Panouri solare - avantaje, dezavantaje, dotări

17.05.2022 Vlasta Încălzire Partajare

Panourile solare au devenit din ce în ce mai populare în ultimul timp. Și voi v-ați gândit să vă cumpărați?

Sursele alternative de energie, inclusiv panourile solare electrice, sunt o modalitate relativ simplă și ieftină de a obține apă caldă sau electricitate. În acest articol, veți afla cum funcționează panourile solare, panouri riadiante conusmpanourile solare avantaje și dezavantaje,  pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a le cumpăra.

 

Colectori solari vs panouri fotovoltaice ieftine

 

Energia solară vine pe Pământ de la soare sub formă de lumină solară. Datorită diverselor tehnologii, o putem captura și transforma în căldură sau electricitate. Colectorii solari termici sunt utilizați exclusiv pentru încălzirea solară a apei. Electricitatea este produsă de un alt tip de panouri – fotovoltaice.

Știați că 1m2 de colectoare solare produc aproximativ la fel de multă energie ca 5mde panouri fotovoltaice? Există un număr infinit de moduri de a economisi energie în casă. Am rezumat cele mai simple dintre ele pentru voi în acest articol.

 

Puteți economisi orice, iar panourile solare nu fac excepție. Vezi oferta unică de panouri solare prin oferta noastră redusă.

Surse alternative și încălzire a apei

 

Dacă comparăm colectoarele solare termice au o durată de viață și o eficiență mai lungă față de cele fotovoltaice și, prin urmare, sunt mult mai avantajoase pentru încălzirea apei. Pentru o gospodărie obișnuită care intenționează să le folosească pentru încălzirea apei, este necesar să se bazeze pe colectoare cu o suprafață de aproximativ 5m2. Performanța unor astfel de panouri nu scade în timp, așa cum este cazul celor menționate la sfârșit.

Desigur, și cele fotovoltaice poate fi folosite pentru prepararea apei calde, dar cu o eficiență mult mai mică. Prin urmare, este important să determinați în ce scop doriți să utilizați solarul și să alegeți în consecință.

 

Avantajele energiei solare

 

Spre deosebire de arderea cărbunelor sau a gazului, soarele, vântul sau fluxul de apă sunt surse inepuizabile de energie. Prin urmare, există un interes din ce în ce mai mare pentru o astfel de modalitate de obținere a energiei electrice. Se adaugă centralele fotovoltaice, precum și panourile solare pe acoperișurile caselor. Care sunt cele mai mari beneficii ale energiei solare?

 

O sursă inepuizabilă de energie

 

Soarele este o sursă de energie regenerabilă, ceea ce nu este cazul multor resurse utilizate masiv. De exemplu, centralele nucleare sau termice nu sunt doar resurse neregenerabile, ci produc și deșeuri și reprezintă o povară pentru mediu.

Cantitatea de lumină solară pe care o avem disponibilă este de multe ori mai mare decât consumul de energie pe care l-am putea obține din aceasta. Aproximativ 120.000 de terawati de radiație solară pătrund pe suprafața planetei noastre. Aceasta este de până la 20.000 de ori mai mult decât au nevoie toți locuitorii Pământului în acest moment.

 

Sigure pentru mediu

 

Utilizarea energiei solare nu poluează aerul și mediul, spre deosebire de alte surse. Deși anumite emisii apar în timpul fabricării și instalării panourilor, cantitatea acestora este neglijabilă. Avand in vedere ca durata de viata a panourilor este de aproximativ 25 de ani, impactul initial asupra mediului este practic zero.

oras panouri solare

 

Utilizabile oriunde

 

Panourile pot fi folosite în orice parte a lumii. Deși același panou produce mai puțină energie în zonele cu intensitate mai mică a radiației solare, această tehnologie poate fi folosită cu adevărat peste tot.

 

Economii de energie

 

Electricitatea de la panourile solare pe care le folosiți în casa dvs. poate acoperi o anumită parte din consumul dvs. total. Acest lucru vă poate reduce costurile cu zeci până la sute de lei pe lună.

