Sfaturi utile cum puteți atenua simptomele alergiei

Alergie

Primăvara reprezintă pentru unele persoane cea mai frumoasă perioadă din an, dar se regăsesc printe noi și persoane care suferă la propriu în această perioadă. Dacă sunteți o persoană alergică, atunci cu siguranță știți despre ce este vorba. Citiți sfaturi și ponturi practice pentru ameliorarea simptomelor alergiei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alergiile au ocupat locul patru printre cele mai frecvente boli ale lumii. Foarte răspândite sunt polenul, care afectează tot mai mulți români. S-ar putea să nu fi știut, dar deja în februarie, primii alergeni de primăvară sunt crușinul și alunul. Și din moment ce sezonul de polen este încă în fază incipientă, vă propunem câteva sfaturi despre cum să atenuați aceste reacții neplăcute. 

 

 A început sezonul polenului

Studiile susțin clar. Până la o treime din populație suferă de alergii, polenul fiind cel mai răspândit. Cele mai frecvente simptome sunt în principiu rinitele, mâncărimi ale ochilor sau dificultăți de respirație. Există multe motive pentru care apar alergii. Declanșatorul unei reacții alergice poate fi contactul direct cu alergenul (prin inhalare, ciupire sau consum direct), dar poate fi cauzat și de stilul de viață, de dieta voastră sau chiar se poate moșteni. Unii dintre noi se nasc cu o alergie, la alte persoane apare doar la pubertate sau chiar la o vârstă mai înaintată. Acestea sunt cele mai frecvente cauze:

» Dieta nesănătoasă poate fi responsabilă pentru apariția alergiilor. Multe alimente sunt pline de substanțe chimice și aditivi, ceea ce face ca mulți dintre noi să fie mai predispuși la diferite tipuri de alergii. 

» Igiena excesivă poate fi, de asemenea, una dintre cauzele alergiei. Dezinfectarea excesivă ucide agenții patogeni care, în mod normal, ar stimula imunitatea pentru a răspunde adecvat la stimuli externi.

» Factorul ereditar are de asemenea un impact asupra alergiei, dar acest lucru nu înseamnă că un părinte non-alergic poate avea un copil cu alergie și invers. Cu toate acestea, este interesant faptul că, dacă unul dintre părinți este alergic, copilul are și el o șansă de 33% de a deveni alergic, atunci când ambii părinți sunt alergici riscul este mult mai mare, chiar și de până la 70%. 

» Sistemul imunitar joacă un rol semnificativ în inducerea alergiei. Dacă nu funcționează corect, nu poate răspunde în mod adecvat la influențele externe.

simptome alergie

Cum atenuăm simptomele

Deși este o boală pe care nu o puteți evita, o puteți preveni. Acestea sunt sfaturile care vă pot ajuta să atenuați simptomele:

✓   Vă pot ajuta și medicamentele

Dacă suferiți de o alergie, atunci cu siguranță aveți un alergolog care v-a prescris tratamentul. Utilizați medicamentele care v-au fost prescrise în mod responsabil și cu regularitate. În trecut, simptomele au fost tratate cu antihistaminice care trebuiau luate până când nu au dispărut. Cu toate acestea, tratamentul este în prezent diferit, iar medicamentele trebuie luate în timpul sezonului de polen.

✓   Limitați plimbările

Deși primele raze de soare de primăvară na amintesc de plimbările romantice în natură, dacă suferiți de alergii, cel mai bine ar fi să le evitați. Potrivit experților, timpul cel mai critic este între orele 11:00-16:00, când concentrația de polen în aer este ridicată. Dacă nu le puteți evita, schimbați-vă hainele atunci când ajungeți acasă și spălați-vă cu apă rece.

✓  Urmăriți valoarea polenului

Dacă suferiți de acest tip de alergie, trebuie să știți cu siguranță când și cum apar anumite tipuri de alergeni în aer. Puteți găsi toate informațiile actualizate după grupuri și alergeni, precum și pe regiuni pe site-ul www.weather.com/ro-RODoar selectați orașul și apoi veți vedea concentrația de alergen în acea locație.

Avantajul este că puteți urmări valorile polenului pe 5 zile, 10 zile, în weekend, chiar și pe luni.

   Conduceți cu geamurile închise

În cazul în care sunteți o persoană alergică protejați-vă în timp ce conduceți, de exemplu, prin menținerea geamurilor închise. Atunci când conduceți o motocicletă sau vă plimbați cu bicicleta puneți-vă o cască de calitate, șapcă și ochelari de soare.

   Atenție la anumite alimente

De asemenea în perioada critică aveți grijă și la unele alimente. Poate că nu știai, dar pot fi purtătoare de polen. Avem în vedere mai ales mierea sau diverse ceaiuri pe bază de plante.

   Spălați-vă fața cu apă rece

 Primul ajutor în cazul în care strănutați incontrolabil sau aveți dureri de ochi arzătoare este să vă clătiți fața cu apă rece.

   Curățenie în  locuință

Dacă alergia nu vă dă pace nici acasă, atunci încercați să înlocuiți pernele vechi și păturile cu cele antialergice, căutați un dezumidifcator potrivit, montați plasă pe ferestre și în special, nu uscați rufele afară.