Zilele călduroase le putem da uitării și cele reci deja ne bat la ușă. Schimbarea anvelopelor de iarnă nu ar trebui să fie lăsată pe ultima sună de metri. Știți când este timpul oportun pentru schimbarea lor și ce reguli se aplică în cazul vecinilor noștri?
Schimbarea anvleopelor este considerată de mulți conducători auto ca un fel de ritual, care se repetă de două ori pe an. Toamna schimbăm anvelopele de vară cu cele de iarnă și invers. La prima vedere pare o banalitate, dar nu trebui să subestimăm acest aspect. Să ne uităm împreună la ce trebuie să avem grijă. În acest caz nerespectarea regulilor ar putea să ne coste destul de scump.
Legea prevede
În România legea prevede că, șoferii sunt obligați să folosească anvelopele de iarnă atunci când pe carosabil se află depus strat de zăpadă, gheață sau polei. Nu subestimați situația. În caz contrar vă așteaptă cel puțin o amendă usturătoare. În caz de accident rutier problema este mult mai serioasă. În cazul unei lovituri minore s-ar putea ca, firma de asigurări la care aveți autoturismul asigurat, să nu acopere costurile. În practică înseamnă, că schimbarea anvelopelor ar ieși cu siguranță mai ieftină. Și să nu luăm în considerare, că prin acțiunile noastre iresponsabile ne putem compromite viața, dar și viața altor participanți în trafic.
Propiul instinct
Chiar dacă legea din România este destul de tolerantă privind schimbarea anvelopelor ar trebui în primul rând să vă bazați pe propriul vostru instinct. În acest caz ar trebui să vă bazați pe previzibiltate. Șoferii experimentați recomandă schimbarea anvelopelor atunci când căldura scade sub 7 °C. Dar trebuie să luăm în considerare și alți factori precum este vremea atunci când vă aflați pe drum. Călătoriți cu mașina în fiecare dimineața atunci când atunci când temperature este cu câteva grade mai joasă sau mai degraă la prânz atunci când afară este cu câteva grade în plus? În cel de al-doilea caz nu trebuie să vă grăbiți temperaturile mai mari nu sunt foarte benefice pentru anvelopele de iarnă.
Fiți mereu pregătiți
Schimbarea anvelopelor de iarnă, chiar și în pofida legislației române, nu ar trebui să o lăsați pe ultimul moment. Ghidați-vă după propriul instinct. Vremea este în această perioadă foarte instabilă, iarna ne poate prinde peste tot. Cu prima ninsoare "se trezesc" cei mai mulți dintre șoferi, iar service-urile auto nu mai fac față. Perioada de așteptare pentru schimbarea anvelopelor în cele mai multe localități poate ajunge până la câteva săptămâni și astfel s-ar putea să nu mai reușiți să le schimbați la timp.
Știți la ce folosesc de fapt anvelopele de iarnă?
Știți care este diferența dintre anvelope de iarnă și anvelopele de vară? În comparație cu anvelopele de vară, anvelopele de iarnă cunoscute, de asemenea, sub denumirea de anvelope de vreme rece au compuși de cauciuc, care rămân moi la temperaturi joase În practică, aceasta înseamnă că, la temperaturi mai mici de 7 grade, anvelopele de iarnă sunt mai aderente la drum, oferind șoferului mai multă stabilitate și, nu în ultimul rând, o distanță de frânare mai scurtă.
Ignorarea legii nu justifică
La final avem o informație importantă pe care o vor aprecia mai ales șoferii care planifică să plece în străinătate. Legea privind folosirea anvelopelor de iarnă diferă de la o țară la alta. Aceste reguli sunt valabile la vecinii noștri:
✓ Ungaria: Chiar dacă șoferii maghiari nu au obligația de a folosi anvelopele de iarnă, din echipamentul lor auto obligatoriu nu ar trebui să lipsească lanțurile pentru zăpadă.
✓ Serbia: Anvelopele de iarnă sunt obligatorii intre 1 noiembrie și 1 aprilie.
✓ Bulgaria: Anvelopele de iarnă sunt recomandate în sezon. La fel și prezența lanțurilor în mașină, folosirea lor este obligatorie acolo unde semnalizarea rutieră o impune.
✓ Ucraina: Anvelopele de iarnă pe toate roțile sunt obligatorii între noiembrie și aprilie.
✓ Moldova: între 1 decembrie – 31 martie toate automobilele sunt obligate să circule, doar cu anvelope destinate exploatării în sezonul de iarnă.