 

Operare și întreținere ușoară

 

Funcționarea sistemelor solare este fără zgomot, în comparație, de exemplu, cu turbinele eoliene. Operarea și întreținerea lor este ușoară.

panouri solare apus de soare

 

Dezavantajele energiei solare

 

Fiecare sursă de energie electrică are și avantajele sau dezavantaje. Nu este diferit nici la cele solare. Cu toate acestea, putem spune că aspectele pozitive le depășesc pe cele negative.

 

Soarele ca sursă instabilă

 

Deși am menționat mai sus că aceasta este o tehnologie care poate fi folosită oriunde pe suprafața pământului, trebuie să ținem cont și de faptul că soarele nu strălucește tot timpul. Pe lângă faptul că rata radiației sale fluctuează în timpul anului, noaptea este practic zero, astfel încât panourile sunt nefolosite pe timpul nopții.

Cantitatea de energie produsă depinde și de nori și de numărul de zile senine. Din aceste motive, soarele este considerat o sursă de energie nesigură, care nu este potrivită pentru a fi utilizată independent respectiv ca sursa principala. Prin urmare, este folosit ca o resursă suplimentară pentru a reduce costurile și urmele lăsate asupra mediului. Cu toate acestea, ne putem aștepta și la inovații în acest domeniu, care vor aborda stocarea eficientă și accesibilă a energiei electrice.

montare panou colector

 

Investiția inițială destul de costisitoare

 

Oricine decide să-și cumpere și să-și instaleze propriile panouri solare trebuie să ia în calcul costuri relativ mari. Cu toate acestea, investiția inițială ar trebui să se achite singură în câțiva ani, deoarece producția de energie singură nu creează costuri suplimentare.

Vestea bună, însă, este că statul oferă gospodăriilor subvenții pentru instalarea unor instalații mici de producere a energiei electrice, ca parte a proiectului Casa Verde, care este acoperit Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) acesta cuprinde Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Consultați termenii de sprijin pentru a determina dacă sunteți eligibil pentru o astfel de contribuție.

Sfat de la noi: Unii meșteri profesioniști își fac propriile panouri acasă, ceea ce economisește 50% din costuri în comparație cu soluția solară achiziționată.

Instalare complexă a panourilor

 

Panourile sau colectoarele trebuie să fie poziționate bine și corect pentru a asigura eficiența necesară în producția de energie. Ele sunt de obicei plasate pe acoperișul înclinat al caselor familiale, care are aproximativ un unghi ideal față de soare. Fixarea panourilor pe un acoperiș înclinat este cea mai ieftină alternativă, atunci când sunt așezate pe un acoperiș plat sau în curte veți avea nevoie și de o construcție cu cadru.

 

Stocarea costisitoare a energiei electrice

 

Punctul anterior este legat de stocarea energiei electrice, care stabilizează raportul dintre producția și consumul acesteia. Depozitarea este în prezent foarte costisitoare și se apelează de exemplu, la rezervoarele de baterii în acest sens.

Cu toate acestea, prețurile bateriilor sunt relativ mari și durata lor de viață este limitată. Avantajul este că volumul de producție și consum de energie corespunde de obicei, așa că avem nevoie de cea mai mare energie în mijlocul zilei când există cea mai mare lumină solară.

cabana muntii panouri solare

Rezervele de apă potabilă de pe Pământ sunt în scădere în fiecare an. Motivul nu este doar poluarea excesivă, ci și deșeurile. Cum să economisești apă pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului?

Amplasarea panourilor pe sol are avantajul unei accesibilități ușoare și, prin urmare, al unei întrețineri ușoare. Pentru performanțe maxime, panourile nu trebuie acoperite cu zăpadă, frunze sau orice ar împiedica pătrunderea razelor solare. Pe de alta parte, este necesar sa tii cont de faptul ca panourile vor ocupa ceva spatiu in curtea ta si in acelasi timp pot fi un element perturbator pentru cineva datorita aspectului lor.

__bulb
Cum să economisești bani în gospodărie?

Traiul de zi ci zi devine tot mai scump și de aceea suntem nevoiți să reevaluăm cheltuielile și să ne gândim cum putem face în fiecare lună economii în plus. Cheltuielile pentru întreținere reprezintă o mare parte a bugetului nostru, de aceea ar fi o idee bună să începem cu economiile chiar aici.