Cum să obțineți un pașaport pentru un copil?
Dacă eliberați un pașaport pentru un copil cu vârsta sub 15 ani, trebuie să fiți reprezentantul legal (părintele) al acestuia. Cu toate acestea, poate fi și o altă persoană căreia i se încredințează copilul pentru îngrijire personală, cum ar fi un organ statutar al unei instituții pentru acordarea de îngrijire instituțională, un asistent maternal, un viitor părinte adoptiv. Dacă nu se dispune îngrijirea instituțională pentru copil, tutorele acţionează în numele acestuia.
Dacă părinții unui copil minor sunt divorțați sau nu sunt căsătoriți, ambii au aceleași drepturi în obținerea unui pașaport pentru copil. Nu este cazul dacă s-a pronunțat o hotărâre judecătorească valabilă privind privarea de exercițiul drepturilor părintești sau limitarea acestora. Oricare părinte poate emite un pașaport. Chiar și fără acordul celuilalt părinte.
Copilul trebuie să fie prezent cu dvs. atunci când depuneți cererea. Personalul departamentului îi va fotografia chipul. Dacă copilul are peste 12 ani, își vor lua și amprentele digitale. Dacă copiii tăi știu să semneze, ei vor semna în momentul procesării documentului.
De ce aveți nevoie pentru a obține un pașaport pentru un copil?
- Certificatul de naştere al minorului, în original.
- Document/documente de identitate al părintelui/ale parinţilor, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original.
- Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.
- Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.
- În situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:
- Procură specială prin care un părinte împuternicește celălalt părinte sau declaraţia privind acordul celuilalt părinte, în original, ori duplicat de pe actul original pentru procura specială şi declaraţia celuilalt părinte, autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.
- Procură specială, pentru cererile formulate de persoana împuternicită, în original, sau duplicat de pe actul original pentru procurile speciale autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.
- Hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă, ori hotărârea judecătorească în temeiul căreia părintele exercită singur autoritatea părintească, rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, ori ordonanţa preşedinţială care cuprinde în mod expres faptul că părintele/reprezentantul legal în favoarea căruia s-a dispus exercitarea autorităţii părinteşti are dreptul de a solicita eliberarea paşaportului.
- Hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 ori ordonanţă preşedinţială, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului.
- Actul de desemnare a reprezentantului legal, numai pentru cererile formulate de acesta, în cazul minorilor care la data punerii sub interdicţie nu se află sub ocrotirea părinţilor.
- Act de deces al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor ori pentru cele formulate de persoana împuternicită de acesta, în original.