiferent dacă cauți hote standart, incorporabile sau decorative la Flanco au de toate.

La ce te ajută o hotă de bucătărie

 

Poate părea că hota are doar o singură utilitate aceea de a scoate aburul afară atunci când gătiți. Dar nu este așa ea elimină gazele, fumul și mirosurile neplăcute din bucătărie. Mirosurile se vor impregna mult mai greu în haine și în mobila, iar aerul va fi tot timpul proaspăt, chiar și în zilele în care iți petreci majoritatea timpului gătind. Elimină umezeala provocată de condens. Poți uita și de umezeala provocată de fierberea diverselor alimente, deoarece o hotă de bucătărie reușește să o elimine cu succes. Hota scade temperatura din bucătărie, știm cu toții cât de greu se lucră când este cald. De asemenea e și o sursă de lumină deasupra plitei, un lucru util pe timp de noapte sau zile înnorate.

Printre dezavantajele pe care le prezintă un astfel de aparat electrocasnic este faptul că nu poate fi montată în orice bucătărie, fie datorita lipsei de spațiu fie deoarece nu se pot instala conductele de evacuare aferente. La unele modele zgomotul este deranjant. Dar avantajele depășesc aceste obstacole mici și le veți recunoaște rapid în bucătăria ta după ce vei cumpăra una.

Cum să alegi o hotă?

 

În momentul în care te-ai hotărât să achiziționezi o hotă de bucătărie trebuie sa ții cont de numeroase criterii pentru a ști cu siguranță că ai făcut alegerea perfectă. Hotele difera foarte mult, în funcție de mai multe criterii.

Cum alegi și unde să cumperi cuptor electric ieftin?

 

Dacă tot suntem la capitolul bucătărie, poate ai nevoie de ajutor în alegerea unui cuptor electric. În articol vei afla informații utile despre cuptoare și magazine de unde le poți cumpăra avantajos.

Tipul de hotă

 

Tipul de hota – este foarte important ca designul acesteia sa fie compatibil cu stilul de amenajare al bucatariei. Exista diferite modele din care poti alege: 

__check

hota conventională – montajul se realizeaza pe perete, deasupra suprafetei de gatit.

__check

hota decorativă – se pot monta fie pe perete, fie in mijlocul bucatariei, in stil insula, putand fi integrata in orice tip de decor.

__check

hota semineu – instalarea acesteia se efectueaza pe perete si este disponibila in diverse modele: arcada, de colt, dreapta, conica sau rotunda. Poti alege varianta potrivita in functie de particularitatile spatiului in care va fi instalata si de preferintele tale.

__check

hota încorporabilă – se incastreaza in mobilier, economisind spatiu si sunt prevazute cu elemente telescopice, care se pot extinde in timpul functionarii. 

__check

hota incorporabilă în blat/verticală - acest tip de hote sunt cele mai noi, cele mai scumpe, dar si cele mai moderne. Ele se instaleaza in spatele plitei sau in lateralul ei, astfel ca nu esti conditionat de existenta spatiului de deasupra.

Hotă albă înclinată în bucătărie.

Autor: Max Vakhtbovycn (Pexels)

 

Cum alegem puterea hotei?

 

Cel mai important aspect atunci cand cumparam o hota este puterea ei. Ea este direct corelata cu dimensiunile bucatariei. Pentru a obtine puterea minima necesara folosește formula:

  • m² al bucătăriei tale x înălțimea sa = m³
  • m³ x 12 = capacitatea de extracție necesară pentru spațiul respectiv.

 

De exemplu, dacă bucătăria ta are 12 m² și 2,5 m înălțime:

12 m² x 2,5 m = 30 m³ este volumul total al bucătăriei
30 m³ x 12 = 360 m³/h

 

Desigur, alegerea capacității hotei depinde și de cât de des gătești. Cu cât faci asta mai des, cu atât mai mult va trebui că hota ta să depășească cei 10 x volumul bucătăriei. Dacă bugetul este o problemă, îți recomandăm o hotă cu putere cât mai mare pentru a te asigura că vei avea mereu un aer curat în bucătărie.

