7 ponturi, cum să economisim la încălzire

cum economisim la incalzire

A sosit toamna, curând vine iarna și acesta este momentul când dăm drumul din nou la caloriferele. Sezonul anual de încălzire s-a întors și și aduce cu el alte cheltuieli. Plătiți prea mult pentru căldură în fiecare an? Iată câteva sfaturi grozave pentru a vă ajuta să economisiți. Și la încălzire se poate economisi, trebuie doar să știți cum.

 

1. Scădeți temperatura cu un grad

Știați că fiecare grad în plus cu care încălziți inutil încăperile voastre crește consumul de energie cu peste 5%? Exact așa. Diferitele încăperi au, de asemenea, diferite temperaturi optime. În timp ce în baie temperatura ideală este de 24 ° C, în dormitor sau în sufragerie este de 20 - 22 ° C, iar pe hol sunt suficiente doar 18 ° C.

 

2. Nu închideți încălzirea complet

Și voi face parte din categoria celor care opresc complet încălzirea atunci când pleacă din casă? Nu o faceți. Este mult mai scump să vă întoarceți într-un un apartament complet răcit, decât să păstrați temperatura la 15 ° C tot timpul.

3. Nu acoperiți caloriferele

Și voi obișnuiți să uscați hainele pe calorifere? Atunci ar trebui să încetați să faceți acest lucru. Caloriferele acoperite vă pot lua până la 25% din căldură. Desigur, eficiența scade și în cazul în care alte obiecte stau în calea căldurii care curge prin calorifer și care nu au ce căuta acolo.

4. Ventilarea scurtă și deasă a încăperilor

În perioada zilelor friguroase, se recomandă ventilarea scurtă, dar mai des. Ventilatorul deschis non-stop vă poate costa destul de scump. Mai degrabă deschideți geamul de câteva ori pe zi timp de aproximativ 5 minute și în cele din urmă pierdeți mult mai puțină căldură. Dacă vă este prea cald acasă, în ciuda ventilatorului pornit, reduceți performanța.

5. Etanșare și izolare

Ferestrele și ușile sunt cele mai slabe elemente ale unui apartament sau a unei case. Dacă nu etanșează eficient, cumpărați-vă benzi de etanșare care fac posibilă limitarea pierderii căldurii. Un real ajutor îl reprezintă și jaluzelele exterioare, care pot reduce costurile de încălzire cu până la 30%. Un alt lucru foarte util este, fără îndoială, și o soluție termoizolantă pentru pardoseli, care va reduce pierderea căldurii cu 25%.

 

6. Evacuarea aerului din calorifer

După ceva timp, fiecare calorifer primește aer, ceea ce la rândul său împiedică încălzirea mai eficientă. După evacuarea aerului din calorifere, economiile pot urca suplimentar până la 10%. 

7. Servis regulat

Uneori, un cazan defect vă poate cauza probleme considerabile. Ca și în cazul ferestrelor trebuie să luați în considerare înlocuirea acestuia, astfel veți economisi bani considerabil.