Cu siguranță știți deja că plantele și diferitele ierburi nu doar că ne oferă cele mai bune arome în mâncăruri, ci sunt și remedii naturale pentru diferite boli. Cu o gamă largă de substanțe benefice, ele pot face față multor afecțiuni. Iată câteva informații despre plantele individuale și beneficiile lor.
Cimbru
Cimbrul este una dintre cele mai renumite plante mediteraneene. Cu aroma sa, poate oferi un gust puternic mâncării așadar folosiți-l cu atenție în bucătărie. Este utilizat în farmacii având un spectru larg de întrebuințare, de pregătesc din el infuzii, siropuri, extracte, ceaiuri medicinale. În terapia alternativă, se folosește ca un fel de gargară împotriva tusei și a bronșitei și, de asemenea, dizolvă mucusul.
Roiniță
Roinița are efecte vindecătoare pentru sistemul digestiv, se folosește împotriva balonării și a crampelor, adaugă gust mâncării. Inhalarea uleiului său ajută la expectorarea și eliberarea mucusului. Este, de asemenea, potrivită pentru băi sau gargare, mai ales în cazul amigdalitei sau gingivitei.
Gălbenele
Gălbenelele au fost în trecut dar sunt și astăzi una dintre plantele cu un spectru larg de utilizări. Au o mulțime de efecte benefice. Acționează pozitiv asupra sistemului digestiv, ameliorează durerile de cap, migrenele, purifică sângele, tratează problemele cutanate, ajută la tratamentul cancerelor multiple, detoxifiază organismul, reduce tensiunea.
Turiță mare
Infuzia din turița mare este folosită în principal pentru problemele digestive, 1tratează problemele cutanate, ajută la vindecarea rănilor, previne infecția. Pentru efectele diuretice se utilizează în insuficiența renală. Este folosit, de asemenea, pentru probleme cu tractul respirator, în rinită și în tuse.
Păpădie
Păpădia are multe utilizări. Ajută la problemele digestive, problemele renale, ajută în tratamentul sistemului circulator - curăță sângele, ajută la problemele pielii, ajută la diabet, sprijină tratamentul cancerului.
Salvie
Salvia se folosește la tuse și tulburări digestive (balonare, diaree), pentru circulația sângelui și pentru sistemul nervos. Atenuează transpirația excesivă. Extern este folosită pentru gargară pentru inflamația tractului respirator superior sau pentru durerea de dinți și paradontoză.
Rozmarin
Frunzele sale sunt folosite uscate pentru infuzii, ceaiuri medicinale, unguente, cicatrizante. Uleiul de rozmarin este utilizat, de asemenea, în parfumerie și cosmetică (producția apei de coloniei și altele). În bucătărie, datorită aromelor sale caracteristice, este folosit drept condiment pentru sosuri sau folosit ca atare la carne sau pește. Chiar și la temperaturi ridicate, nu își pierde aroma și gustul.
Busuioc
Deși frunzele de busuioc sunt folosite in principiu precum condimente în mâncăruri, ele sunt de asemenea folosite si în domeniul farmaceutic si cosmetică. Frunzele uscate sunt folosite drept condimente în mâncăruri sau sub formă de ceai pentru a susține digestia.
Busuiocul chiar dacă este supus unui tratament termic, acesta își păstrează abilitățile curative. Are acțiune antiinflamatoare asupra bolilor cavității bucale, are efecte anticonvulsivante în bronșita cronică cu tuse semnificativă și, în general, are un efect calmant asupra sistemului nervos.
Mușețel
Infuzia sau ceaiul de mușețel acționează împotriva bolilor inflamatorii, ajută în bolile tractului digestiv, reduce durerea, vindecă rănile și previne formarea cicatricilor. Este folosit în principal în cosmetice pentru creme.
Cimbrișor
Este utilizat intern în boli ale sistemului respirator, tulburări digestive (balonare, diaree) sau inflamație a tractului urinar. Acesta poate fi folosit pentru gargară sau pentru băi fierbinți. Are un efect calmant asupra sistemului nervos - în special în insomnii, dureri de cap, amețeli, nervozitate și iritabilitate, dar și slăbiciune fizică și psihică și crampe.