Știți cum să depistați alergia la gluten?

alergie gluten

Viața fără gluten nu se referă doar la stilul de viață ci și la alegerea voluntară de a nu consuma alimente care conțin cereale. Ce este dieta fără gluten și ce implică?

 

Ce este alergia?

Alergia se caracterizează printr-o reacție negativă a corpului nostru la diverși stimuli, care în mod normal la o persoană sănătoasă nu pricinuiește probleme. Poate fi cauzată de aproape orice, de la polen la unele tipuri de alimente sau animale. Manifestările sale însoțitoare sunt, în mare parte, strănutul, rinita sau ochii înlăcrimați, simptome pe care le confundăm deseori cu o răceală comună. Cu toate acestea, există și manifestări mai grave care pun în pericol viața, cum ar fi umflarea limbii sau chiar sufocarea.

Ce este glutenul?

Glutenul, este un ingredient care se regăsește în cereale (grâu, ovăz, etc.) și, prin urmare, se regăsește în făină și pâine. Cei  care sunt alergici sau suferă de boala celiacă nu este suficient ca să excludă din dieta lor pâine și făină. Glutenul se află în nenumărate alimente, unele la care nici nu v-ați gândi. De exemplu, ne referim la diferite tipuri de preparate reci, dulciuri sau chiar alcool. Puteți uita de bere rece.

Alergia la gluten și boala celiacă

Deși mulți dintre noi ne-am întâlnit deja cu conceptul de boală celiacă, puțini o pot defini cu precizie. Cu toate acestea, există chiar și cei care o confundă cu alergia la gluten. Cu toate acestea, alergia la gluten și boala celiacă nu sunt la fel. Boala celiacă este o boală cronică a mucoasei intestinului subțire și este cauzată de intoleranța la gluten. Această intoleranță se manifestă de-a lungul întregii vieții spre deosebire de alergie, va apărea mai târziu (la câteva ore până la câteva zile de la consumarea glutenului) și are tendința de a fi ceva mai gravă - anemie, tulburare de absorbție de nutrienți.

Cum să depistăm alergia la gluten

Efectele care însoțesc alergia la gluten sunt durerile de stomac, balonarea, convulsiile, constipația sau diareea. Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome după administrarea de gluten, trebuie să faceți un test. Testul de intoleranță la gluten poate fi găsit în fiecare farmacie sau poate fi comandat online. Testul este destinat să detecteze anticorpi IgA împotriva transglutaminozei în sânge. Sângele este pur și simplu luat cu o lancetă de la vârful degetului și activat prin apăsare. Nu este nevoie să vă faceți griji, puncția este aproape nedureroasă, iar veți afla rezultatul în max. 10 minute.

» Pontul nostru: Vrei să economisești bani la cumpărături online? Atunci, nu ezitați să aplicați voucher Pilulka și veți economisi.

Cu toate acestea, alergia la gluten sau boala celiacă poate fi identificată și vizitând un medic. Vizita la medic este de asemenea, recomandată în cazul în care rezultatul testului la domiciliu este unul pozitiv. Un gastroenterolog va face examinări suplimentare și va stabili, de asemenea, un tratament adecvat care include o dietă specială și, prin urmare, alimente fără gluten.