Unii producători de alimente încearcă diverse trucuri pentru ca produsele lor să se vândă cât mai bine. Știți care sunt cele mai frecvente trucuri și cum le puteți descoperi? Vă vom sfătui cum să recunoașteți alimentele întradevăr calitative.
Trucul 1: Dubla calitate a produselor alimentare
Consumatorii țărilor estice s-au plâns deja de acest fapt cu ceva vreme în urmă. Se întâmpla frecvent ca în unele țări să se vândă aceleași produse însă cu o calitate mai înaltă. Totuși această practică ar trebui să fie uitată în curând. Dubla calitate a produselor alimentare va fi interzisă prin schimările legislative din cadrul Uniunii Europene, schimbări care vor intra în vigoare la începutul anului viitor.
Trucul 2: Reducerea gramajului produselor
Când producătorul nu dorește să crească prețul unui produs, acesta procedează diferit. Vă oferă un gramaj mai mic la același preț ca înainte. Dacă urmăriți însă prețul unitar al produsului, scris pe etichetă, acest truc nu vă va afecta.
Trucul 3: Înlocuirea ingredientelor cu unele mai ietine
Pentru micșorarea cheltuielilor care apar în procesul fabricării unui produs, unele ingrediente sunt înlocuite cu alternative mai ietine, fapt care duce la alterarea calitații produsului. Asta se întâmplă de exemplu în cazul sucurilor, ceaiurilor sau gemurilor de fructe unde procentajul fructelor reale este redus. De aceea este necesară citirea atentă a etichetei fiecărui produs.
Trucul 4: Adaosul de apă
Producătorii adagă apă în produse pentru ca acestea să cântărească mai mult. Această practică se aplică mai ales în cazul produselor congelate sau a mezelurilor. Când faceți cumpărături aveți grijă ca produsul să nu conțină apă în proporție mai mare de 10% din întreaga compoziție.
Trucul 5: Adaosul de zaharuri dăunătoare
Pentru îmbunătățirea gustului producătorii adaugă zaharuri în alimente. Deseori acestea sunt trecute pe etichetă sub alte denumiri pentru a crea confuzie în rândul consumatorilor. Pentru zaharurile adăugate există zeci de denumiri pe care nu le cunoaște oricine. De aceea încercați să evitați măcar cele mai frecvente cum ar fi zahărul brun, zahărul din sfeclă, trestie de zahăr sau cel de cocos, dar și îndulcitorii din porumb, fructoza cristalizată și altele.
» Pontul nostru: Citiți detaliile despre mărcile private în articolul Produse de marcă vs. produse fără marcă. Voi pe care le preferați?
Cum să alegeți alimentele de calitate?
Avem pentru dumneavoastră câteva sfaturi care să vă ajute să alegeți calitatea măcar în cazul produselor frecvent cumpărate:
Untul. Trebuie să fie produs din lapte de vacă și să conțină min. 83% grăsime. Fiți atenți la compoziția produsului pentru a nu îl confunda cu margarina.
Brânzeturile. Urmăriți conținutul de grăsime din sustanța uscată, care ar trebui să fie min. 40%. Produsul nu ar trebui să conțină apă, gelatină, amidon sau grăsimi vegetale.
Iaurtul. Nu cumpărați iaurt care conține gelatină. Iaurtul de calitate conține lapte integral cu cel puțin 3,5% grăsime.
Produsele din carne. Dacă produsul este de calitate acesta va avea cât mai puține ingrediente și un conținut mare de carne. De exemplu șunca de calitate conține până la 90% carne.
Ciocolata. Evitați ciocolata care conține pudră de cacao sau grăsimi vegetale solidificate. În schimb încercați să gasiți untul de cacao pe etichete.
Sfaturile noastre
✓ Citiți eticheta cu atenție. Cu cât este compoziția produsului mai simplă, cu atât produsul este mai bun. Dacă conține totuși ingrediente de calitate acestea nu trebuie înlocuite cu aditivi artificiali. Fiți atenți și la ordinea enumerări ingredientelor. Cu cât este mai mare cantitatea unui ingredient, cu atât mai sus va fi menționat acesta pe eticheta produsului.
✓ Urmăriți prețul unitar al produsului. Când faceți cumpărături fiți atenți nu numai la prețul pe bucată ci și la prețul unitar. Conform legii acesta trebuie să fie trecut pe etichetă.
✓ Nu evitați mărcile private. Marca privată nu înseamnă automat o calitate mai mică. Dimpotrivă, datorită conținutului aceste produse se pot ridica la nivelul produselor de marcă însă la un preț mai mic.
✓ Dacă doriți să economisiți, nu economisiți la calitate. Există alte metode prin care cumpărăturile voastre vor fi mai economice. Pe portalul nostru veți găsi vouchere și coduri de reducere la alimente și băuturi datorită cărora veți obține prețuri mai mici.
✓ Pliante promoționale. Drumul către cumpărăturile avantajoase duce și spre diferitele promoții săptămânale. Aruncați un ochi și la pliantele promoționale online și veți vedea cât veți economisi la următoarele cumpărături.