Cum să alegem un sac de dormit camping potrivit?

12.07.2022 Vlasta Hobby Partajare

Un sac de dormit nu trebuie să lipsească printre cele mai importante echipamente pentru drumeții sau camping. Știți cum să-l alegeți?

În general, echipamentul turistic este ceva la care cu siguranță nu merită economisit. Fie că este vorba de haine, pantofi sau doar un sac de dormit.

De asemenea, este adevărat că nu există îmbrăcăminte turistică universală și echipament turistic potrivit pentru toate condițiile meteo. Prin urmare, este important să luați în considerare toate circumstanțele și în ce condiții le veți folosi.

 

Cum alegem sacul de dormit?

 

Înainte de a alege un sac de dormit, trebuie să vă gândiți în ce condiții îl veți folosi. Asta înseamnă în ce perioadă a anului, temperaturi și cât de des îl vei folosi. Nu în ultimul rând, planificați din timp cât doriți să investiți în el. Rețineți că nu există un sac de dormit universal.

În general, este important să ne concentrăm pe cinci parametri de bază:

- anotimp,

- material,

- caracteristici temperatură,

- forma,

- și dimensiunea.

tura camping

Nu uitați să luați cu voi haine funcționale pentru camping, care vă vor proteja de frig. Cumpărați-le cu reducere de pe Myprotein.

Anotimp

 

Știați că există saci de dormit pentru vară, iarnă sau universale? Fiecare dintre ele este unic și destinat unor condiții specifice. Împărțim sacii de dormit în trei grupe de bază în funcție de sezon:

 

- saci de dormit de vară - sunt destinati doar perioadei de vară (iunie - august), cântăresc până la 1000 g și sunt ideali pentru drumeții sau campingul de vară lângă apă,

- saci de dormit de iarnă - potriviți din toamnă până primăvara, avem alti parametri precum greutatea și pentru ce teren sunt potriviți față de cei de vară?

- saci de dormit trei sezoane - din primăvară până în toamnă. Greutatea lor este ceva mai mare decât sacii de dormit de vară, de la 1200 g.

În continuare cunoaștem:

- saci de dormit pentru ciclism - ultraușoare și minimaliste,

- saci de dormit pentru pescuit - vreo caracteristica?

- saci de dormit expedition down - destinati pentru îngheț extrem de rece și uscat.

Există, de asemenea, saci de dormit etichetați universal. Cu toate acestea, nu recomandăm să le cumpărați dintr-un motiv foarte simplu. Nu există nicio modalitate de a fabrica un sac de dormit care să se potrivească tuturor condițiilor.

barbat cu sac de dormit

 

Material

 

Puteți alege și un sac de dormit în funcție de umplutura pe care o conține. De asemenea, am dori să adăugăm că umplutura afectează și alți parametri precum greutatea, ușurința de desfășurare și pliere, întreținerea sacului de dormit și prețul acestuia. Din ce materiale poate fi realizat un sac de dormit?


- pene - este un izolator excelent cu o greutate mai mică, poate fi împachetat rapid, absoarbe ușor umezeala, este mai greu de întreținut și mai scump,

- fibre sintetice - mai ușor de întreținut (se pot spăla în mașina de spălat rufe) și cu un preț mai mic, nu sunt la fel de sensibile la umiditate și sunt potrivite și pentru cei care suferă de alergii,

- materialul exterior al sacului de dormit - afectează rezistența, greutatea, rezistența la apă si respirabilitatea întregului sac de dormit, sacii de dormit mai ieftini sunt în mare parte din bumbac, ceea ce este plăcut, dar și greu și voluminos, prin urmare cel mai des folosit materialul este poliamida cu diferite tratamente hidrofuge.

 

__bulb
Cum să alegem bocanci de drumeție potriviți?

După o iarnă lungă, ne putem bucura din nou de vremea excursiilor în natură. De asemenea, evocă posibilitatea de a ne bucura de pantele lungi ale dealurilor românești și cele ale lumii. Aveți deja toate cele necesare pentru drumețiile de vară?

Caracterisitici temperatură

 

Caracteristicile temperaturii, care sunt indicate pe sacul de dormit, exprimă informații despre proprietățile izolante ale acestuia. Le știm pe acestea trei:

 - temperatura de confort - este temperatura la care o persoană culcată într-o poziție relaxată pe spate nu simte frigul. Aceasta este limita inferioară de confort la care o femeie de 60 kg poate dormi implicit,

- temperatura de limită - se referă la limita la care o persoană culcată într-o poziție cu picioarele îndoite nu simte frig. Aceasta este limita inferioară de confort la care un bărbat de 70 kg poate dormi în mod implicit,

- temperatura extremă – la o temperatura sub aceasta limită vorbim de hipotermie și posibilă afectare a sănătății.

