Ce este kombucha - avantajele și dezavantajele ciupercii exotice

kombucha bautura

Ați auzit de kombucha? Efectele sale asupra sănătății sunt cunoscute de generații. Ce o face specială?

Ce este kombucha?

 

Kombucha (a se citi kombucia), numită și ciuperca ceaiului, este un amestec de drojdie, licheni și culturi bacteriene.

Este o masă vie asemănătoare jeleului, cu o suprafață alunecoasă și cauciucoasă. Forma ei corespunde recipientului în care a crescut. Prin urmare, putem spune că aspectul său este întotdeauna unic.

kombucha in maini

După adăugarea kombuchei într-un amestec de apă, zahăr și ceai, se creează o băutură ușor acidă spre dulce. În funcție de calitatea materiilor prime folosite, poate fi de culoare galben-portocalie, uneori chiar verde-miere sau roșu. Băutura conține o doză bună de energie și o mulțime de vitamine.

Kombucha este originară din China sau Japonia. La fel ca ceaiul. Cu toate acestea, nu este nimic nou în regiunea noastră. În urmă cu câțiva ani, multe persoane l-au pregătit și apoi și-au făcut propriile băuturi din el.

 

Ce conține băutura:

 

- vitamine (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),

- acizi (glucuronic, lactic, tartric, citric, acetic, gluconic, malic și alții),

- enzime, aminoacizi, drojdie, cofeina, alcool,

- minerale (calciu, fier, zinc, magneziu, magneziu, cupru, potasiu).

__bulb
Cum să economisiți la mâncare fără a cheltui un întreg salariu?

Cum să vă răsfățați cu mâncare de calitate, dar în același timp cu bani puțini? Iată 7 sfaturi pentru a economisi și a mânca bine!

Beneficii pentru sănătate:

 

Această băutură fermentată conține o mulțime de vitamine și probiotice. Ele se formează în timpul procesului de fermentație. Prin urmare, kombucha are o serie de efecte pozitive asupra corpului nostru:

- conținut de probiotice - îmbunătățește microflora din intestine, digestia, au efecte anti-inflamatorii si

susține pierderea în greutate,

- antioxidanți - reduc toxicitatea ficatului,

- polifenoli, acid acetic și drojdie - distrug microorganismele dăunătoare,

- efect pozitiv asupra diabetului de tip 2,

- prevenirea cancerului,

- întărirea sistemului imunitar,

- regenerarea sistemului nervos,

- reglarea tensiunii arteriale,

- reglarea ciclului menstrual,

- ajută la reumatism, scleroză multiplă sau boli de piele,

- previne înfundarea vaselor de sânge.

kombucha sticle

Doriți să preparați o băutură kombucha în confortul locuinței? Puteți cumpăra materii prime pentru prepararea ei în magazinul online Obio.ro.  

Dezavantaje pentru sănătate:

 

- balonare - poate apărea mai ales la persoanele care nu au băut încă această băutură deoarece conține o proporție mare de probiotice,

- Igienă și curățenie insuficientă – pot distruge întreaga băutură și pot pune în pericol sănătatea. Este important ca recipientul și toate obiectele să fie curate. Orice firimitură sau murdărie pot provoca formarea unor mucegaiuri periculoase în locul bacteriilor benefice. Este important să folosiți o lingură de lemn. Kombucha nu trebuie să intre în contact cu niciun obiect metalic.

- calorii ridicate - kombucha cumpărată din comerț cu amănuntul poate conține cantități crescute de zahăr, ceea ce va determina creșterea în greutate,

- conținut mare de cafeină - ceaiul verde si negru, din care se prepara kombucha, conțin cafeină. Prin urmare, respectați doza recomandată și pauzele săptămânale între consumuri.

kombucha in pahar

Cum se prepară o băutură kombucha

 

Prepararea unei băuturi kombucha nu este deloc dificilă. Nici ca timp sau în numărul ingredientelor. Cel mai important „ingredient” al unei băuturi de calitate sunt cum am mai menționat mai sus igiena și curățenia.

1

Ingrediente

Ingrediente:
 

- 2 l apă

- 150 g zahăr

- 8 g - 10 g ceai, sau 4 pliculețe de ceai (ceai negru sau verde)

- cultură de kombucha

 

2

Mod de preparare

Mod de preparare:

 

1. Se dizolvă zahărul în apa clocotită și se lasă ceaiul la infuzat timp de 10 minute. După 10 minute, scoateți ceaiul și lăsați băutura să se răcească la aproximativ 20 ° C.

2. Turnați ceaiul răcit în orice recipient de sticlă.

3. Puneți Kombucha cu partea mai ușoară în sus, acoperiți recipientul cu o batistă și etanșați cu un elastic, astfel încât muștele sau praful să nu pătrundă în băutură. Kombucha poate pluti în sus, dar se poate scufunda și în fund și mai târziu să plutească.

4. Așezați recipientul într-un loc unde există lumina directă a soarelui.

5. Băutura va fi gata de consum în 5-7 zile. Cu o fermentație mai scurtă, băutura va conține mai mult zahăr. Fermentarea mai lungă va face băutura mai spumantă și mai puțin dulce.

6. Dacă doriți să pregătiți din nou această băutură, preparatul este foarte asemănător. Cu toate acestea, lăsați aproximativ 3 cm din kombuchi original în recipient. Se păstrează astfel drojdia și aciditatea soluției.

Dozaj:

 

- cantitatea recomandată este de 0,5 l pe zi, împărțită în trei reprize - dimineața, la prânz și seara aproximativ 150 ml,

- doza de dimineață trebuie luată pe stomacul gol,

- se recomandă o pauză săptămânală după trei săptămâni de utilizare,

- kombucha poate fi consumată și de copii, dar jumătăte din doză,

- femeile însărcinate și care alăptează pot consuma kombucha numai cu acord cu medicului.

Kombucha nu este doar o băutură obișnuită. O puteți folosi și artunci când faceți baie. De asemenea, face parte din produsele cosmetice pentru piele. Și cu o fermentație mai lungă, poate deveni oțet. Kombucha este utilizată în prezent în mai multe domenii.

__fire
Sirop de păpădie - cum se prepară acasă

Unii o consideră o simplă buruiană, alții obișnuiesc să trateze cu ea multe boli. Știați că puteți prepara sirop de păpădie acasă?