4 motive pentru care copii ar trebui să joace șah

joc sah copii

Știți de ce copii ar trebui să joace șah? Șahul contribuie la dezvoltarea inteligenței și a creativității și aduce multe alte beneficii. Citiți mai multe detalii pe blogul KUPLIO.ro

 

Cu siguranță ați auzit și voi că, în ultima perioadă se discută de introducerea orelor obligatorii de șah în școli. Sunt într-adevăr necesare aceste ore pentru copii? Până la urmă de ce ar trebui copii să joace șah?
 

1. Șahul dezvoltă inteligența

Șahul fără îndoială contribuie la dezvoltarea inteligenței copiilor. Specialiști sunt convinși că, șahul nu este un joc pentru oamenii cu un IQ ridicat – din contră șahul contribuie la creșterea IQ-ului. Șahul:

 Îmbunătățește gândirea logică. Atunci când joacă șah copilul trebuie să aibă o gândire abstractă și să intuiască mișcările celuilalt jucător. Copilul nu se va baza pe intuiție și nu va face primul lucru care îi trece prin minte. Ci învață să gândească logic.

 Dezvoltă gândirea critică. Copilul are în vedere mai multe variante și analizează care dintre ele este cea mai avantajoasă.

 Dezvoltă abilitățile matematice. Numărul de mișcări și combinații posibile necesită calcule constante.

Îmbunătățește memoria. Memoria poate fi conturată și șahul este una dintre cele mai eficiente metode. Copilul este capabil să memoreze diferite combinații de mutări.

Îmbunătățește capacitatea de a citi. Micii șahiști își notează partidele de șah sau studiază literatura despre șah. Majoritatea dintre ei devenind cititori pasionați.   
 

 

2. Șahul îmbunătățește atenția

Este logic faptul că, un copil trebuie să se concentreze foarte mult atunci când practică șah. Și o mică ezitare poate aduce înfrângerea. În același timp șahul ne învață să fim răbdători – mai ales copii care nu au stare pe timpul partidei de șah. Șahul are impact pozitiv și pentru copii care suferă de hiperactivitate sau cei cu perturbări de atenție.

 

3. Șahul dezvoltă creativitatea

Este dovedit științific că emisfera dreaptă a creierului este responsabilă de creativitate. Activarea ei contribuie la dezvoltarea creativității la copii. La partidele de șah copii trebuie să anticipeze diferitele mutări înainte să se întâmple. Își imaginează mișcările fără a muta piesa.
 

 

4. Șahul este într-adevăr un sport

Poate că încadrarea șahului printre activitățile sportive vi se pare un pic exagerată. Chiar dacă în timp ce jucați șah nu depuneți efort fizic în timpul partidei de șah ardeți un număr incredibil de calorii.

 

Când și cum să începem?

Cea ce este important copilul poate învăța jucându-se. Specialiști recomandă începerea practicării șahului cât mai repede încă din vârsta preșcolară. Singurele lucruri de care aveți nevoie sunt o tablă de șah și de un profesor, care puteți deveni chiar și dumneavoastră. Nu este un lucru foarte scump, care să vă îngreuneze bugetul. Tablele de șah le puteți cumpăra chiar și la reducere prin intermediul voucherelor de reducere la jucării.  

Imaginați-vă că, în afară de beneficiile pe care fără îndoială le aduce acest joc regal, totuși șahul ar trebui să rămână pentru copii un mod de distracție. Nu este nevoie să creșteți din copilul vostru un nou Kasparov. Important este să-i placă șahul să-i aducă bucurie.