Dreptul la el îl avem cu toții, dar ne folosim de el foarte puțini. Este vorba despre controlul preventiv. Ce vă așteptă la control preventiv și cât de des ar trebui să-l absolviți? Citiți pe KUPLIO.ro
„Un om sănătos are o mie de dorințe, iar cel bolnav numai una singură.“
Cu mâna pe inimă, câți dintre noi vizitează medicul fără a avea probleme? Nu mulți dintre noi. Adevărul este, că până nu avem dureri sau alte greutăți evităm pe cât se poate medicii. Dar nu ar trebui să se întâmple așa. Controalele preventive ne pot salva cea ce avem cel mai de preț – sănătatea.
Ucigași tăcuți
Îi cunoaștem cu toții foarte bine. Toată viața este de multe ori o urmărire contra cronometru. Mai întâi alergăm după note mari la școală, apoi după un serviciu decent, bani și mașină performantă, dar ce este important, uităm. Este vorba despre sănătatea noastră. Mulți dintre noi o iau ca și un lucru obișnuit și vizita la medic o mutăm în coloana "Mai târziu".
Consultului medical este mai important decât ne putem imagina. Tocmai datorită unui astfel de consult putem depista boli de a căror existență nici nu știam. Medicii pot găsi eventualele boli în stadiu incipient, astfel previn agravarea bolii. Trebuie să realizăm, că multe dintre bolile grave nu dor, cel puțin nu în faza incipientă, de aceea li se și spune ucigași tăcuți. Simptomele apar mult mai târziu, atunci când consecințele bolii pot fi fatale.
Avem dreptul la un control gratuit, conform legii, la fiecare doi ani, excepție fac donatorii de sânge, care pot absolvi controlul anual și vă ocupă cam 30 sau 40 de minute din timp. La ce ar trebui să fie medicul atent și cum ar trebui să decurgă?
Un rol important joacă vârsta și predispozițiile
La începutul fiecărui control de calitate este dialogul. La început medicul vă pune o serie de întrebări, care îl vor ajuta să se orienteze, ce întorsătura va lua examinarea, eventual la ce trebuie să acorde atenție maximă. Doctorul o să fie interesat de starea voastră actuală, dar și de eventualele complicații sau boli, peste care ați trecut. Fără îndoiala v-a întreba ce greutate aveți, posibile dificultăți în respirare, probleme cu somnul sau urinările. Atunci când răspundeți la aceste întrebări nu ar trebui să vă jucați de-a eroii, chiar nu merită.
La control este important să menționați și eventualele boli mai severe ale rudelor voastre, precum diabetul, tensiune mare, cancer, dar să nu omitem nici problemele cu inima sau cele psihice. Medicul, cu siguranță o să se uite și peste fișa voastră medicală, că să verifice toate vaccinurile, mai ales cel antitetanos, care trebuie efectuat o dată la 15 ani.
Ca să nu ne jucăm cu focul, haideți să ne uităm mai în detaliu. După o scurtă conversație vă așteptă așa în mare circa 30 de minute de diferite măsurători și cântăriri, dar haideți să le luăm în ordine. Medicul vă cântărește, vă măsoară pulsul și tensiunea, și da, pregătiți-vă și pentru un pic de durere. Din controlul preventiv face parte și prelevarea de sânge. Datorită acestei probe de sânge medicul poate stabili, de exemplu, dacă aveți anemie, dar și probleme mult mai serioase. Medicul o să fie interesat și de funcționarea rinichilor, despre care poate afla mai multe din testul de urină. La persoanele cu vârsta peste 40 de ani este necesară absolvirea unui EKG.
Să nu-i uităm nici pe copii
Trebuie să realizăm, controalele preventive nu sunt doar o chestiune de a noastră a adulților. Încă din primul an de viață, copilașul absolvă nouă controale preventive, al 9-lea ar trebui să se efectueze aproximativ în luna a 18. de viață.
Controalele medicale diferă de la o perioadă de viață a copilului la alta. La copii până la vârsta de doi ani se orientează mai ales la eventualele disfuncții metabolice, dezvoltare motricității fine, organe senzoriale și vorbire, mai târziu se orientează pe vedere, auz, comportament social, dezvoltare psihică, dar și colesterol și tensiune arterială.