Cum înlocuim bateria mașinii

03.09.2019 Vlasta Auto Partajare
baterii auto

Bateriile auto au de obicei o durată de viață între 4-6 ani. Dacă dețineți o mașină mai veche, atunci puteți să vă schimbați și singur bateria. Iată cum puteți proceda.

 

Schimbarea bateriei

Dacă observați că luminile de pe vehiculul vostru sunt mai slabe sau nu puteți porni de la prima cheie, iar încărcarea bateriei auto nu ajută, probabil este momentul potrivit pentru înlocuirea bateriei auto. Cu toate acestea, pentru mașinile mai noi, nu este recomandat să încercați să vă schimbați singur bateria, ci mai bine vizitați un service auto. Înlocuirea bateriei auto în acest caz necesită diagnosticare.

1. Scoateți bateria veche

Bateria auto este de obicei amplasată în colțul superior stânga sau dreapta al compartimentului motorului sau în portbagaj. Opriți mai întâi vehiculul și toate dispozitivele electronice. Deblocați capota și scoateți toate cablurile și protecțiile bateriei pentru a o putea scoate afară.

În primul rând, slăbiți piulița cablului negru care marchează semnul minus al bateriei. Apoi slăbiți și piulița roșie a cablului ce indică semnul plus. Scoateți cu atenție ambele cabluri din bateria mașinii.

Apoi, slăbiți suportul și scoateți bateria. Când scoateți bateria, asigurați-vă de faptul că, cablurile deconectate nu se sprijină de poluri. Nu întoarceți bateria și nu o înclinați. Conține un electrod pozitiv din bioxid de plumb  care este foarte periculos. Prin urmare, atunci când manipulați bateria mașinii, protejați-vă pielea cu mănuși de protecție și ochii cu ochelari de protecție.

2. Introduceți noua baterie

Când instalați o baterie nouă, curățați mai întâi compartimentul bateriei. Apoi curățați clemele de cablu cu o perie de oțel. Aplicați vaselină pe ambii poli ai bateriei. Acest lucru previne coroziunea.

Apoi conectați cablurile - mai întâi roșu, apoi negru - și strângeți cu o cheie. Când conectați, aveți grijă să nu conectați bateria în direcția opusă. În acest caz, se poate strica partea electronică a vehiculului.

 Înșurubați  înapoi suporți care asigură stabilitate în timpul conducerii și verificați dacă totul este așa cum a fost înainte de demontare.

3. După înlocuirea bateriei

După înlocuirea bateriei, închideți capota și porniți motorul. Deoarece alimentarea a fost deconectată de la toate unitățile de control din vehicul, atunci când înlocuirea este completă, întregul sistem de control este resetat. Setați din nou posturile de radio și ora la bord. 

 

Cum să alegem bateria auto potrivită?

Puteți găsi tipul potrivit de baterie fie în manualul mașinii voastre fie pe site-ul producătorului auto. Eventual puteți vedea eticheta bateriei vechi a mașinii, unde este de asemenea listat tipul. Dacă veți la alegere două baterii cu capacități diferite, alegeți o baterie cu o capacitate mai mare. Rețineți și curentul de pornire - cu cât este mai mare, cu atât bateria va fi mai fiabilă la temperaturi mai scăzute.

Ce facem cu bateria veche?

Bateriile auto conțin substanțe toxice și, prin urmare, nu pot fi eliminate în mod obișnuit precum celelalte deșeuri. Conform Legii fiecare distribuitor de baterii auto trebuie să ofere și colectare de retur. Astfel, puteți preda bateria veche la orice magazin de baterii auto - în ateliere de reparații auto, în magazine de piese auto sau chiar la unele benzinării. Acestea ar trebui să preia bateria în mod gratuit fără a vă impune să cumpărați alte produse. Bateria veche poate fi predată și la punctul de colectare de materii prime.

Cum să aveți grijă de baterie?

Pentru ca noua baterie să dureze cât mai mult timp, trebuie să aveți grijă de ea. Îngrijirea sa ar trebui să fie și mai riguroasă cu cât conduceți pe distanțe mai scurte. Acesta este motivul pentru care bateria nu va putea reîncărca suficient. 

Bateriilor nu le priește un ger puternic, dar nici căldura excesivă. În mod ideal, temperatura este între 15 și 25 °C, atunci se ajunge la cea mai scăzută auto-descărcare a bateriei. Dacă este posibil, parcați vara într-un loc răcoros. Dacă nu veți folosi mașina mai mult de o lună, deconectați bateria sau puneți-o la încărcat chiar și pe timpul unei pauze de două săptămâni.