Cum preparăm legumele și fructele pe grătar

legume pe gratar

Nu numai carnea poate fi preparată pe grătar. Ați încercat vreodată să preparați câteva roșii, dovlecei sau vinete pe grătar? Ce ziceți de niște piersici, ananas sau chiar banane? Vă vom sfătui cum să pregătiți pe grătar în mod corespunzător legumele și fructele de o să vă lingeți pe degete.

 

Mâncăruri sănătoase

Legumele la grătar nu mai reprezintă doar o garnitură lângă carne, acestea pot înlocui cu ușurință felul principal. Adăugă fibre în dieta voastră și poate ameliora excesele de carne. Vă vom arăta cum să preparați pe grătar legumele în mod corespunzător, astfel încât acestea să rămână crocante, păstrându-și  toate vitaminele importante.


Deși mulți dintre noi preferă în special ardeiul roșu, dovleceii sau ciupercile, puteți adăuga, de asemenea, multe alte tipuri de legume pe grătar. Foarte populari sunt morcovii, sparanghelul, fasolea verde, porumbul, cartofii în coajă, cartofii dulci, vinete sau ceapa și usturoiul. Legumele pe grătar nu sunt o știință. Deși puteți prepara pe grătar aproape orice, fiecare legumă necesită o abordare specială. Să vedem cum ar fi indicat să procedăm:

» Ardeiul: îl tăiați în sferturi înainte de-al pune pe grătar și clătiți-l pe exterior cu apă.

» Roșiile: roșiile se recomandă să fie puse pe grătar întregi, roșiile cherry mai mici pot fi înfipte pe bețișoare pentru a putea fi manipulate mai ușor.

» Dovleceii: tăiați-i în rondele de aproximativ 1 cm și nu ar trebui  să-i presărați cu sare înainte de-ai pune pe grătar - ar pierde apă. Cu toate acestea, îi puteți stropi cu ulei de măsline și presăra cu mirodenii. Dovleceii pe grătar sunt preferați multora.

» Vinete: vinetele se gătesc pe grătar la fel ca dovleceii. Tăiați-le rondele. Au un gust excelent cu marinată preparată din ulei balsamic, usturoi și busuioc. Au nevoie de aproximativ 6 minute pe grătar.

» Ceapa:  Tăiați ceapa în rondele de aproximativ 2 centimetri și gătiți-o pe grătar.

» Usturoi: tăiați căței de usturoi pe jumătate pentru a forma o stea și așezați-i pe grătar. Vei fi surprins cum gustul înțepător al usturoiului va devenit dulce

» Ciupercile: ciupercile pot fi tăiete cel mult în sferturi. Bucățile mai mici s-ar arde

» Cartofii: cartofii dulci, dar și cei clasici, tăiați-i în rondele de aproximativ 1 cm. Dacă doriți ca acestea să fie gata mai repede, fierbeți-i înainte.

» Morcovul: morcovii îi puteți tăia în bucăți mai mici, pentru grătar sunt recomandați baby carrots care sunt mai dulci.

» Porumbul: porumbul se recomandă să fie gătit în prealabil și apoi se dă unt peste și se pune pe grătar. Gustul său va fi unul excelent.

» Fasole verde: se recomandă preparare pe grătar împreună cu carnea pentru a nu se usca. Cu toate acestea, o puteți pune și în tigaia pentru grătar. Se presară cu ulei de măsline, se presară cu sare si mai apoi după ce se ia de pe grătar puteți adăuga unt.
» Sparanghel: înainte dea-l pune pe grătar, tăiați partea lemnoasă și apoi îl preparați pre grătar întreg. Durează 2 până la 3 minute.

Puteți folosi și câteva fructe pentru a le prepara pe grătar. Este important să aibă interiorul ferm, precum piersica, mărul sau para. Cu toate acestea, bananele și ananasul pe grătar sunt, de asemenea, foarte gustoase.

» Piersica: pur și simplu tăiați piersicile în jumătate, îndepărtați sâmburele și puneți-le pe grătarul încălzit. Gustul lor poate fi subliniat, de exemplu cu miere și scorțișoară

» Ananasul: odată ce încercați ananasul pe grătar, nu veți mai dori altceva. Procedura este una simplă. Așezați felia de ananas pe un grătar fierbinte și prăjiți-o pe ambele părți aproximativ 3 minute.

 

» Banana: Tăiați banana pe jumătate pe lungime și așezați-o împreună cu coaja pe grătar. Prăjiți pe ambele părți timp de aproximativ 2 minute.