Planificați să petreceți concediul în Croația? Iată câteva lucruri ce ar putea să vă intereseze

concediu croatia

Vă pregătiți să petreceți concediul din acest an în Croația? Vă aducem câteva informații care s-ar putea să vă intereseze. De asemenea vă sfătuim cum puteți economisi.

 

Croația este una dintre destinațiile de vară preferate ale românilor. Plaje frumoase, apă cristalină, orașe istorice, parcuri naționale minunate . Nu este de mirare că în fiecare an din ce în ce mai mulți turiști români o caută. Călătoriți în Croația în acest an? Cum ar trebui să vă pregătiți înainte de a pleca la drum? 

 

Planificați-vă călătoria cu atenție

Întrucât nu mai existat nici un zbor în Croația de mai mulți ani, majoritatea românilor se deplasează la destinație cu mașina. Cele mai multe ambuteiaje în direcția României sunt mai ales în dimineața zilei de sâmbătă și pe drumul din Croația, sâmbătă și duminică. Dacă este posibil, planificați-vă călătoria în afara acestor zile. În ziua de astăzi, hotelurile și alte facilități de cazare oferă deja sejururi și începând cu zilele din mijlocul săptămânii.

 

Înainte de a porni la drum verificați dacă nu sunt planificate lucrări, închideri de drum. Puteți verifica pe mai multe pagini online din Croația, care urmăresc situația actuală a drumurilor. Unul dintre ele este spre exemplu site-ul Autoclubului din Croația.

 

Pregătiți-vă bani pentru taxă autostradă

Pentru a vă deplasa pe autostrada din Croația, veți plăti o taxă a cărei sumă depinde de distanța parcursă și de categoria vehiculului. Taxele sunt plătite de șoferii de motociclete, de vehiculele de până la 3,5 tone și de camioane de peste 3,5 tone. În perioada 15 iunie - 14 septembrie, tarifele de taxare sezoniere din Croația se ridică la un cost suplimentar de 10%. În plus, veți plăti și o taxă suplimentară dacă traversați unul dintre podurile sau tunelurile selectate.

 

Pentru a știi câți bani să vă pregătiți vă puteți calcula prețurile și cu ajutorul acestui calculator util. Puteți plăti cu cardul sau cash – în kuna, euro sau altă monedă internațională. Puteți economisi considerabil dacă achitați taxa electronic cu ajutorul ETC. Dacă dorți să folosiți un astfel de sistem OBU ar trebui să vă faceți un abonament cu credit iar taxa se va deduce automat din credit. Astfel puteți economisi cel puțin 20% față de taxele auto obișnuite.

 

Citiți reglementările privind traficul

Puteți merge până la 130 km/h maxim pe autostrăzile din Croația. Pe drumuri express limita maximă este de 110 km/h, în localitate 50 km/h și în afara localității 90 km/h. Autostrăzile sunt marcate cu semne verzi, alte drumuri sunt marcate cu semne galbene, iar celelalte semne indică destinațiile.

Regulile pentru utilizarea vestelor reflectorizante sunt similare celor din Romania. Obligația iluminării în timpul zilei în Croația de la 30.4. pana pe 1.10. nu se aplică. Toleranța alcoolului de către conducători auto este de până la 0,5 per milă, dar în caz de accident vi se poate aplica o amendă pentru acest procent.

 

Nu uitați de asigurare

Printre documentele voastre nu uitați să luați cu voi și Cardul European de Asigurări de Sănătate. Dacă aveți nevoie de ajutor medical, veți avea nevoie cu siguranță de el. Doctorii croați doar își vor face o copie a cardului și nu vă vor cere niciun ban pe loc. În afară de asta nu uitați de asigurarea de călătorie suplimentară.

 

Cum puteți economisi?

Cei mai mulți turiști se află în Croația pe timpul concediului de vară. Prin urmare, puteți economisi semnificativ, mai ales dacă vă planificați un concediu în afara sezonului de vârf, adică în iunie sau septembrie. Temperaturile sunt plăcute în această perioadă, prețurile de cazare și servicii sunt semnificativ mai mici și cu siguranță veți aprecia numărul mic de persoane care călătoresc în stațiune. Dar dacă totuși călătoriți în timpul sezonului de vârf, alegeți o cazare privată - de obicei, cu câteva procente mai ieftină decât un hotel. Și dacă adăugați gătitul pe cont propriu în loc mâncarea  de la restaurant, costul vacanței va fi unul semnificativ mai redus.