astelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Pe lângă Peleșul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.
Castelul se află în proprietatea privată a Familiei Regale a României .
Sursă: Pixabay, Unsplash
Arcul de triumf din „Micul Paris”
Acesta a fost construit după modelul francez, Arcul de Triumf din „Micul Paris”, așa cum a fost denumită Capitala, este un fel de „frate mai mic” al celebrului monument cu același nume din Paris. Anual pe 1 decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională la Arcul de Triumf unde se organizează o paradă militară. Arcul de Triumf comemorează participarea României la Primul Război Mondial.
Arcul de Triumf din București are 27 de metri înălțime iar scările interioare duc spre terasa monumentului, unde vizitatorii se pot bucura de o priveliște unică. Monumentul poate fi, de obicei, vizitat în preajma zilei de 1 decembrie, ca parte a festivităților de Ziua Națională.
Astăzi, Arcul de Triumf reprezintă unul din simbolurile binecunoscute ale capitalei României.
Sursă: Unsplash
Sfinxul din Bucegi
Sfinxul din Munții Bucegi este o formațiune geologica alcătuita din conglomerate, rezultată în urma dezagregării și eroziunii diferențiate. Asemănarea sa cu Sfinxul din Egipt cât și legendele și istoria locului, au făcut ca această formațiune geologică să devină o atracție turistică importantă. Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.
Sfinxul apare în diferite filme precum este promovat și în noul documentar Netflix "Flavours Of Romania".
Cea mai simplă cale de acces este cu Telecabina Bușteni – Babele.
Sursa: Unsplash, Pixabay
Marea Neagră Mediterană
Doriți o plimbare pe o plajă frumoasă cu nisip fierbinte, dar nu vrei să mergeți foarte departe de casă? Nici nu trebuie există, și la noi plaje curate și deosebite la Marea Negră. O excursie la Constanță la Delfinariu sau o plimabre pe faleza Cazino Constanță a devenit cu siguranță un succes în ultimii ani.
Denumirea de Marea Neagră ii vine strict datorita pozitionarii geografice pe harta in raport cu Imperiul Otoman. Este formata din doua mari suprapuse, una vie si una moarta. Fiind o mare inchisa, Marea Neagră adaposteste multe specii care au ramas intacte.
Dacă doriți să petreceți clipe de neuitat alături de familie și copii mici atunci cu siguranță puteți alege o plajă mai liniștită cum este cea de la Corbu, Venus sau Mangalia. Din contră dacă doriți să vă distrați cu gașca atunci Costinești sau Mamaia sunt o opțiune mai potrivită.
Sursa: Unsplash
Sarmizegetusa Regia Stonehenge-ul Dacilor
Știați că Anglia nu este singura țară care are Stonehenge-ul? O scenă similară poate fi văzută în Sarmizegestusa Regia. Sarmizegetusa Regia, principalul centru spiritual al geto-dacilor
Comparând imaginea văzută de sus a sanctuarului central de la Sarmizegetusa Regia cu celebrul Stonehenge, se poate constata o asemănare surpinzătoare a formelor geometrice.
Sursa: Istockphotos, Unsplash
Canionul Râpa Roșie
O rezervaţie naturală unică în ţară, denumită popular şi ”micul canion al României”care cuprinde formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect impozant, precum și o floră particulară, cu multe elemente rare și endemice. Este singura rezervaţie de acest gen din România, formaţiunile sale putând fi comparate cu cele întâlnite în Marele Canion al fluviului Colorado din SUA.
Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare iar pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80-100 de metri. Un aspect important de menţionat este faptul că aici se află una dintre cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în pământ, care are 25 m dezvoltare şi 4,5 m denivelare. În zona rezervaţiei au fost descoperite fosile ale unor dinozauri.
Sursa: Pixabay
Mocăniță de la Vișeu are o soră în munții Harz
Mocănița de la Maramureș este formată din șase locomotive istorice cu abur diferite. O excursie cu Mocăniţa este o ocazie perfectă pentru a explora şi a vă bucura de peisajele frumoase din Maramureş.
Mocănița, cunoscută și sub numele de Calea ferată Valea Apei a fost construită după Primul Război Mondial pentru a transporta cherestea iar acum este folosită pentru pentru transportul de călători.
Sursa: Unsplash,
Transfărărășan și în Italia
Transfagarasan este drumul printre muntii Fagarasului, ce incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu. Transfagarasanul prin maretia si frumuseatea sa a dezvoltat economic zona. Atracțiile pricipale sunt barajul si lacul Vidraru, Balea Lac, Balea Cascada, Cumpana, Valea cu Pesti sau mai nou statiunea Molivisu.
Transfagarasanul ramane cel mai spectaculos drum montan atat din tara noastra, cat si din lume se aseamnaă cu șoseaua pasului Stelvio din Italia care este la fel de spectaculoasă .
Sursa: Unsplash
Krabi de România
Nu trebuie să mergeți în Thailanda pentru a găsi o plaja sălbatică și frumoasă o puteți găsi chiar la noi în țară la Șuncuiuș. Marea de la munte cum mai este denumită plaja de la Șuncuiuș este situată în mijlocul naturii, la poalele munților Pădurea Craiului.
Este o locație grozavă pentru a vă petrece timpul liber și a vă relaxa. În zonă sunt foarte multe obiective turistice, peșteri, cascade, via ferata, etc.
Sursa:Usplash
Delta Dunării exoticul Amazon
Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa. Peste 5.000 de specii de plante și animale au fost identificate în Delta Dunării. Delta Dunarii reprezinta un ținut exotic asemănător cu cel din Amazon. Aici veți găsi peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere.
Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN.
Sursa: Unsplash,
Nu lipsesc monumentele lumii chiar și în orașele mai mici. La final, am dori să menționăm o listă de locuri similare care merită cu siguranță văzute:
Castelul Bran - Dracula
Biserica Neagră din Brașov
Cetatea Râșnov
Cascada Bigăr
Cetatea Alba Iulia
Sighișoara
Cazanele Dunării
Castelul Corvinilor
Sibiu
Acest articol nu este unul dintr-o serie de excursii și vacanțe în Românnia. Cum să planifici o vacanță acasă și ce merită văzut? Consultați acest articol pentru mai multă inspirație.