Știți să vă orientați prin oferta magazinelor online? Ce înseamnă noțiunile precum marcă privată premium, marcă standard sau marcă economică? Care este diferența dintre ele în privința calității și a prețului?Am făcut un rezumat pentru voi.
Mai ales dacă obișnuiți să cumpărați des din supermarket-uri sau hypermarket-uri, atunci cu siguranță ați observat diferența dintre produsele de marcă față de cele fără marcă. Acestea se impart în patru categorii principale.
1. Mărci standard
Produsele mărcilor standard le găsiți aproxmativ în toate magazinele obișnuite. Este vorba despre produsele unor producători privați, care dețin marca și care o comercializează în mai multe țări. Prețul unor astfel de produse standard este de regulă mai mic față de mărcile premium. Motivul este unul clar – din compoziție deseori lipsesc materii prime premium.
2. Mărci economice
Din categoria mărcilor economice fac parte cele mai ieftine produse. De regulă le cumpără clienții sensibilli la preț, dar nu și la calitatea produselor. Dar nu toate produsele îndeplinesc toate criteriile de calitate. Din această categorie fac parte alimente mai puțin calitative, precum conserve de porc cu un conținut minim de carne sau gemuri de o calitate scăzută.
3. Mărci private
Marca privată este un concept relativ nou care a fost necunoscut înainte de sosirea marilor lanțurilor de magazine în România. O marcă privată este, în esență marca proprie a lanțului de magazine concret care încearcă să atragă clienții prin calitate și preț. Cele mai frecvente sunt produsele alimentare, dar și produsele cosmetice sau electronice.
Față de anii trecuți, atunci când produsele mărcilor private au fost percepute ca fiind de calitate scăzută, în prezent le cumpără din ce în ce mai mulți consumatori. Pricipalul motiv fiind calitatea lor ridicată și prețul de regulă mai mic față de produsele de marcă. Este vorba despre produsele unor producători renumiți care o parte din producție o livrează mărcilor private. Acestea nu necsită ambalaje lucioase nici publicitate și de aceea prețul lor este unul mai mic.
Din această categorie face parte spre exemplu și societatea Kaufland cu propria marcă K-Classic.
4. Mărci premium
Obișnuiți să cumpărați brânzeturi italiene sau ciocolată cu cacao din Ecuador? Tocmai alimentele, dar și electronice, îmbrăcăminte și alte produse fac parte din categoria celor mai cumpărate mărci premium.
Calitatea se reflectă și în prețul de regulă mai mare față de celelalte categorii menționate – în comparație cu prețul mediu în această categoria concretă au un preț mai ridicat cam cu 20%.
În ciuda acestui fapt, vânzarea de produse premium se află în creștere la nivel mondial. Acest lucru se datorează creșterii prețului de achiziție pentru consumatori, precum și ofertă mai mare atât din partea producătorilor mari cât și a celor mici.
» Pontul nostru: Printre mărcile premium se numără spre exemplu Farmec.
Un studiu global realizat de societatea Nielsen a demonstrat faptul că, mărcile premium sunt pe placul consumatorilor nu din cauza pretului ridicat, ci pentru ca sunt fabricate din materiale si ingrediente de calitate, ceea ce se reflecta si în calitatea lor exceptionala. Un alt grup de clienți apreciează la produsele premium faptul că, oferă ceva specific, ceva ce nu are nici un alt produs eventual se caracterizeză prin stil și un design excepțional. De aceea, cumpărați produsul premium ca pe un lucru, care vă ajuta să vă distingeți de ceilalți sau care vă oferă un sentiment de succes.
Voi care dintre mărci obișnuiți să cumparati? Preferați calitatea sau prețul? Puteți cumpăra mai ieftin oricare dintre mărci, dacă folosiți vouchere de pe portalul nostru.