Reușiți să puneți bani deoparte? Noi vă sfătuim cum să economisiți

cum sa economisim

Mai mult ca sigur printre voi cititorii nu vom găsi persoana, care să nu dorească să economisească. Să avem o rezervă pusă deoparte – nu strică. Cum să economisim efectiv? Am pregătit câteva sfaturi pentru voi.

 

De ce să economisim?

Dacă nu vă confruntați cu probleme existențiale, atunci poate considerați economisirea ca fiind un lucru inutil. De la un salariu la altul ne descurcăm cumva atunci de să ne chinuim? Dar…Imaginați-vă că, vă confruntați cu o situație neașteptată. Vă pierdeți locul de muncă, vi se strică autoturismul, sau poate vă îmbolnăviți pe o perioadă mai lungă. Tocmai astfel de situații neprevăzute sunt motivul pentru care ar trebui să vă creați o rezervă financiară a circa 6 salarii lunare. Dacă din diferite motive veți pierde locul de  muncă, jumătate de an veți fi capabil să vă achitați cheltuielile curente cu banii economisiți.  
 

Cum procedăm?

Pentru a putea crea o rezervă financiară baza este să nu cheltuiți tot ce câștigați. Învățați să nu mai cheluiți bani fără rost – chiar nu puteți sacrifica măcar o dată vizita la cinema sau ieșirea cu prietenii? Sau aveți într-adevăr nevoie de o plasmă nouă în locul televizorului cel vechi, dar functional? Pur și simplu încercați să gestionați banii în mod inteligent. Este important să dețineți controlul nu doar asupra veniturilor voastre, ci și asupra cheltuielilor voastre. 

Ideal ar fi ca în fiecare lună în mod regulat să vă puneți un procent din bani deoparte. Optim ar fi ca măcar 10% din venit. Dacă nu reușiti atunci puneți deoparte măcar 50 – 100 RON lunar. Important este să economisiți regulat și pe o perioadă lungă de timp. 

Un real ajutor atunci când doriți să econimisiți este să vă stabiliți un țel pentru care doriți să economisi. Economisiți spre exemplu pentru concediu sau o mașină nouă. Atunci când o să vă gândiți care este scopul vostru, atunci veți reuși mai ușor să puneți deoparte suma stabilită lunar.


Nu puneți bani la ciorap

Asta cu siguranță nu:) Și nici sub pernă, nu este locul potrivit. Aveți totuși la dispoziție o mulțime de produse bancare prin intermediul cărora economisirea este mult mai efectivă. Printre cele de bază veți găsi: 

1. Cont de economii

Chiar dacă posibilitatea de a economisi vă aduce și contul curent, pentru a economisi mai bine optați pentru un cont de economii. Acesta se potrivește mai ales pentru perioade scurte de economisire. Contul de economii este mai felxibil și vă permite să scoateți bani fără alte cheltuieli.

2. Depozitele la termen

Depozitele la termen oferă un nivel de dobândă mai avantajos. În plus, au preponderent dobândă fixă, astfel că nivelul acesteia nu se va modifica pe durata de viaţă a contractului, până la maturitate. Atenţie la retragerile înainte de termen! Acestea sunt penalizate de bancă, astfel că poţi pierde o parte sau toată dobânda acumulată. 

3. Fondurile de investiții

Timpurile când fondurile de investiții au fost disponibile doar pentru cei care dispun de sume mai mari de bani sunt demult apuse. Astăzi puteți depunde liniștit în fond chiar și 100 de RON lunar. La fel puteți investi și în acțiuni sau alte acte prețioase. Dar luați în considerare faptul, că de regulă astfel de investiții sunt pe un termen mai lung și la resursele economisite nu puteți ajunge imediat.

 

 

Pont la final: Cel mai bine ar fi să nu vă atingeți de acești bani. Această rezervă de bani să nu o folosiți pentru cheltuielile curente. Considerați această sumă blocată și folosiți acești bani doar când într-adevăr aveți nevoie de ei. Veți vedea, că atunci când veți avea bani puși deopate veți scăpa de stresul financiar și nu vă veți îndatora fără rost.