Cititul este fără îndoială foarte benefic pentru copii. Dar știți ce se întâmplă cu creierul copilului în timpul cititului? Aflați mai multe detalii despre ce au demonstrat studiile științifice.
Cititul are fără îndoială multe aspecte pozitive mai ales asupra copiilor foarte mici. Copilul în timpul cititului își dezvoltă vocabularul, își însușește regulile de construcție a unei propoziții și în același timp consolidează relația cu părinți. Până nu demult nu au existat studii științifice care se demonstreze exact ce se întâmplă cu creierul copilului în timpul cititului. Dar acum lucrurile stau altfel.
Citiți și copiilor foarte mici
De ani de zile, experții au sfătuit părinții să înceapă să citească deja și copiilor foarte mici. Chiar dacă cercetările pe atunci încă nu a confirmat impactul citirii asupra creierului copilului. Cu toate acestea studiile recente demonstrează, că lectura precoce și frecventă activează copilului partea aceia a creierului care ajută la înțelegerea sensului limbii.
Un studiu efectuat a vizat 19 copii de vârsta preșcolară și interacțiunile cu părinții. Aproape 40% dintre copii au provenit din medii cu venituri mici. Părinții au completat un chestionar care le-a evaluat obiceiurile folosite în educația copiilor, inclusiv cât de des le-au citit.
Oamenii de știință au urmărit apoi activitatea creierului copiilor în momentul în care au ascultat povești. Ei au descoperit faptul că, cititul copiilor de la o vârstă fragedă s-a corelat foarte puternic cu activarea acelor părți ale creierului care sunt legate de înțelegerea sensului limbajului.
Cărțile preșcolare condiționează un IQ mai ridicat la vârsta adultă
Un alt studiu demonstrează faptul că, cantitatea de conținut stimulent - cum ar fi numărul de cărți pe care un copil le are la domiciliu - poate condiționa structura creierului la vârsta adultă. Acest lucru au constatat cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania.
Rezultatele studiului demonstrează că, persoanele care au trăit în copilărie într-un mediu stimulativ au avut un cortex cerebral mai subțire la vârsta adultă, deci stratul exterior al creierului pe care studiile îl asociază cu IQ. Oamenii de știință au analizat informații de la 64 de persoane, pe care le-au urmărit de peste 20 de ani. Când au fost chestionați copiii, cercetătorii au evaluat mediul lor pentru stimularea psihică, cum ar fi cantitatea de cărți pentru copii și jucăriile educative. Copiii care au trăit într-un mediu mai stimulant la vârsta de 4 ani au avut cortex cerebral mai subțire decât adulții în vârstă de 18-20 ani. Conform rezultatelor de rezonanță magnetică, persoanele cu cortex cerebral mai subțire tind să aibă un IQ mai ridicat.
De asemenea este interesantă și constatarea, că mediul de acasă al copiilor la vârsta de 8 ani nu mai era asociat cu grosimea cortexului lor cerebral la maturitate. Cu toate acestea, motivul poate fi acela că, creierul unui astfel de copil este sensibil la schimbările din mediu, acesta petrece mai puțin timp acasă. Constatările subliniază astfel importanța experiențelor de viață timpurie în dezvoltarea creierului. Timpul petrecut cu părinții în timpul vârstei preșcolare, ne va afecta probabil restul vieții.
Deci susțineți-vă copilul și citiți-i chiar dacă este încă foarte mic. Și noi vă putem ajuta. Cum? Folosiți vouchere la cărți pentru copii și nu veți regreta.