Nu în ultimul rând, dacă ai o bucătărie deschisă, openspace cu livingul, va trebui să investești într-o hotă de putere mare. Ia în calcul suprafață totală unde se pot răspândi aburul și mirosul, nu doar suprafața zonei de gătit.

O ofertă largă de hote are pregătit și magazinul online Dwyn. Pe care o vei alege?

Dimensiuni

 

Lățimea hotei alese trebuie să fie cel puțin egală cu lățimea suprafeței de gătit. Așadar, dacă ai o plită de 60 de centimetri, alege o hotă cu lățimea de 60 de centimetri sau mai mare. Același principiu se aplică și în cazul plitelor de gătit cu 5 sau mai multe ochiuri, cu lățimi pornind de la 90 de centimetri în sus.

Pentru hotele tip insulă, deoarece nu au pereți laterali care să ajute la direcționarea aburilor, trebuie aleasă o hotă mai lată decât suprafața de gătit și cu o putere mare pentru a putea absorbi eficient emanațiile vaselor de gătit.

Tipul de extracție

 

Poți găsi trei tipuri de extracție: tradițională, perimetrală sau duală. Sistemul dual combină tradiționalul și perimetralul, făcându-l cel mai eficient.

Sau mai avem hotele fără evacuare, care reciclează aerul și previn mirosurile.

 

Evacuare traditionala si perimetrala.

Ai văzut ofertele pentru cea mai buna hota fara evacuare disponibile pe site-ul nostru pentru electrocasnice mici. Vezi ofertele magazinelor preferate toate la un loc.

Nivelul de zgomot

 

Cea mai buna hotă de bucătărie va absorbi cea mai mare cantitate de aer cu cel mai mic zgomot posibil. Modelele silențioase au un nivel de zgomot la funcționare maximă în jur de 50-55 dB, însa unele modele mai zgomotoase pot ajunge până la 70-90 dB. Dacă iți place să stai de vorbă în timp ce gătești, să asculți radioul sau să urmărești un program TV, alege o hotă cât mai silențioasă.

Tipuri de filtre

 

Îți recomandăm să alegi o hotă cu filtru care să absoarbă aburul și mirosurile neplăcute, dar și eventualii stropi de grăsime care pot sări în timpul gatirii. În cazul hotelor fără filtru, toate acestea vor ajunge fie în hotă (scurtandu-i durata de viață), fie pe mobilă. Cele mai comune tipuri de filtre pentru hote sunt:

__check

Filtrele de unică folosință: de regulă de hârtie, se înlocuiesc o dată la câteva luni, în funcție de cât de des folosești hota.

__check

Filtrele lavabile: sunt de regulă din metal și au avantajul că nu trebuie schimbate niciodată. În schimb pot fi spălate manual sau la mașina de spălat vase o dată la câteva luni.

__check

Filtre de carbon: ideale pentru absorbirea mirosurilor, pot fi înlocuite ori de câte ori este nevoie.

Sistem de iluminare

 

O hotă echipată cu un sistem de iluminare eficient îți va oferi o vizibilitate mai bună în timp ce gătești, ceea ce este esențial pentru siguranța și confortul tău.

Funcții suplimentare

 

Confortul utilizatorului este influențat și de o serie de funcții cu care este prevăzută hota, precum sistemul de iluminare, ventilatorul cu trepte de turație, termostatul care pornește automat ventilatorul în funcție de creșterea temperaturii, temporizatorul pentru setarea intervalului de funcționare sau detectorul de fum.

