Atunci când discutăm despre economisirea energiei electrice în locuință ar trebui să luăm în considerare și varianta de-a investi în surse electrice mai economice.
La economisirea energiei electrice în gospodărie, ar trebui să luăm în considerare și varianta de-a investi în surse electrice mai economice. Printre acestea se numără spre exemplu becurile LED.
Ce este tehnologia LED?
Prescurtarea LED provine din engleză Light Emitting Diode – în traducere înseamnă diodă semiconductoare ce emite lumină. Tehnologia LED în comparație cu becurile clasice este diferită și de aceea și caracteristicile unui bec LED sunt specifice. Becul LED este o sursă de lumină semiconductoare care nu are filament nici gaz inert precum un bec sau o lampă.
Care sunt principalele avantaje ale becurilor LED?
Printre principalele avantaje se numără:
1. Consum redus de energie
Consumul minim de energie este cel mai mare avantaj al tehnologiei LED. Eficiența lor energetică corespunde clasei energetice A, în timp ce becurile clasice se încadrează în clasele E-G.
2. Durată lungă de viață
Majoritatea producătorilor de becuri cu LED-uri declară o durată de viață de până la 25.000 de ore. Pentru a vă asigura că această durată de viață este menținută, se recomandă o bună ventilare pentru ca sursa de lumină să se răcească.
3. Nu necesită întreținere
Becurile LED, spre deosebire de becurile convenționale, nu necesită întreținere. Prin urmare, acestea sunt ușor de utilizat în locuri mai puțin accesibile.
4. Culoarea luminii
Culoarea luminii depinde de compoziția chimică a materialului semiconductor, cel mai adesea este într-o culoare caldă sau alb neutru. Pentru a diminua lumina, becul LED, spre deosebire de becul tradițional, păstrează aceeași culoare a luminii.
5. Se aprinde rapid
Becul LED se aprinde imediat – deci spre deosebire de un bec economic, acesta oferă după ce este aprins 100% din producția de lumină.
6. Posibilitatea unei comutări frecvente
Becurile LED nu sunt sensibile la aprindere sau stingere. Numărul ciclurilor de pornire / oprire până când acestea cedează, este unul destul de ridicat.
7. Temperatura scăzută
Spre deosebire de becurile convenționale, becurile LED nu sunt încălzite în timpul funcționării. Asadar economisesc si energie electrică.
8. Ecologice
Becurile LED nu conțin mercur. Prin urmare, acestea sunt mai ecologice.
Are tehnologia LED și dezavantaje?
Deși tehnologia LED este, fără îndoială, foarte eficientă, are și ea dezavantajele sale. Cel mai mare dezavantaj este prețul relativ ridicat al becurilor LED comparativ cu cele convenționale. Cu toate acestea, atunci când recalculați economisirea de energie, cu siguranță veți opta pentru becurile LED.
Un dezavantaj este și culoarea luminii. Becurile clasice emit lumină caldă, albă sau galbenă, pentru relaxare, becurile LED emit o lumină albă neutră, potrivită pentru mediul de lucru. Prin urmare, dacă sunteți obișnuiți cu lumina caldă din interior, probabil că o să dureze o perioadă până o să vă obișnuiți cu lumina becurilor LED.
La ce trebuie să fim atenți atunci când alegem becurile LED?
✓ O durată de viață prea lungă. În special la producătorii mai puțin cunoscuți, durata de viață raportată de peste 50.000 de ore poate fi nerealistă.
✓ Luminozitate. Atunci când veți evalua luminozitatea becurilor LED, nu vă bazați doar pe puterea becului, mai multă putere, nu trebuie să însemne și mai multă luminozitate. Cel mai bun parametru de comparare este raportul luminozitate (în lumen - lm) împărțit cu putere (în wați - W).
✓ Culoarea luminii. Becurile LED sunt fabricate la temperaturi diferite, care sunt raportate în Kelvin (K). Cu cât este mai mare valoarea, cu atât lumina este mai caldă.
✓ Forma bulbului. Becurile LED sunt produse în mai multe forme de bază. Diferența dintre ele nu este doar cea estetică, ci și capacitatea de-a iumina un anumit spațiu. Puteți alege între forma becurilor clasice, spoturi sau benzi LED.