Știți ce se ascunde sub denumirea de liofilizare? Poate consumați în fiecare zi fructe și legume liofilizate. Chiar dacă sunteți alergic. Citiți mai multe pe KUPLIO.ro
Alimentele liofilizate sunt alimente deshidratate prin înghețare. Prin liofilizare se produc multe suplimente nutritive din afine, ciuperci medicinale și altele. Cu toate acestea, fructele și legumele pot fi uscate prin acest proces în întregime. Deshidratarea prin îngheț asigură faptul, că alimentele își mențin aceeași valoare nutritivă precum alimentele proaspete. Minimizează pierderea de vitamine, minerale și alte substanțe și păstrează gustul și aroma.
Cum decurge liofilizarea?
Se poate liofiliza practic orice, dar cel mai adesea acest proces este folosit la fructe și legume. La procesul de deshidratare prin îngheț, alimentele sunt mai întâi înghețate la - 80 ° C și mai apoi sunt lăsate să se deshidrateze la o presiune foarte scăzută, astfel evaporând fluidele. Evaporarea apei în același timp previne creșterea bacteriilor, conducând la conservare naturală.
Întregul proces durează aproximativ 10 până la 24 de ore. În timpul procesului alimentele își pierd aproximativ 90 % din greutate. Alimentele își conservă și după liofilizare culoarea și aroma. Deoarece pierd o cantitate semnificativă de apă, ele se schimbă din moi și suculente în crocante. Spre deosebire de deshidratarea "clasică" prin căldură își conservă majoritatea antioxidanților, mineralelor și vitaminelor.
Este liofilizarea o noutate?
Nu chiar. Poate nu o să vă vină să credeți, dar originile deshidratării prin îngheț provin încă de pe vremea Imperiului Inca - aproximativ 1250 de ani î.Hr. Temperaturile scăzute noaptea și presiunea scăzută în munți au determinat uscarea culturilor. Ulterior, acest proces a fost utilizat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca o metoda de conservare a plasmei din sânge, care astfel a rezistat mult timp și a fost ușor de depozitat. Mâncarea liofilizată a apărut, de asemenea, în adăposturile americane în timpul Războiului Rece. Chiar și primele zboruri spațiale au avut la bord alimente liofilizate. În prezent, în afară de alimente, prin îngheț deshidratează, de exemplu, și florile, precum și multe feluri de cafea instant.
Alimente liofilizate și pentru alergici
Cercetările au arătat că utilizarea pudrelor liofilizate are de asemenea un impact pozitiv asupra persoanelor care suferă de alergii alimentare. Cele mai dese reacții alergice la fructe și legume apar după contactul cu ele sau prin ingerarea lor. În comparație cu fructele și legumele proaspete, totuși, alimentele liofilizate prezintă o toleranță mai bună.
Sunt disponibile, de asemenea, pulberi liofilizate cu arome, care sunt potrivite pentru smoothies, creme, etc. Acum puteți savura alimente liofilizate și la reducere prin intermediul voucherelor de reducere în magazinul Vegis.ro.