Planificați să plecați în concediu? Mare atenție la metodele de furt de la turiști

concediu europa

Da a sosit deja. Este vorba de perioada zilelor călduroase, atunci când cu toții ne dorim să petrecem cât mai puțin timp în spatele calculatorului în biroul supraîncălzit sau în spatele volanului în mașina fierbinte. Gândul ne duce din ce în ce mai mult la apă sau la umbra pădurilor dense. Iată câteva sfaturi cu privire la cine ar trebui să fim atenți astfel încât să petrecem un concediu liniștit fără amintiri neplăcute.

 

Hoții de buzunare

Hoții de buzunare acționează acasă și în străinătate. Rareori lucrează singuri. În mare parte, ei sunt organizați în grupuri și au un mod de operare foarte bine gândit de a distrage atenția și de a dispărea în mulțime cu portofelul sau geanta. Hoții de buzunare se folosesc de locuri sau evenimente unde se mișcă multă lume. Autobuzele, tramvaiele sau trenurile pline sunt un loc ideal pentru ei.

Dar unii sunt chiar și mai inventivi. Fiți cu adevărat vigilenți dacă, de exemplu, retrageți bani dintr-un bancomat și dintr-o dată cineva vă lovește și varsă pe voi băutura pe care o ține în mână sau vă murdărește cu înghețată. Cu siguranță vrea să vă distragă atenția în timp ce vă fură pe măsură ce încearcă să vă curețe hainele. De asemenea, aveți grijă atunci când un copil necunoscut începe să vorbească cu dvs. Din păcate, hoții de buzunare deseori se folosesc de "ajutorul" copilului pentru a-și atinge obiectivele.

Și cum vă puteți proteja în fața hoților de buzunare? Nu purtați toți banii într-un singur loc, ci împărțiți-i în mai multe părți mici. Cel mai bine este să-i purtați de exemplu în buzunarele cu fermoar din interior sau într-un portofel agățat la gât, cel mai sigur sub haine. La fel puteți preceda și cu cardurile de credit.

 

Taxiuri sau ricșe exotice

Dacă călătoriți într-un oraș sau o țară necunoscută, veți avea nevoie de un serviciu de taxi mai devreme sau mai târziu. Din nou, fiți foarte atent dacă nu doriți să vi se fure banii. Înainte de a pleca în concediu încercați  să vă informați despre obiceiurile locale și prețurile pentru serviciile de taxi sau ricșă. Stabiliți în prealabil condițiile de transport și de plată înainte de a vă urca la bordul vehiculului. Nu uitați să stabiliți nu numai prețul, ci și dacă prețul este pentru o singură persoană sau pentru întregul grup. Astfel evitați eventualele surprize neplăcute atunci când plătiți. În cabină, insistați să pornească taximetrul și urmăriți dacă numărul kilometrilor nu crește foarte repede. Asigurați-vă că purtați la voi bani mărunți și bancnote. Este mai eficient.

 

Vânzători de stradă

Indiferent că nimeriți un vânzător de stradă simpatic și vorbăreț, rețineți că lingușirea și interesul său nu sunt altruiste. Poate încerca  să vă convingă în mod cât mai drăguț că mărfurile sale sunt la fel de bune ca în orice magazin certificat, doar mult mai ieftine, deoarece acestea se vând fără nici-un document. Nu vă lăsați păcăliți. Cel mai probabil, cumpărați un fals și probabil neficțional. Dacă doriți să aduceți cu voi din concediu aur, bijuterii sau electronice mai scumpe, asigurați-vă că nu veți cădea pradă unui vânzător al străzii. Mai bine mergeți într-un magazin certificat și veți pleca fericit.

 

Probleme cu banii nevalabili

Mai ales dacă călătoriți în țări îndepărtate, verificați cu atenție monedele și bancnotele pe care le aveți și limitați plata cu bancnote cu o valoare mare. Se poate întâmpla că vi se oferă rest  bancnote vechi sau nevalabile, adesea dintr-o țară complet diferită, și cu o valoare mult mai mică. De asemenea, aveți grijă atunci când plătiți cu cardul de credit. În nici un caz nu îl înmânați nimănui, nici vânzătorului sau chelneriței. Ar putea fi copiat și folosit ilegal și voi ați putea pierde toți banii pe care îi dețineți pe card.