Ați schimbat anvelopele? Atenție să nu fie prea târziu

01.11.2017 Vlasta Auto Partajare
schimbare anvelope

Cu sosirea zilelor mai reci a sosit și vremea tradiționalului ritual de schimbare a anvelopelor de sezon. Știți când este timpul potrivit pentru schimbarea lor și ce reguli sunt valabile la vecinii noștri? Citiți pe KUPLIO.ro și veți afla mai multe.

 

Schimbarea anvelopelor a devenit pentru majoritatea șoferilor români un fel de ritual. Pe când primăvara schimbăm anvelopele de iarnă cu cele de vară, toamna este invers. Chiar dacă este vorba de o oarecare rutină, cu siguranță nu o putem neglija. Știți când este timpul potrivit pentru schimbarea anvelopelor și de ce trebuie să ținem cont? 

 

Până când lovește primul ger

În România legea prevede că șoferii sunt obligați să folosească anvelopele de iarnă atunci când pe carosabil se află depus strat de zăpadă, gheață sau polei. Nu subestimați situația. În caz contrar vă așteaptă cel puțin o amendă usturătoare. În caz de accident rutier problema este mult mai serioasă. O lovitură minoră s-ar putea ca firma de asigurări la care aveți autoturismul asigurat, să nu acopere. În practică înseamnă, că schimbarea anvelopelor ar ieși cu siguranță mai ieftină. Și să nu luăm în considerare, că prin acțiunile noastre iresponsabile ne putem compromite viața, dar și viața altor participanți în trafic. 

 

Schimbarea anvelopelor de iarnă | Kuplio.ro – cumpărați mai ieftin!

 

Mereu pregătiți 

Schimbarea anvelopelor de iarnă, chiar și în pofida legislației române, nu ar trebui să o lăsați pe ultimul moment. Ghidați-vă după propriul instinct. Vremea este în această perioadă foarte instabilă, iarna ne poate prinde peste tot. Cu prima ninsoare "se trezesc" cei mai mulți dintre șoferi, iar service-urile auto nu fac față. Perioada de așteptare pentru schimbarea anvelopelor în cele mai multe localități poate ajunge până la câteva săptămâni.   

 

Altă regiune, alte obiceiuri

Șoferii, care își planifică drumurile peste graniță, atenție! Legile privind folosirea anvelopelor de iarnă diferă de la o țară la alta. Acestea sunt regulile vecinilor noștri

Ungaria: Chiar dacă șoferii maghiari nu au obligația de a folosi anvelopele de iarnă, din echipamentul lor auto obligatoriu nu ar trebui să lipsească lanțurile pentru zăpadă. 

Serbia: Anvelopele de iarnă sunt obligatorii intre 1 noiembrie și 1 aprilie.

Bulgaria: Anvelopele de iarnă sunt recomandate în sezon. La fel și prezența lanțurilor în mașină, folosirea lor este obligatorie acolo unde semnalizarea rutieră o impune.

Ucraina: Anvelopele de iarnă pe toate roțile sunt obligatorii între noiembrie și aprilie.

Moldova: între 1 decembrie – 31 martie toate automobilele sunt obligate să circule, doar cu anvelope destinate exploatării în sezonul de iarnă.

 

Verificarea profilului anvelopei

Dacă folosiți de mult timp anvelopele de iarnă, chiar de câteva sezoane, atunci nu subestimați nici verificarea profilului anvelopei resp. adâncimea canelurilor pe anvelope. Normele prevăd clar, că la anvelopele de iarnă profilul poate fi uzată până la maxim 4 milimetri, la cele de vară este permisă adâncimea de minim 1,6 milimetri. Nu uitați că, circularea cu cauciucurile foarte uzate nu face parte din cele mai sigure. De aceea nu omiteți să le verificați.