Surse alternative și încălzire a apei
Dacă comparăm colectoarele solare termice au o durată de viață și o eficiență mai lungă față de cele fotovoltaice și, prin urmare, sunt mult mai avantajoase pentru încălzirea apei. Pentru o gospodărie obișnuită care intenționează să le folosească pentru încălzirea apei, este necesar să se bazeze pe colectoare cu o suprafață de aproximativ 5m2. Performanța unor astfel de panouri nu scade în timp, așa cum este cazul celor menționate la sfârșit.
Desigur, și cele fotovoltaice poate fi folosite pentru prepararea apei calde, dar cu o eficiență mult mai mică. Prin urmare, este important să determinați în ce scop doriți să utilizați solarul și să alegeți în consecință.
Avantajele energiei solare
Spre deosebire de arderea cărbunelor sau a gazului, soarele, vântul sau fluxul de apă sunt surse inepuizabile de energie. Prin urmare, există un interes din ce în ce mai mare pentru o astfel de modalitate de obținere a energiei electrice. Se adaugă centralele fotovoltaice, precum și panourile solare pe acoperișurile caselor. Care sunt cele mai mari beneficii ale energiei solare?
O sursă inepuizabilă de energie
Soarele este o sursă de energie regenerabilă, ceea ce nu este cazul multor resurse utilizate masiv. De exemplu, centralele nucleare sau termice nu sunt doar resurse neregenerabile, ci produc și deșeuri și reprezintă o povară pentru mediu.
Cantitatea de lumină solară pe care o avem disponibilă este de multe ori mai mare decât consumul de energie pe care l-am putea obține din aceasta. Aproximativ 120.000 de terawati de radiație solară pătrund pe suprafața planetei noastre. Aceasta este de până la 20.000 de ori mai mult decât au nevoie toți locuitorii Pământului în acest moment.
Sigure pentru mediu
Utilizarea energiei solare nu poluează aerul și mediul, spre deosebire de alte surse. Deși anumite emisii apar în timpul fabricării și instalării panourilor, cantitatea acestora este neglijabilă. Avand in vedere ca durata de viata a panourilor este de aproximativ 25 de ani, impactul initial asupra mediului este practic zero.
Utilizabile oriunde
Panourile pot fi folosite în orice parte a lumii. Deși același panou produce mai puțină energie în zonele cu intensitate mai mică a radiației solare, această tehnologie poate fi folosită cu adevărat peste tot.
Economii de energie
Electricitatea de la panourile solare pe care le folosiți în casa dvs. poate acoperi o anumită parte din consumul dvs. total. Acest lucru vă poate reduce costurile cu zeci până la sute de lei pe lună.
Operare și întreținere ușoară
Funcționarea sistemelor solare este fără zgomot, în comparație, de exemplu, cu turbinele eoliene. Operarea și întreținerea lor este ușoară.
Dezavantajele energiei solare
Fiecare sursă de energie electrică are și avantajele sau dezavantaje. Nu este diferit nici la cele solare. Cu toate acestea, putem spune că aspectele pozitive le depășesc pe cele negative.
Soarele ca sursă instabilă
Deși am menționat mai sus că aceasta este o tehnologie care poate fi folosită oriunde pe suprafața pământului, trebuie să ținem cont și de faptul că soarele nu strălucește tot timpul. Pe lângă faptul că rata radiației sale fluctuează în timpul anului, noaptea este practic zero, astfel încât panourile sunt nefolosite pe timpul nopții.
Cantitatea de energie produsă depinde și de nori și de numărul de zile senine. Din aceste motive, soarele este considerat o sursă de energie nesigură, care nu este potrivită pentru a fi utilizată independent respectiv ca sursa principala. Prin urmare, este folosit ca o resursă suplimentară pentru a reduce costurile și urmele lăsate asupra mediului. Cu toate acestea, ne putem aștepta și la inovații în acest domeniu, care vor aborda stocarea eficientă și accesibilă a energiei electrice.
Investiția inițială destul de costisitoare
Oricine decide să-și cumpere și să-și instaleze propriile panouri solare trebuie să ia în calcul costuri relativ mari. Cu toate acestea, investiția inițială ar trebui să se achite singură în câțiva ani, deoarece producția de energie singură nu creează costuri suplimentare.
Vestea bună, însă, este că statul oferă gospodăriilor subvenții pentru instalarea unor instalații mici de producere a energiei electrice, ca parte a proiectului Casa Verde, care este acoperit Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) acesta cuprinde Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.
Consultați termenii de sprijin pentru a determina dacă sunteți eligibil pentru o astfel de contribuție.
Sfat de la noi: Unii meșteri profesioniști își fac propriile panouri acasă, ceea ce economisește 50% din costuri în comparație cu soluția solară achiziționată.