Aceste proprietăți depind în primul rând de materialele folosite și, de asemenea, de cantitatea și tipul de umplere a sacului de dormit.

 

Forma sacului de dormit
 

Dintre diferitele forme de saci de dormit, cele mai potrivite pentru drumeții sunt:

- dreptunghi (tip pătură) – cel mai simplu tip de sac de dormit, care poate fi desfășurat de jur împrejur. Se usucă bine și este ideal pentru camping ușor sau pentru utilizare la cabană.

- mumie – un sac de dormit cu formă anatomică care îmbrățișează corpul și, datorită proprietăților mai bune de izolare, este potrivit și pentru condiții mai solicitante.

echipament turistic

 

Dimensiunea sacului de dormit

 

La fel de important este să alegeți lungimea și lățimea adecvată a sacului de dormit. Prin urmare, acordați atenție parametrului „lungimea figurii” atunci când cumpărați. Sacul de dormit trebuie să fie întotdeauna cu cel puțin 15-20 cm mai lung decât înălțimea dvs. Dacă nu este cazul, riscați comprimarea stratului izolator sau, dimpotrivă, spațiul liber, care îi va afecta negativ proprietățile izolante.

Chiar și din punct de vedere al lățimii, sacul de dormit ar trebui să fie ușor slăbit. In cazul tipului mumie, lățimea standard în zona umerilor este de 80 cm și în zona picioarelor de 50 cm. Pentru figurile mai mari, există modele extinse care au aceste lățimi cu aproximativ 10-20 cm mai mari.

 

Dar sacul de dormit pentru copii? Cum să-l alegeți?

 

Practic, la fel ca pentru un adult. De asemenea, atunci când cumpărați, acordați atenție umpluturii, mărimii, formei și perioadei din an în care sacul de dormit va fi folosit.

Puteți alege un sac de dormit de vară până la o temperatură de peste 10 °C și un sac de dormit pentru trei sezoane. Datorită intervalului de temperatura de la -10 °C la + 20 °C, poate fi folosit si ca sac de dormit pentru copii iarna.

Puteți alege dintre două modele. Primii sunt sacii de dormit cu pătură care pot fi desfăcuți și folosiți ca pături. Dezavantajul lor este ambalarea și transportul mai solicitant din cauza greutății mai mari. Și, de asemenea, proprietăți mai puțin izolante. A doua, forma de mumie, îmbrățișează mai bine corpul, oferă un confort termic mai mare și are o greutate mai mică.

familia face camping

Mărimea lor ar trebui să fie și cu câțiva centimetri mai mare decât în ​​cazul sacilor de dormit pentru adulți. Se recomanda cu 10-15 cm mai mult decat inaltimea copilului. Dacă nu doriți să cumpărați un sac de dormit nou în fiecare an, vă recomandăm să apelați la saci de dormit „care cresc”. Funcționează pe principiul că ce rămâne  în plus îl înfășorați în interior și îl închideți cu fermoar. Pe măsură ce copilul crește, desfășurați lungimea necesară și măriți dimensiunea sacului de dormit.

Cei mai buni saci de dormit pentru copii sunt respirabili și au proprietăți termice excelente. Care sunt acestea? Un sac de dormit cu umplutură din fibre este ușor de întreținut și tolerează mai bine umezeala decât penele. Cu conținut de microfibră, este ușor, se împachetează bine și izolează bine. Sacul cu puf oferă o căldură excelentă, mai ales în timpul drumețiilor de iarnă.

 

Îngrijirea sacului de dormit


Baza pentru utilizarea pe termen lung a unui sac de dormit și funcționalitatea așteptată este îngrijirea. Dacă doriți să păstrați durata de viață a sacului de dormit, nu-l lăsați mult timp în ambalaj. Mai bine să-l agăți, fie în garaj, fie într-un dulap, sau să-l lași încolăcit.

sac de dormit in masina

 

__bulb
Cum să alegi sacul și cortul de dormit potrivit? Iată câteva sfaturi

Campingul în aer liber este cea mai bună aventură pentru cupluri și familii. Voi ați pregătit deja cortul?