Asta se va întâmpla dacă veți înceta să ascultați ceasul vostru biologic

ceasul biologic

Ticăie întreaga viața și ne afectează în fiecare zi. Este vorba de ceasul biologic. Învățați să-l ascultați și schimbați-vă viața în bine!

 

Cu toții facem parte din această lume care funcționează în cicluri de 24 de ore. Acest fenomen este de asemenea cunoscut ca fiind ritmul circadian. Alternarea zilei cu noaptea ne obligă să schimbăm în mod regulat timpul de trezire cu timpul de odihnă. Perturbarea acestor ritmuri își poate pune amprenta în timp asupra sănătății noastre.

 

Ceasul din interior

Sacrificați în mod regulat munca în favoarea distracției? Rămâneți treaz adesea chiar și în ciuda oboselii? Potrivit dr. Roseanne Armitage, un om de știința în ale somnului la Universitatea din Michigan, tiparele de somn ale oamenilor sfidează tot mai mult  ritmurile naturale. Tentațiile cum ar fi internetul și televiziunea afectează în așa fel încât chiar și cei mai tineri merg la culcare târziu, perturbând astfel ritmul normal de somn. Este dovedit faptul că, un organismul care nu este odihnit îndeajuns este predispus la nevroză, atac de cord sau depresie.

 

Somnul o necesitate | KUPLIO.ro – cumpărați mai ieftin!

 

Studiile au demonstrat faptul că, funcționăm cel mai bine fizic și psihic atunci când ciclurile noastre interioare sunt bine sincronizate cu lumea exterioară. Somnul insuficient are un efect negativ asupra memoriei noastre, concentrației și sistemului imunitar. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor, în special celor pentru somn vă poate aduce mai multe probleme decât beneficii. Preferați să alegeți un alt mod? Din metodele alternative de tratament face parte și modificarea stilului de viață, dar nu face excepție și schimbarea locului de muncă. Pentru îmbunătățirea somnului, este de asemenea recomandat să vă modificați și regimul alimentar și să adăugați substanțe atât de necesare pentru organism precum vitamine și minerale. La cumpărarea lor online, puteți economisi datorită voucherelor de reducere.

 

Visul benefic pentru sănătate

În plus față de ritmul de bază circadian, suntem egalați în fiecare zi de ritmuri ultradiene. Acestea sunt mai scurte și se repetă de mai multe ori în decurs de 24 de ore. Printre cele mai renumite ritmuri ultradiene se numără ciclurile de somn în care visăm. Mai demult s-a descoperit, că înainte de a intra într-un somn adânc și visare (cunoscută în general sub numele de faza REM), mai întâi trecem prin câteva stări adânci. În timpul nopții, efectuăm aproximativ cinci cicluri de somn în faza REM.

 

Pauzele scurte sunt importante

Medicii și oamenii de știință s-au pus de comun acord asupra faptului că, organismul nostru lucrează la majoritatea sarcinilor în cicluri de 90 de minute. După o oră și jumătate, atenția și performanța noastră generală se diminuează. Există o scurtă pauză mentală în locul în care creierul "se înviorează" și începe să lucreze în continuare. Oamenii care lucrează exclusiv cu mintea știu că, se pot concentra cel mai bine între orele zece și unsprezece dimineața. Prin urmare cele mai grele sarcini și le planifică pentru perioada premergătoare prânzului.

 

Grupurile de persoane predispuse la un bioritm perturbat:
 

 angajații turelor de noapte resp. persoanele care suferă modificări dese în programul de lucru (inclusiv medicii, polițiștii, pompierii, piloții, etc.)

  persoanele care nu se pot acomoda cu fusul orar

 locuitorii orașelor unde soarele strălucește doar pentru o scurtă perioadă de timp

  persoanele care consumă o cantitate mare de cofeină, alcool sau nicotină