Sfaturi practice privind ameliorarea simptomelor alergiei

alergie polen

Primăvara ne bate deja la ușă. Mercurul termometrului crește, iar natura leneșă s-a trezit la viață. Pentru mulți dintre noi este cea mai frumoasă perioadă a anului, dar printre noi se regăsesc și cei care suferă în această perioadă. Este vorba despre persoanele alergice. Citiți cum puteți ameliora simptomele alergiei.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alergiile au ocupat locul patru printre cele mai frecvente boli ale lumii. Foarte răspândite sunt polenul, care afectează tot mai mulți români. S-ar putea să nu fi știut, dar deja în februarie, primii alergeni de primăvară crușinul și alunul. Și din moment ce sezonul de polen este încă în fază incipientă, vă propunem câteva sfaturi despre cum să atenuați aceste reacții neplăcute. 

 

Începe sezonul polenului

Potrivit studiilor, până la o treime din populația română suferă de alergii, cele provocate de polen fiind cele mai răspândite. Rinita, pruritul sau dificultatea respirației sunt printre cele mai frecvente simptome care vă pot face viața dificilă. Deși este o boală pe care nu o puteți evita, o puteți preveni. Acestea sunt sfaturile care vă pot ajuta să atenuați simptomele:


   Vă pot ajuta și medicamentele

Dacă suferiți de o alergie, atunci cu siguranță aveți un alergolog care v-a prescris tratamentul. Utilizați medicamentele care v-au fost prescrise în mod responsabil și cu regularitate. În trecut, simptomele au fost tratate cu antihistaminice care trebuiau luate până când nu au dispărut. Cu toate acestea, tratamentul este în prezent diferit, iar medicamentele trebuie luate în timpul sezonului de polen.

 

   Limitați plimbările

Deși primele raze de soare de primăvară na amintesc de plimbările romantice în natură, dacă suferiți de alergii, cel mai bine ar fi să le evitați. Potrivit experților, timpul cel mai critic este între orele 11: 00-16: 00, când concentrația de polen în aer este ridicată. Dacă nu le puteți evita, schimbați-vă hainele atunci când ajungeți acasă și spălați-vă cu apă rece.
 

  Urmăriți valoarea polenului

Dacă suferiți de acest tip de alergie, trebuie să știți cu siguranță când și cum apar anumite tipuri de alergeni în aer. Puteți găsi toate informațiile actualizate după grupuri și alergeni, precum și pe regiuni pe site-ul www.weather.com/ro-RO Doar selectați orașul și apoi veți vedea concentrația de alergen în acea locație. Avantajul este că puteți urmări valorile polenului pe 5 zile, 10 zile, în weekend, chiar și pe luni.

 

 

   Conduceți cu geamurile închise

În cazul în care sunteți o persoană alergică protejați-vă în timp ce conduceți, de exemplu, prin menținerea geamurilor închise. Atunci când conduceți o motocicletă sau vă plimbați cu bicicleta puneți-vă o cască de calitate, șapcă și ochelari de soare.

 

   Atenție la anumite alimente

De asemenea în perioada critică aveți grijă și la unele alimente. Poate că nu știai, dar pot fi purtătoare de polen. Avem în vedere mai ales mierea sau diverse ceaiuri pe bază de plante.
 

   Spălați-vă fața cu apă rece

 Primul ajutor în cazul în care strănutați incontrolabil sau aveți dureri de ochi arzătoare este să vă clătiți fața cu apă rece.
 

   Curățenie în  locuință

Dacă alergia nu vă dă pace nici acasă, atunci încercați să înlocuiți pernele vechi și păturile cu cele antialergice, căutați un dezumidifcator potrivit, montați plasă pe ferestre și în special, nu uscați rufele afară.