Câteva studii de specialitate au demonstrat, că muzica și cântatul aduc în viața oamenilor multă fericire. Doriți să știți mai mult? Citiți pe blogul Kuplio.ro
Cântatul a fost cunoscut de către oameni, dintotdeauna. S-a cântat la muncă, pentru a scurta seriile sau de noapte bună. Ați știut că, cântatul în orice formă are efecte curative și aduce sentimente de fericire?
Hormoni benefici
Majoritatea oamenilor obișnuiți atribuie activitate hormonilor organismului feminin. Dar se referă și la bărbați. În ceea, ce privește cântatul suntem cam la același nivel. Cântatul reduce tensiunea musculară și reduce nivelul hormonului cortizol răspunzător de stres. De asemenea, eliberează endorfinele, bine-cunoscuții hormoni ai fericirii. Datorită acestui fapt, cântatul acționează ca un antidepresiv natural.
Grozav este faptul, că nu trebuie să fiți un cântăreț excelent cu o voce foarte bună. Cercetările au demonstrat, că sentimentul de satisfacție și efectele terapeutice ale cântatului le resimțim chiar dacă nu avem o voce de aur.
Ce susține despre acest lucru știința
Conform mai multor cercetări cântatul îmbunătățește în mod evident viața. Acest lucru se atribuie unui nivel crescut de ocitocină, a cărei producție crește în timpul cântării. Aceasta îmbunătățește sentimentele de anxietate, stres și depresie. Acest lucru a fost demonstrat și de studiile realizate în anul 1998 în cadrul unui sanatoriu, unde timp de o lună câteva persoane au participat în cadrul programului de cântare.
O altă cercetare realizată în Australia în anul 2008 a demonstrat, că tocmai cântăreții, care activează în formații resp. coruri au evaluat satisfacția lor în privința vieții mut mai pozitiv, decât restul societății. Cântatul în grup acționează asupra multor oameni precum meditația. Îi scapă de sentimentele de tristețe și singurătate. Cu constatări similare a venit și profesorul Graham Welch de la Universitatea din Londra, care a studiat efectele cântării asupra sănătății umane timp de 30 de ani.
Mai multe studii au demonstrat că, cântatul poate rezolva și problemele de somn. Dar acest lucru depinde, dacă folosiți tehnica de respirație adecvată, atunci când cântați. Aceste tehnici apoi încercați să le preluați și în viața dumneavoastră personală și o să vă ajute, nu numai cu calitatea somnului, ci și cu imunitatea scăzută și alte probleme fizice sau psihologice. O respirație corectă este egală cu oxigenarea corectă a creierului și a celorlalte organe, prevenind astfel accidentele vasculare cerebrale, problemele cardiovasculare, respiratorii și alte probleme.
Oamenii de știința de la Universitatea din Gothenburg au descoperit, că atunci când oamenii bolnavi cântă împreună, ritmul lor cardiac este sincronizat. S-a dovedit că, cântatul are un efect dramatic asupra variabilității frecvenței cardiace, care este asociată cu reducerea riscului de boli de inimă. Se poate spune, prin urmare, că efectul liniștitor al cântării este la fel de bun pentru sănătatea noastră ca și yoga.
Concluziile?
Cântați oricând și oriunde – în cor sau singuri acasă, atunci când gătiți, la duș, la muncă, în mașină...Orice fel de cântare vă aduce alte gânduri, vă îmbunătățește stare de spirit și chiar evitați un atac de cord. :)
Nu ezitați și adăugați un instrument cântatului. Profitați de voucherele de reducere la instrumente muzicale – de exemplu la achiziția primei voastre ghitare sau a pianului și începeți să cântați tocmai astăzi!