Concediu de maternitate și concediu creștere copil
Concediul de maternitate este perioada în care sunteți acasă cu bebelușul pentru o anumită perioadă înainte și după nașterea acestuia. În această perioadă, primiți o sumă de bani de la stat numită indemnizație pentru creșterea copilului .
Aveți dreptul la concediu de maternitate dacă:
• angajat
• persoană care desfășoară activități independente cu asigurare obligatorie de sănătate
• o persoană cu boală cu asigurare facultativă
• persoană fizică îndreptățită la concediu de maternitate dupa încetarea asigurării de boală în perioada de protecție.
Nu orice femeie are dreptul la concediu de maternitate. Excepție fac studentele sau șomerii.
Cine își poate lua concediu de maternitate?
Pe lângă mama copilului, o altă persoană - asiguratul - poate solicita concediul de maternitate. Poate fi:
• Oricare dintre părinții firești ai copilului;
• Persoana care a adoptat copilul;
• Persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei;
• Persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;
• Asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati;
• Persoana care a fost numita tutore al copilului.
Cum puteți aplica pentru concediul de maternitate
Înainte de începerea concediului de maternitate este necesar să solicitați la Agenția de Asigurări Sociale concediul de maternitate.
Mamei copilului i se va elibera un formular de cerere indemnziație creștere copil de către medicul pe care îl vizitează pe toată durata sarcinii. Asigurările Sociale vor furniza formularul altui asigurat. După marcarea datelor și semnarea acestora, sunteți obligat să le trimiteți la Agenția de Asigurări Sociale.
Înainte de a pleca în concediu de maternitate, mai aveți o îndatorire importantă. Este notificarea oficială a plecării dumneavoastră în concediu de maternitate către angajator. Faceți acest lucru înmânând un formular certificat de la medicul dumneavoastră.
Cuantum indemnizație creștere copil 2022
• 0-2 Ani: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim este de 1250 lei iar cuantumul maxim este de 8500 lei;
• 0-3 Ani: 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim este de 1250 lei iar cuantumul maxim este de 8500 lei.
Sursa: Legislatiamuncii
Concediu crestere copil durata? Se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor care suferă de un handicap. De acest tip de concediu poate beneficia oricare dintre părinții copilului.
Concediu de maternitate durata? Se întinde pe 126 de zile, dintre care cel puțin 42 trebuie să fie luate postnatal, iar restul de zile până la 126 se pot lua în prenatal. Acest beneficiu poate fi aprobat doar la recomandarea medicului. Cu toate că intrarea în concediul prenatal este opțională, când vine vorba de concediul postnatal, proaspăta mămică va trebui să stea acasă minimum 42 de zile.
Sfârșitul concediului de maternitate
După încheierea concediului de maternitate, ai 2 opțiuni. Revenirea la muncă sau continuarea concediului pentru creșterea copilului. În cazul unei stări de sănătate rele a copilului, poate dura până la 3 ani.
Cum să economisți în concediul de maternitate?
Cheltuielile asociate cu îngrijirea copilului nu sunt puține. Cum să le plătiți pe toate și să economisești ceva în același timp? Următoarele sfaturi practice vă pot ajuta:
• Pregătiți mâncare acasă – ce este mai bun pentru un copil decât mâncarea de casă? Nu numai că este mai sănătosă, ci și mai ieftină. Acest lucru este valabil și pentru ceaiul și băuturile de casă.
• Cumpărați mai puține haine – bebelușii cresc foarte repede și nu au nevoie de o garderobă plină de haine. Cumpărați o cantitate rezonabilă și când copilul crește, puneți-le deoparte pentru altul sau pentru un prieten. O altă alternativă este să cumpărați haine second-hand.
• Reduceți cantitatea de jucării - da, este plăcut să vedeți bucuria unui copil când primește o jucărie nouă. Chiar au nevoie de atâtea? În plus, există și o grămadă de jucării primite de la bunici și prieteni. Chiar aveți foarte multe jucării? Împărțiți-le celor care nu sunt atât de norocoși. Copiii din spitale și orfelinate vor fi încântați de jucării. Veți face și o faptă bună fără a aștepta nimic în schimb.
• Înlocuiți scutecele de unică folosință - scutecele de pânză sunt o alternativă excelentă. Investiția inițială poate fi mai mare, dar nu veți cheltui nici un cent pe scutece în lunile următoare.
• Economisiți acasă – câți bani vă vor mai rămâne la sfârșitul lunii? Depinde și de comportamentul dvs. acasă. În articolul nostru anterior, am rezumat sfaturi utile pentru dvs. despre cum să reduceți costurile cu locuința.
Sfatul nostru final? Deja în timpul sarcinii, dedicați timp pregătirii administrative și achiziționării de echipamente pentru copil. În acest fel, nu vei pierde un moment special cu copilul tău după naștere.
Întoarcerea la școală poate fi la fel de provocatoare pentru copii ca și pentru părinți. Inspiră-te din rutina zilnică din articolul nostru și trăiește un an școlar fericit.