A sosit toamna și aduce cu ea o perioadă plină de boli virale. Știți care este diferența dintre temperatură și febră și cum scăpați de ea cât mai eficient?
Temperatura ridicată este dovada, că ceva nu este în regulă cu corpul nostru. Adesea este însoțită de dureri musculare sau stare generală de rău, iar mercurul termometrului este adesea capabil să urce destul de sus. Deși deseori febra este percepută ca ceva negativ, nu este chiar așa. De fapt, este un răspuns natural protector al organismului, iar acest lucru nu este cu siguranță un lucru rău. Într-o oarecare măsură, nici măcar nu este necesar să o reducem. Trebuie să luăm măsuri doar atunci când devine periculos pentru noi. Când este cazul?
Care este diferența dintre temperatură și febră?
Temperatura fizică este de fapt temperatura corpului nostru, care este esențială pentru buna funcționare a organelor interne. Este aceeași la fiecare persoană și poate varia cu 0,7 grade în timpul zilei, în funcție de diverși factori. Când temperatura noastră este normală și când vorbim despre temperatură ridicată sau chiar febră?
» temperatura„ normală ”este de obicei între 36 - 37 ° C
» ne referim la temperatura ridicată (subferbritate) atunci când temperatura variază între 37 - 38 ° C
» dacă temperatura crește peste 38 ° C, vorbim deja despre febră (pirexie)
» dacă temperatura corpului depășește 41 ° C (hiperpirexie)
Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că, dacă temperatura corpului nostru crește până la 40 de grade sau mai mult, este o situație care ne poate pune în pericol sănătatea și care deja poate produce leziuni ale creierului. Febra care ne pune viața în pericol este o temperatură peste 43 ° C, atunci când este nevoie de asistență medicală imediată.
Temperatura ridicată - simptome
✓ ochii obosiți și lucioși
✓ moleșeală
✓ slăbiciune
✓ la copii plâns
✓ ritmul respirației crescut precum și pulsul crescut
✓ frisoane
Cum să alegem termometrul potrivit
În ziua de astăzi sunt disponibile pe piață diverse tipuri de termometre. Atunci când îl cumpărați, citiți întotdeauna cu atenție parametrii tehnici. Termometrele de calitate sunt cele care măsoară cu o precizie de +/- 0,1 ° C. Puteți alege dintre un termometru digital, un termometru clasic din sticlă și cel mai nou termometru autocolant pentru copii.
Cum scădem temperatura la copii și adulți
Medicamentele potrivite pentru reducerea febrei sunt considerate antipireticele, care sunt împărțite în trei categorii. Fie lucrează pe baza de paracetamol, ibuprofen sau acid acetilsalicilic. Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, asigurați-vă că nu luați aceste medicamente în același timp, și în special la copii, țineți cont de vârsta și greutatea lor.
» Paracetamol (Panadol, Bioflu)
Un avantaj al paracetamolului este că eficacitatea acestuia este mai rapidă decât cea a ibuprofenului. În același timp, este mai blând cu stomacul. Descompunerea sa are loc în ficat și este adesea combinată cu fevilefrină, care desfundă nasul și cavitățile sinusale. Dezavantajul este că nu poate fi folosit de copii. Acest lucru se datorează posibilelor reacții adverse. Persoanele cu tensiune arterială crescută sau cu o funcție tiroidiană crescută ar trebui să fie, de asemenea, prudente.
» Ibuprofen (Ibalgin, Nurofen)
Iburofenul nu doar că scade temperatura, dar, de asemenea, ameliorează durerea. Deși debutul său este puțin mai lent decât este de obicei cel cu paracetamol, efectul său durează mai mult. Efectul său antiinflamator este, de asemenea, un avantaj. Când îl luați, asigurați-vă că aveți o cantitate suficientă de lichide, deoarece se descompune în rinichi. Aceste medicamente pentru febră sunt potrivite și pentru copii (nu ar trebui administrat copiilor sub 6 luni, doar în mod excepțional), dar consultați întotdeauna înainte cu medicul.
» Acid acetilsalicilic (Aspirină, Fasconal)
Medicamentele cu conținut de acid acetilsalicilic nu trebuie administrate copiilor sub 12 ani, unii specialiști spun că până la vârsta de 18 ani. Acest lucru se datorează faptului că utilizarea acestui medicament poate fi legată de o boală numită sindrom Rey.
Cum scădem temperatura la copii
Atunci când este vorba de copii suntem puțin mai stresați la orice boală, coșmarul oricărui părinte este febra mare a celui mai mic. Dar nu este nevoie să vă panicați imediat, există mai multe modalități de a reduce febra. În afară de ibuprofenul deja menționat, ajută și compresele. Acestea ar trebui folosite în cazul în care medicația nu și-a făcut efectul timp de 30 de minute după administrare. Corpul copilului îl puteți răci în trei moduri. Puteți șterge copilul cu un burete umed, pregăti comprese sau îi faceți un duș.
Atunci când folosiți comprese, înmuiați un prosop sau scutec în apă rece și înfășurați copilul (pieptul până coaste). Atenție, niciodată să nu acoperiși abdomenul, mâinile și picioarele. Puneți un alt prosop uscat peste acest prosop umed și lăsați-l să acționeze aproximativ 10 minute. Repetați operațiunea până când febra este redusă.
Dacă doriți să răciți copilul cu un burete, urmați acești pași. Plasați copilul într-o cadă care a fost umplută anterior cu apă rece (aveți grijă, nivelul apei nu trebuie să depășească 5 cm). Răciții corpul copilului cu un burete umed timp de aproximativ 20 de minute.
Să faceți duș întregului corp este una dintre cele mai puțin plăcute metode de scădere a temperaturii corpului. Este mai potrivită pentru copii mai mari și adulți. Doar vă reamintim să nu folosiți aceste metodă de răcire fizică în cazul în care febra este însoțită de frisoane sau mâini și picioare reci.
Cum scădem temperatura la adulți
În cazul adulților, modalitățile pentru reducerea febrei sunt mai variate. Opțiunile privind alegerea medicamentelor potrivite sunt mult mai multe decât în cazul copiilor și de asemenea puteți recurge și la răcirea fizică.