Ați auzit de kombucha? Efectele sale asupra sănătății sunt cunoscute de generații. Ce o face specială?
Ce este kombucha?
Kombucha (a se citi kombucia), numită și ciuperca ceaiului, este un amestec de drojdie, licheni și culturi bacteriene.
Este o masă vie asemănătoare jeleului, cu o suprafață alunecoasă și cauciucoasă. Forma ei corespunde recipientului în care a crescut. Prin urmare, putem spune că aspectul său este întotdeauna unic.
După adăugarea kombuchei într-un amestec de apă, zahăr și ceai, se creează o băutură ușor acidă spre dulce. În funcție de calitatea materiilor prime folosite, poate fi de culoare galben-portocalie, uneori chiar verde-miere sau roșu. Băutura conține o doză bună de energie și o mulțime de vitamine.
Kombucha este originară din China sau Japonia. La fel ca ceaiul. Cu toate acestea, nu este nimic nou în regiunea noastră. În urmă cu câțiva ani, multe persoane l-au pregătit și apoi și-au făcut propriile băuturi din el.
Ce conține băutura:
- vitamine (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),
- acizi (glucuronic, lactic, tartric, citric, acetic, gluconic, malic și alții),
- enzime, aminoacizi, drojdie, cofeina, alcool,
- minerale (calciu, fier, zinc, magneziu, magneziu, cupru, potasiu).