Acte necesare pentru pașaport, cât costă în cât timp se eliberează?

08.07.2022 Vlasta Visa Partajare

Știți cum să obțineți un pașaport și cât timp va dura? Veți afla toate informațiile importante în articolul nostru.

Deși astăzi puteți călători în multe țări doar cu cartea de identitate, totuși aveți nevoie de un pașaport în unele țări. Știți cum îl puteți obține? De ce acte aveți nevoie pentru a-l obține? Cât timp va dura? Și cât costă de fapt? Vă vom sfătui în rândurile următoare.

 

Când trebuie să aveți un pașaport?

 

Pașaportul este unul dintre cele mai importante documente de călătorie. Deținerea lui vă permite intrarea în țări din afara Uniunii Europene. La fel ca și dvs. și copilul trebuie să aibă propriul pașaport. Și asta încă de la naștere.

harta lumii
 

Încă nu ați reușit să găsiți o cazare conform cerințelor? Bazați-vă pe O9vacanta și găsiți cazarea pentru concediu chiar astăzi.

Puteți solicita eliberarea pașaportului la sediul raional relevant al Poliției. Acest lucru depinde de reședința dvs. permanentă sau temporară sau de locul de ședere.

Trebuie să depuneți cererea personal (cu excepția persoanelor incapabile). Ofițerii de poliție trebuie să vă scaneze datele biometrice - adică fața, amprentele digitale și să furnizeze o semnătură.



pasaport calatorie

 

Acte necesare pașaport

 

Pentru a solicita eliberarea unui pașaport, trebuie să trimiteți:

- cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.

-documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.

- paşaportul anterior, dacă acesta există.

Încă nu știți unde să mergeți în vacanță vara aceasta? Sfaturile noastre vă pot ajuta să alegeți

Cum să obțineți un pașaport pentru un copil?

 

 Dacă eliberați un pașaport pentru un copil cu vârsta sub 15 ani, trebuie să fiți reprezentantul legal (părintele) al acestuia. Cu toate acestea, poate fi și o altă persoană căreia i se încredințează copilul pentru îngrijire personală, cum ar fi un organ statutar al unei instituții pentru acordarea de îngrijire instituțională, un asistent maternal, un viitor părinte adoptiv. Dacă nu se dispune îngrijirea instituțională pentru copil, tutorele acţionează în numele acestuia.

pasaport copii

 

Dacă părinții unui copil minor sunt divorțați sau nu sunt căsătoriți, ambii au aceleași drepturi în obținerea unui pașaport pentru copil. Nu este cazul dacă s-a pronunțat o hotărâre judecătorească valabilă privind privarea de exercițiul drepturilor părintești sau limitarea acestora. Oricare părinte poate emite un pașaport. Chiar și fără acordul celuilalt părinte.

 

Copilul trebuie să fie prezent cu dvs. atunci când depuneți cererea. Personalul departamentului îi va fotografia chipul. Dacă copilul are peste 12 ani, își vor lua și amprentele digitale. Dacă copiii tăi știu să semneze, ei vor semna în momentul procesării documentului.

 

De ce aveți nevoie pentru a obține un pașaport pentru un copil?

 

- Certificatul de naştere al minorului, în original.

- Document/documente de identitate al părintelui/ale parinţilor, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original.

- Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.

- Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.

- În situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:

- Procură specială prin care un părinte împuternicește celălalt părinte sau declaraţia privind acordul celuilalt părinte, în original, ori duplicat de pe actul original pentru procura specială şi declaraţia celuilalt părinte, autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.

- Procură specială, pentru cererile formulate de persoana împuternicită, în original, sau duplicat de pe actul original pentru procurile speciale autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.

- Hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă, ori hotărârea judecătorească în temeiul căreia părintele exercită singur autoritatea părintească, rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, ori ordonanţa preşedinţială care cuprinde în mod expres faptul că părintele/reprezentantul legal în favoarea căruia s-a dispus exercitarea autorităţii părinteşti are dreptul de a solicita eliberarea paşaportului.

- Hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 ori ordonanţă preşedinţială, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului.

- Actul de desemnare a reprezentantului legal, numai pentru cererile formulate de acesta, în cazul minorilor care la data punerii sub interdicţie nu se află sub ocrotirea părinţilor.

- Act de deces al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor ori pentru cele formulate de persoana împuternicită de acesta, în original.

__bulb
Cazare ieftină – cum puteți găsi la preț mai avantajos

O vacanță pe bani puțini dă roade mai ales dacă reușiți să găsiți cazare frumoasă și ieftină într-un mediu plăcut. Știți cum să obțineți o cazare ieftină? Am pregătit câteva sfaturi pentru dumneavoastră.

avion in zbor

 

Valabilitate pașaport

 

Perioada de valabilitate a pașapoartelor eliberate variază în funcție de vârsta cetățeanului:

- 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani

- 5 ani pentru persoanele cu vârsta între 12 ani şi 18 ani

- 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani

Paşaportul simplu temporar cu valabilitate 1 an nu conține amprentele digitale ale titularului, indiferent de vârsta acestuia.

pasapoarte lume

 

Cât costă un pașaport?

 

Cât costă eliberarea unui pașaport? Taxa de pașaport depinde de vârsta solicitantului:

taxe pasaport

Profită de oferta unică Perfect Tour pentru zboruri, cazare și chiar închiriere de mașini.

Ridicarea pașaportului eliberat

 

Puteți ridica pașaportul eliberat de la departamentul de documente de la locul cererii. Veți fi informat pe e-mailul sau numărul de telefon specificat în cerere că puteți veni să ridicați documentul.

Dacă nu puteți ridica personal pașaportul, o altă persoană autorizată oficial poate primi pașaportul eliberat pentru un cetățean de peste 15 ani. Alți membri ai familiei (părinte, frate, soț, soție, bunic) pot prelua pașaportul unei astfel de persoane fără a prezenta o împuternicire. De asemenea, împuternicirea nu este necesară pentru o altă persoană, dacă aceasta este menționată în cererea la momentul depunerii acesteia.

pasaport in mana

 

Pentru copiii cu vârsta sub 15 ani, doar un reprezentant legal poate prelua pașaportul eliberat.

Sau o altă persoană care a depus cererea (de exemplu, un asistent maternal sau o altă persoană căreia i-a fost încredințat copilul). Această persoană nu poate fi reprezentată.

Și un ultim sfat. Înainte de a călători în străinătate, verificați dacă țara are cerințe speciale pentru valabilitatea pașaportului. Unele țări solicită să aveți un pașaport valabil cel puțin 6 luni de la sfârșitul șederii.