Cumpărăturile făcute duminică sunt un păcat? Și cele online?

cumparaturi online

Ce părere aveți despre cumpărăturile făcute duminica? Sunt un păcat? Dar cumpărăturile online? Ce părere au despre acest aspect biserica și sociologii? Citiți pe blogul Kuplio.ro

 

Problematica cumpărăturilor de duminică este o temă bine cunoscută și adesea discutată și în România. Într-o țară cu un procent ridicat de credincioși (peste 70% de creștini), pare natural să abordăm această problemă, în special din punct de vedere religios.

 

Biserica vs. realitatea

Atitudinea generală a Bisericii Catolice privind cumpărăturile de duminică este una clară. Potrivit bisericii, duminica este una dintre puținele ocazii când familiile își pot petrece timpul împreună. Mulți preoți și clerici marchează, prin urmare, cumpărăturile făcute duminica, ca fiind un păcat și își cheamă enoriașii să se pocăiască. După părerea lor duminica ar trebui să ne dedicăm altor lucruri, nu să accesăm centre comerciale sau să ne facem cumpărături în diferitele magazine electronice.

Tradiția de a sărbători duminica reiese amintirea Învierii lui Isus, care a avut loc în a treia zi (duminică) de la moartea sa. Majoritatea își amintesc de acest aspect cei mai credincioși ortodocși și vor evita să cumpere duminica. O atitudine similară Bisericii o au și reprezentanți sociologie. Sociologul catolic Luca Diotallevi, care discută cu privire la problemele și aspectele sociale cu episcopii italieni, susține de asemenea că, "Duminica are, nu numai o valoare socială, ci și una teologică. Trebuie să avem o zi sfântă. "

Problematica cumpărăturilor de duminică este strâns legată și cu munca prestată  duminica. Aici intervine întrebarea, dacă magazinele ar trebui să fie deschise, dacă oamenii ar respecta cele Zece Porunci ale lui Dumnezeu. Chiar acolo este scris: "Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinstește." Chiar de mici copii, am fost  învățați că acest lucru înseamnă să participăm la slujba de duminică. Dar nu ar trebui să însemne doar acest lucru. Ziua de sărbătoare (adică în fiecare duminică) ar trebui să o sărbătorim printr-o binemeritată odihnă și să evităm munca grea. Pur și simplu trebuie să urmăm exemplul lui Dumnezeu, care a lucrat timp de șase zile și în cea de a șaptea zi s-a odihnit. Comercianții și vânzătorii de asemenea merită să se odihnească (conform Bibliei) acest lucru ar însemna ca toate spațiile comerciale să fie închise. Noi restul nu am mai fi tentați  de a merge la cumpărături. Există și avertismentele sociologilor care pretind că părinții care muncesc foarte mult, de cele mai multe ori fără voia lor , duc la dezintegrarea familiei, care este instituția de bază a societății.

 

 

Câți oameni atâtea păreri

Dar închiderea magazinelor ar fi corectă  față de cei care exercită alte profesii și care trebuie pur și simplu să lucreaze duminica? De exemplu, medicii, pompierii, lucrători în domeniul transporturilor, etc.? Și nu-i așa, că multora le convine să lucreze duminică și de sărbători, tocmai datorită unor sporuri mai mari? Este adevărat atunci când se spune, câți oameni atâtea păreri.

Un lucru este sigur. Este diferență între cumpărături cu scopul de a schimba garderoba și spre exemplu cumpărarea medicamentelor sau alimentelor de bază necesare pentru supraviețuire. Aici este valabilă zicala „excepție de la regulă“.