Jocurile video sau jocurile pe calculator la o vârstă fragedă, este o temă foarte des discutată. Citiți ce au demonstrat studiile recente și poate veți rămâne surprinși.
Jocurile ajută le dezvoltare
Fiind părinți mai degrabă ne orientăm asupra posibilului pericol decât la potențialele avantaje ale jocurilor electronice. Și studiile anterioare s-au concentrat mai degrabă asupra efectelor negative ale jocurilor. Cu toate acestea, psihologii și specialiști în studierea comportamentului social din universitățile din Harvard și California de Sud au demonstrat că jocurile pot avea și efecte pozitive.
1. Învață însușirea abilităților sociale și a creativității
În special, jocurile strategice se bazează pe faptul că, jucătorul trebuie să planifice, să negocieze și să gândească înainte. Practică concentrare, orientare în spațiu și gândire logică. Jocurile orientate în mod prosocial oferă modele de comportament și dezvoltă empatie și caracteristici pozitive ale copilului.
2. Susțin interesul pentru cultură și istorie
Conținutul anumitor jocuri poate atrage interesul asupra cititului și cercetarea perioadelor și a evenimentelor isotrice sau a altor culturi. Când profitați de ocazie și combinați jocul cu cărțile și muzeele, atunci sunteți câștigați.
3. Ajută copii să dezvolte prietenii
Spre deosebire de noi adulții, un copil nu privește jocurile electronice ca o formă de izolare, ci ca o activitate socială. Pentru mulți dintre copii, este una dintre cele mai simple căi de a-și găsi prieteni. Copiii care nu joacă deloc jocuri au, în medie, mai puțini prieteni.
4. Sprijină activitatea fizică
Jocurile sportive îi încurajează să practice noi forme de mișcare chiar și în viața reală. De asemenea, îi încurajează pe copii să încerce sporturi noi. Jucarea jocurilor sportive reale conduce la faptul că, un copil petrece mai mult timp practicând sport și în viața reală.
Cum să alegem jocul potrivit?
Nu veți da greș dacă veți alege un joc educațional. Acestea sunt jocuri care au un impact pozitiv asupra concentrării și rezultatelor academice și pot completa lecțiile de bază și la școală. Dar și jocurile fără o astfel de etichetă pot ajuta copiii să învețe cum să ia decizii, să utilizeze strategii și să prevadă consecințele deciziei lor. Și dacă alegeți un astfel de joc, îl puteți cumpăra foarte avantajos. Este de ajuns să folosiți voucher la jocuri și astfel veți beneficia de o reducere considerabilă.
La ce ar trebui să fim atenți?
Jocurile reprezintă o parte normală a copilăriei moderne. Interzicerea lor completă poate duce chiar și la izolarea copilului. Dar, odată ce alegeți jocul, feriți-vă de violență în primul rând. Jucarea jocurilor de violență provoacă iritații, sporește tensiunea interioară și de asemenea, afectează relațiile cu mediul. Urmăriți și limita de vârstă înscrisă pe pachetele de jocuri.
Dar trebuie să controlați nu numai alegerea lor, ci și faptul că, copilul vostru le joacă cu măsură. Cel mai bine este să jucați un joc împreună cu copilul vostru și să discutați despre jocul respectiv. Astfel puteți petrece mai mult timp cu copilul vostru :)