Caracterisitici temperatură
Caracteristicile temperaturii, care sunt indicate pe sacul de dormit, exprimă informații despre proprietățile izolante ale acestuia. Le știm pe acestea trei:
- temperatura de confort - este temperatura la care o persoană culcată într-o poziție relaxată pe spate nu simte frigul. Aceasta este limita inferioară de confort la care o femeie de 60 kg poate dormi implicit,
- temperatura de limită - se referă la limita la care o persoană culcată într-o poziție cu picioarele îndoite nu simte frig. Aceasta este limita inferioară de confort la care un bărbat de 70 kg poate dormi în mod implicit,
- temperatura extremă – la o temperatura sub aceasta limită vorbim de hipotermie și posibilă afectare a sănătății.
Aceste proprietăți depind în primul rând de materialele folosite și, de asemenea, de cantitatea și tipul de umplere a sacului de dormit.
Forma sacului de dormit
Dintre diferitele forme de saci de dormit, cele mai potrivite pentru drumeții sunt:
- dreptunghi (tip pătură) – cel mai simplu tip de sac de dormit, care poate fi desfășurat de jur împrejur. Se usucă bine și este ideal pentru camping ușor sau pentru utilizare la cabană.
- mumie – un sac de dormit cu formă anatomică care îmbrățișează corpul și, datorită proprietăților mai bune de izolare, este potrivit și pentru condiții mai solicitante.
Dimensiunea sacului de dormit
La fel de important este să alegeți lungimea și lățimea adecvată a sacului de dormit. Prin urmare, acordați atenție parametrului „lungimea figurii” atunci când cumpărați. Sacul de dormit trebuie să fie întotdeauna cu cel puțin 15-20 cm mai lung decât înălțimea dvs. Dacă nu este cazul, riscați comprimarea stratului izolator sau, dimpotrivă, spațiul liber, care îi va afecta negativ proprietățile izolante.
Chiar și din punct de vedere al lățimii, sacul de dormit ar trebui să fie ușor slăbit. In cazul tipului mumie, lățimea standard în zona umerilor este de 80 cm și în zona picioarelor de 50 cm. Pentru figurile mai mari, există modele extinse care au aceste lățimi cu aproximativ 10-20 cm mai mari.
Dar sacul de dormit pentru copii? Cum să-l alegeți?
Practic, la fel ca pentru un adult. De asemenea, atunci când cumpărați, acordați atenție umpluturii, mărimii, formei și perioadei din an în care sacul de dormit va fi folosit.
Puteți alege un sac de dormit de vară până la o temperatură de peste 10 °C și un sac de dormit pentru trei sezoane. Datorită intervalului de temperatura de la -10 °C la + 20 °C, poate fi folosit si ca sac de dormit pentru copii iarna.
Puteți alege dintre două modele. Primii sunt sacii de dormit cu pătură care pot fi desfăcuți și folosiți ca pături. Dezavantajul lor este ambalarea și transportul mai solicitant din cauza greutății mai mari. Și, de asemenea, proprietăți mai puțin izolante. A doua, forma de mumie, îmbrățișează mai bine corpul, oferă un confort termic mai mare și are o greutate mai mică.
Mărimea lor ar trebui să fie și cu câțiva centimetri mai mare decât în cazul sacilor de dormit pentru adulți. Se recomanda cu 10-15 cm mai mult decat inaltimea copilului. Dacă nu doriți să cumpărați un sac de dormit nou în fiecare an, vă recomandăm să apelați la saci de dormit „care cresc”. Funcționează pe principiul că ce rămâne în plus îl înfășorați în interior și îl închideți cu fermoar. Pe măsură ce copilul crește, desfășurați lungimea necesară și măriți dimensiunea sacului de dormit.
Cei mai buni saci de dormit pentru copii sunt respirabili și au proprietăți termice excelente. Care sunt acestea? Un sac de dormit cu umplutură din fibre este ușor de întreținut și tolerează mai bine umezeala decât penele. Cu conținut de microfibră, este ușor, se împachetează bine și izolează bine. Sacul cu puf oferă o căldură excelentă, mai ales în timpul drumețiilor de iarnă.
Îngrijirea sacului de dormit
Baza pentru utilizarea pe termen lung a unui sac de dormit și funcționalitatea așteptată este îngrijirea. Dacă doriți să păstrați durata de viață a sacului de dormit, nu-l lăsați mult timp în ambalaj. Mai bine să-l agăți, fie în garaj, fie într-un dulap, sau să-l lași încolăcit.