Tip control

 

Diferite hote au panouri de comandă diferite: butoane, sensor, electronice (cu posibilitatea de telecomandă) sau slider. Optați pentru panoul de control cu ​​sensor, care este mult mai ușor de păstrat curat decât butoanele mecanice proeminente. În plus față de avantajele estetice ale sistemului electronic de control cu posibilitatea de a seta timer pentru oprirea hotei.

 

Design și preț

 

În magazinele online găsești o gamă largă de hote cu diferite modele, dimensiuni și materiale. Alege o hotă care se potrivește cu stilul și designul general al bucătăriei tale pentru a crea un aspect armonios și plăcut.

Hotele de bucătărie vin într-o varietate de prețuri în funcție de parametrii menționați mai sus, așa că asigură-te că îți stabilești un buget și alege o hotă care să se potrivească cu acesta. Prețurile încep de la 250 de Lei pentru cea mai buna hota fara evacuare, un preț mediu pentru o hotă clasică este de la 350-650 de Lei. Dacă vrei o hotă smart cu multe funcții inteligente poți scoate din buzunar mai mult de 2000 de Lei.

Hota inox in bucatarie.

Autor: Curtis Adams (Pexels)

Cum se curăță o hotă?

 

Pentru a menține hota în stare bună și pentru a prelungi durata ei de viață, este recomandat să o curățați regulat, conform instrucțiunilor producătorului sau conform necesității, în funcție de frecvența cu care este utilizată.

Un ghid scurt pentru o curățare eficientă:

1

Opriți și deconectați hota. Asigurați-vă că este complet oprită și deconectată de la sursa de alimentare electrică.

2

Scoateți și lăsați filtrul să se usuce. Îndepărtați filtrul de grăsime și spălați-l în apă caldă cu detergent. Lăsați-l să se usuce complet.

3

Ștergeți exteriorul și interiorul hotei. Folosiți o lavetă moale și o soluție de curățare non-abrazivă pentru a șterge atât exteriorul, cât și interiorul hotei.

4

Curățați ventilatorul și conducta de evacuare. Accesați ventilatorul și curățați-l de praf și grăsime. Verificați și curățați conducta de evacuare.

5

Verificați și înlocuiți filtrul de carbon (dacă este cazul). Dacă este necesar, înlocuiți filtrul de carbon uzat.

6

Reasamblați și conectați hota la sursa de alimentare. Asamblați filtrul și restul componentelor conform instrucțiunilor producătorului și conectați hota la sursa de alimentare.

Știm că fără eliminarea corectă a umezelii poate apărea mucegaiul. Dacă și ție mucegaiul îți face probleme citește articolul nostru. În articol vei afla cum poți elimina mucegaiul eficient fără produse scumpe.

Montare hota

 

Distanta optima dintre aragaz/plita si hota este de minimum 65 cm pentru plita electrica si minimum 75 cm pentru plita pe gaz.

Majoritatea hotelor de bucătărie, mai ales cele cu evacuare, au nevoie de o instalare destul de complicată din punct de vedere tehnic și va trebui să apelezi la un profesionist pentru instalare. Modelele mai simple cu recirculare sunt mult mai ușor de instalat și de obicei necesită doar câteva dibluri cu șuruburi în peretele destinat montării.

În majoritatea cazurilor, instalarea unei hote cu evacuare, deși este mai costisitoare, vine la pachet cu mai multe avantaje care justifică efortul.

Vedeți ofertele din magazinul online MatHaus. O gamă largă de hote la prețuri avantajoase. Pe care o vei alage?

Alegerea unei hote de bucătărie poate părea o sarcină dificilă, dar luând în considerare aceste aspecte importante, poți fi sigur că vei găsi hota perfectă pentru nevoile tale. O hotă eficientă nu numai că va menține aerul curat și proaspăt în bucătărie, dar va îmbunătăți și experiența ta de gătit în general.

__tag_orange

15648

vouchere de reducere

61250

reduceri
__cart_orange

3482

de magazine online
__users_orange

60 000

de utilizatori KUPLIO